Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje."— Transkript prezentace:

1 Metody oddělování složek směsi

2 Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje z roztoku dříve. Aby mohla látka z roztoku krystalizovat, musí být roztok látkou nasycený.

3 Sedimentace (usazování) Pevné částice rozptýlené v plynu nebo kapalině se usazují (sedimentují) na základě gravitační sil.

4 Filtrace Filtrace je oddělování dvou složek směsi pomocí propustného materiálu, kterým prochází pouze jedna z obou složek.

5

6 Destilace Destilace se využívá k dělení kapalných směsí o různém bodu varu. Podstatou destilace je uvedení kapaliny do varu, ochlazování vzniklých par a jejich kondenzace v chladiči. Frakční destilace – slouží k rozdělení směsi o více složkách s rozdílnými body varu. Využívá se při zpracování ropy.

7

8 Sublimace Přímý přechod látky z tuhého skupenství do skupenství plynného se nazývá sublimace. V laboratoři se používá k čištění a izolaci krystalických látek od netěkavých příměsí. http://www.youtube.com/user/branja01#p/u/31/NpZA79BHODM

9 Extrakce Extrakce je proces, při kterém přechází oddělovaná složka ze směsi látek do vhodného rozpouštědla. Ostatní složky směsi zůstávají v původní kapalině nebo pevné látce.

10 Chromatografie Rozdělení složek směsi mezi pohyblivou (mobilní) a nepohyblivou (stacionární) fázi na základě rozdílných vlastností (např. velikost částic) http://www.youtube.com/watch?v=nRg5UNwjQEc

11 Popiš filtrační a destilační aparaturu

12 Autor: Mgr. Jana Vlašínová Pro 8. ročník ZŠ a MŠ Merhautova 37, Brno Použitá literatura: Základy chemie 1. Beneš, P., Pumpr, V., Banýr, J. Fortuna. 2000. ISBN: 80- 7168-720-0 Chemie 8, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Škoda, J., Doulík, P. Fraus. 2006. ISBN 80-7238-442-2 Odkazy: obrázky staženy dne 25.6.2012 http://groh.gfpvm.cz/pokusy/krystal.htm http://gebymaruska.blog.cz/0904/laboratorni-vysetreni http://www.ewac.cz/chemicke-produkty-ewac.html http://www.chemickepokusy.cz/filtrace.php http://www.ped.muni.cz/wchem/sm/hc/labtech/pages/filtrace_op.html http://www.ped.muni.cz/wchem/sm/hc/labtech/pages/destilace.html http://www.studiumchemie.cz/pokus.php?id=12 http://rockyledgemining.tripod.com/solventexchange.html http://chemistry.about.com/od/chemistryhowtoguide/ig/Science-Projects- Photo-Gallery/Chalk-Chromatography.htm


Stáhnout ppt "Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google