Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_exotermické a endotermické reakce TÉMA: EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané . Text je určen pro žáky 9. tříd základních škol.

3 Exotermická a endotermická reakce
Chemické reakce a děje 1. část Exotermická a endotermická reakce

4 Rozdíl mezi chemickou a fyzikální reakcí?
Reakce Rozdíl mezi chemickou a fyzikální reakcí? při chemické reakci dochází k přeměně chem. látek a vzniku nových chem. vazeb (příkladem je např. hoření, neutralizace) u fyzikálních dějů se chem. složení látek nemění, mění se např. pouze skupenství nebo další fyzikální vlastnosti (vypařování, tání, tuhnutí vody)

5 Exotermické reakce Exotermické děje – teplo se uvolňuje do okolí, teplota stoupá příkladem exotermické reakce je např. hoření, exploze, neutralizace této reakce se využívá např. při výrobě samoohřívacích konzerv (MRE – meal ready to eat)

6 Co se stalo? Proč teplota stoupá?
Experiment Do kádinky se 150ml vody ponoříme teploměr a změříme teplotu Poté do kádinky nasypeme 25g NaOH a směs opatrně mícháme skleněnou tyčinkou Každých 20 sec změříme teplotu znova, dokud se teplota neustálí Porovnejte teplotu vody před přidáním NaOH a po přidání NaOH. Co se stalo? Proč teplota stoupá?

7 Endotermické reakce Endotermické děje - děje, při kterých se teplo z okolí spotřebovává - projevem je pokles teploty příkladem je např.: vypařování kapalin – čím více se kapalina z povrchu tělesa vypařuje, tím je těleso chladnější (ochlazení po dešti) pocení – aby se organizmus nepřehřál fotosyntéza (mimo jiné, bez dodání E ze slunce by neprobíhala)

8 Experiment Do kádinky se 150ml vody opět ponoříme teploměr a změříme teplotu Poté do kádinky přisypeme 50g chloridu amonného a směs opatrně mícháme skleněnou tyčinkou, změříme teplotu Vždy po 15 sec. odečítáme teplotu, dokud se neustálí Porovnejte teplotu vody před přidáním chloridu amonného a po přidání. Jak se dané teploty změnily?

9 Využití v praxi kapaliny s nízkou teplotou varu (ether) se používají jako součást chladících sprejů jejich vypařování je děj silně endotermický, kt. odnímá okolí velké množství tepla např. ve sportu (při fotbale, hokeji atd.) je využíváno při zranění chladících sprejů - Kelen (zabraňují vznikům otoků)

10 Chemickou reakci, při kt. se teplo uvolňuje nazýváme
Chemickou reakci, při kt. se teplo uvolňuje nazýváme? Exotermická reakce (teplo se uvolňuje, teplota stoupá)

11 Chemickou reakci, při kt. se teplo spotřebovává nazýváme?
Endotermická reakce (teplo se spotřebovává, teplota klesá)

12 Změny teploty při neutralizaci
Experiment Změny teploty při neutralizaci Do kádinky nalijeme 100ml 10% roztoku NaOH a změříme jeho teplotu Poté, za stálého míchání, přilijeme 100ml 10% HCl a opět změříme teplotu Co se stane/stalo? Reakci zapište NaOH + HCl  NaCl + H2O

13 Souhrn exotermické děje – teplo se uvolňuje, teplota stoupá (dýchání, hoření, exploze, neutralizace) endotermické děje - teplo se spotřebovává, teplota klesá (fotosyntéza, vypařování, pocení) co je to neutralizace? je to chemická reakce kyseliny a zásady, kdy vzniká sůl a voda, jde o exotermickou reakci – tedy uvolňuje se energie, teplota stoupá

14 Použité zdroje Obrázky převzaty:
[cit ]


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google