Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: 708 708 61 Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Fyzika OBSAH : Polovodičová dioda

2 ANOTACE Tato část nás seznámí s polovodičovou diodou. Dozvíme se, jaké základní typy se používají a kde toho můžeme v praxi využít. Na konci jsou otázky, které prověří zda žáci pochopili danou látku. Inovativnost je v tom, že se zde vyskytuje řada moderních interaktivních prvků. Máme zde názorné grafické animace, obrázky, komentáře k řešení a hypertextové odkazy. Žáci lépe pochopí probíranou látku a hodina je pro ně zajímavější. Každý řešený příklad je pomocí animací rozdělen na dílčí kroky, takže vyučující se nezdržuje psaním na tabuli, ale pomocí ovladače postupně odkrývá řešení příkladu a má tak možnost žáky nechat samostatně tvořit a věnovat se těm žákům, kteří potřebují individuální pomoc. V hodině jsou odkazy na internetové stránky, které slouží k doplnění a rozšíření probírané látky o další zajímavé informace. Hodina je tvořena tak, aby se mohla být odučena v multimediální učebně nebo v počítačové učebně, které mají připojení k internetu.

3 Přechod PN Zapamatujte si !! je oblast v okolí rozhraní mezi polovodičem typu P a polovodičem typu N Polovodičová dioda je součástka, která obsahuje jeden přechod PN. Značka polovodičové diody: anoda katoda

4 Připojíme-li polovodičovou diodu v propustném směru, prochází obvodem proud. Při zapojení diody v propustném směru musí být do obvodu zapojen rezistor nebo žárovka.

5 Připojíme-li polovodičovou diodu v závěrném směru, proud obvodem neprochází.

6 Voltampérová charakteristika polovodičové diody graficky znázorňuje závislost proudu na napětí. U polovodičové diody není závislost přímková.

7 Některé typy polovodičových diod Využití polovodičových diod v praxi: - usměrňovací dioda (usměrňuje střídavý proud) - LED dioda ( optická myš) - fotodioda (fotobuňky) - stabilizační dioda (vyrovnává napětí v obvodech)

8 Otázky a úkoly: 1. Co je přechod PN 2. Co je polovodičová dioda? 4. Kde se používají polovodičové diody v praxi? 3. Nakresli značku polovodičové diody. 5. V jakém směru musíme diodu zapojit, aby procházel obvodem proud? 6. Nakreslete schéma obvodu s baterií, spínačem, žárovkou a diodou tak, aby dioda byla zapojena a) v propustném směru, b) v závěrném směru.

9 Odpovědi: 1. Přechod PN je oblast v okolí rozhraní mezi polovodičem typu P a polovodičem typu N. 2. Polovodičová dioda je součástka, která obsahuje jeden přechod PN. 4. Usměrňovací dioda, stabilizační dioda, LED dioda, fotodioda. 3. 5. V propustném 6. a)b)

10 Khanova škola Testy.nanic.cz – Fyzika Fyzika online – ZŠ Sokolovská Liberec Fyzikální, matematické a chemické tabulky Hypertextové odkazy Učitel. Net – tvoje online škola Encyklopedie fyziky Fyzikální webové stránky

11  KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří; ŠTOLL, Ivan a kol. Fyzika pro 9. ročník. Havlíčkův Brod: Prometheus, 2002, ISBN 80-7196-193-0..  HONINA. Wikipedie [online]. [cit. 11.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Diode-photo.JPG  Galerie klipart: www.office.microsoft.com  Vlastní tvorba Použité zdroje:


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích."

Podobné prezentace


Reklamy Google