Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: 708 708 61 Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Fyzika OBSAH: Dalekohledy

2 ANOTACE V této hodině si ukážeme, jak funguje dalekohled. Na závěr jsou zde uvedené otázky, které prověří, jak žáci látku pochopili. Inovativnost je v tom, že se zde vyskytuje řada moderních interaktivních prvků. Máme zde názorné grafické animace, obrázky, komentáře k řešení a hypertextové odkazy. Žáci lépe pochopí probíranou látku a hodina je pro ně zajímavější. Každý řešený příklad je pomocí animací rozdělen na dílčí kroky, takže vyučující se nezdržuje psaním na tabuli, ale pomocí ovladače postupně odkrývá řešení příkladu a má tak možnost žáky nechat samostatně tvořit a věnovat se těm žákům, kteří potřebují individuální pomoc. V hodině jsou odkazy na internetové stránky, které slouží k doplnění a rozšíření probírané látky o další zajímavé informace. Hodina je tvořena tak, aby se mohla být odučena v multimediální učebně nebo v počítačové učebně, které mají připojení k internetu.

3 Keplerův (hvězdářský) dalekohled je přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček.

4 Pozorovaný předmět umístíme mezi lupu a ohnisko. Vidíme zdánlivý, přímý a větší obraz předmětu. v v obraz předmětu Jednoduchý dalekohled, lze vytvořit pomocí dvou spojek. Objektiv je spojka blíže předmětu (má větší f). Okulár je spojka, do které se díváme okem. v v objektiv pozorovaný předmět Obraz předmětu je zvětšený, převrácený a zdánlivý.

5 Zvětšení dalekohledu: Obraz můžeme převrátit tak, že: a) Mezi objektiv a okulár dáme další spojku, ale potom je dalekohled příliš dlouhý. b) Mezi objektiv a okulár dáme dva optické pravoúhlé hranoly. Jeden hranol převrací obraz stranově a druhý výškově. Keplerův dalekohled nám vytváří převrácený obraz. Takový dalekohled nazýváme triedr.

6 Triedr se používá: - v turistice - v myslivosti - divadelní kukátko

7 Fotografie Hubbleův vesmírný dalekohled Další typy dalekohledů: Fotografie Dvoumetrový dalekohled v Ondřejově Fotografie Spitzerův vesmírný dalekohled Fotografie Vesmírný dalekohled Jamese Webba

8 Otázky a úlohy: 1) Co je hvězdářský dalekohled? 4) Co je triedr? 2) Jaký obraz vytváří Keplerův dalekohled? 3) Jak způsobem můžeme dosáhnout, aby obraz v dalekohledu nebyl převrácený? 5) Jak vypočítáme zvětšení dalekohledu?

9 Odpovědi: 1) Hvězdářský dalekohled je přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček. 4) Keplerů dalekohled se dvěma optickými pravoúhlými hranoly. 2) Obraz předmětu je zvětšený, převrácený a zdánlivý 3) Obraz převrátíme další spojkou nebo dvěma optickými pravoúhlými hranoly.

10 Khanova škola Testy.nanic.cz – Fyzika Fyzika online – ZŠ Sokolovská Liberec Fyzikální, matematické a chemické tabulky Hypertextové odkazy Učitel. Net – tvoje online škola Encyklopedie fyziky Fyzikální webové stránky

11  KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří; ŠTOLL, Ivan a kol. Fyzika pro 9. ročník. Havlíčkův Brod: Prometheus, 2002, ISBN 80-7196-193-0.  TAMASFLEX. Wikipedie [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ApoRef.png  TAMASFLEX. Wikipedie [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Szinhazitavcso.jpg  TAMASFLEX. Wikipedie [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Porro_binocular.jpg  Galerie klipart  Vlastní tvorba Použité zdroje:


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google