Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: 708 708 61 Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Fyzika OBSAH : Vedení elektrického proudu v kapalinách

2 ANOTACE Tato část pojednává o vedení elektrického proudu v kapalinách. V této kapitole se dozvíme, za jakých podmínek vedou kapaliny elektrický proud a kde toho můžeme v praxi využít. Na konci jsou otázky, které prověří zda žáci pochopili danou látku. Inovativnost je v tom, že se zde vyskytuje řada moderních interaktivních prvků. Máme zde názorné grafické animace, obrázky, komentáře k řešení a hypertextové odkazy. Žáci lépe pochopí probíranou látku a hodina je pro ně zajímavější. Každý řešený příklad je pomocí animací rozdělen na dílčí kroky, takže vyučující se nezdržuje psaním na tabuli, ale pomocí ovladače postupně odkrývá řešení příkladu a má tak možnost žáky nechat samostatně tvořit a věnovat se těm žákům, kteří potřebují individuální pomoc. V hodině jsou odkazy na internetové stránky, které slouží k doplnění a rozšíření probírané látky o další zajímavé informace. Hodina je tvořena tak, aby se mohla být odučena v multimediální učebně nebo v počítačové učebně, které mají připojení k internetu.

3 Elektrický izolant Zapamatujte si !! je kapalina, která nevede elektrický proud. Destilovaná voda je izolant, protože je chemicky čistá. Elektrolyt je kapalina, která vede elektrický proud. Elektrolyty jsou vodné roztoky solí, kyselin a zásad. Roztok kuchyňské soli je elektrolyt.

4 + + A +

5 Elektrický proud v kapalinách je tvořen usměrněným pohybem kationtů a aniontů. Elektrický proud v pevných látkách je tvořen usměrněným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Lidské tělo vede elektrický proud, protože obsahuje vodivé kapaliny. Při zacházení s elektrickými zařízeními je nebezpečné používat vlhké izolanty, protože jsou vodiči elektrického proudu.

6 Využití vedení elektrického proud v elektrolytech v praxi: - pokovování = pokrytí předmětu vrstvou kovu - výroba čistých kovů Při průchodu elektrického proudu v kapalinách dochází k přenosu látky a v okolí elektrod probíhá chemická reakce. Například ocelový hřebík se v roztoku síranu měďnatého pokryje vrstvou mědi, aby nerezivěl.

7 Železný hřebík se pokryje tenkou vrstvičkou mědi.

8 Otázky a úkoly: 1. Čím je tvořen elektrický proud v kapalinách? 2. Čím je tvořen elektrický proud ve vodném roztoku soli? 5. Čím se liší vedení elektrického proudu v kapalinách a vedení elektrického proudu v pevných látkách? 6. Lidské tělo je zapojeno do obvodu s napětím 4,5V. Jaký proud prochází lidským tělem, když odpor těla je 70 kΩ? 8. Urči elektrický odpor těla zapojeného do obvodu, jestliže napětí je 4,5 V a proud je 93 μA ? 4. Proč je naše tělo vodičem elektrického proudu? 7. K čemu se v praxi využívá vedení proudu v elektrolytech? 3. Jak se nazývají kapaliny, které vedou elektrický proud?

9 Odpovědi: 1. Proud je tvořen usměrněným pohybem kationtů a aniontů. 5. V pevných látkách vedou elektrický proud volné částice s elektrickým nábojem a v kapalinách anionty a kationty. 6. U= 4,5V R = 70 kΩ = 70 000 Ω 8. U= 4,5 V I =93 μA = 0,000 093 A 4. Lidské tělo obsahuje vodivé kapaliny? 7. Pokovování a výroba čistého kovu. 3. Elektrolyty.

10 Khanova škola Testy.nanic.cz – Fyzika Fyzika online – ZŠ Sokolovská Liberec Fyzikální, matematické a chemické tabulky Hypertextové odkazy Učitel. Net – tvoje online škola Encyklopedie fyziky Fyzikální webové stránky

11  KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří; ŠTOLL, Ivan a kol. Fyzika pro 9. ročník. Havlíčkův Brod: Prometheus, 2002, ISBN 80-7196-193-0.  Galerie klipartu: www.office.microsoft.com  Vlastní tvorba Použité zdroje:


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google