Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_08_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_08_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.2364 NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_08_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: 708 708 61 Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Fyzika OBSAH : Jak lze měnit odpor polovodičů?

2 ANOTACE Tato část pojednává o vedení elektrického proudu v polovodičích. V této kapitole se dozvíme, jak se mění odpor v polovodičích a kde toho můžeme v praxi využít. Na konci jsou otázky, které prověří zda žáci pochopili danou látku. Inovativnost je v tom, že se zde vyskytuje řada moderních interaktivních prvků. Máme zde názorné grafické animace, obrázky, komentáře k řešení a hypertextové odkazy. Žáci lépe pochopí probíranou látku a hodina je pro ně zajímavější. Každý řešený příklad je pomocí animací rozdělen na dílčí kroky, takže vyučující se nezdržuje psaním na tabuli, ale pomocí ovladače postupně odkrývá řešení příkladu a má tak možnost žáky nechat samostatně tvořit a věnovat se těm žákům, kteří potřebují individuální pomoc. V hodině jsou odkazy na internetové stránky, které slouží k doplnění a rozšíření probírané látky o další zajímavé informace. Hodina je tvořena tak, aby se mohla být odučena v multimediální učebně nebo v počítačové učebně, které mají připojení k internetu.

3 Odpor kovů Zapamatujte si !! se s rostoucí teplotou zvětšuje. Odpor polovodičů se s rostoucí teplotou zvětšuje. Změna odporu u polovodičů je mnohem větší než u kovů při stejné změně teploty.

4 Závislost odporu kovu na teplotě.

5 Závislost odporu polovodiče (termistoru) na teplotě.

6 S rostoucí teplotou se odpor termistoru zmenšuje. Termistor je polovodičová součástka, jejíž odpor se mění s teplotou. Při snižování teploty se odpor termistoru zvětšuje. Termistory se využívají: Značka termistoru: - přístroje k měření teploty - k omezení proudu procházející obvodem

7 Při větším osvětlení se odpor fotorezistoru zmenší. Fotorezistor je polovodičová součástka, jejíž odpor závisí na osvětlení. Při poklesu osvětlení se odpor fotorezistoru zvětší. Fotorezistory se využívají: Značka fotorezistoru: - automatické otevírání a zavírání dveří - ve fotoaparátech - při automatickém počítání předmětů

8 Popis fotorezistoru

9 Otázky a úkoly: 1. Jak se mění odpor kovu při zahřívání? 2. Jak se mění odpor polovodiče při zahřívání? 5. Co je to termistor? 6. Co je to fotorezistor? 8. Kde se v praxi používají fotorezistory? 4. Jak se mění odpor polovodiče při ochlazování? 7. Jak se mění odpor fotorezistoru při větším osvětlení? 3. Jak se mění odpor kovu při ochlazování? 9. Kde se v praxi používají termistory?

10 Odpovědi: 1. Při zahřívání odpor kovu roste. 2. Při zahřívání odpor polovodiče klesá. 5. Termistor je polovodičová součástka, u které se mění odpor s teplotou. 6. Fotorezistor je polovodičová součástka, u které odpor závisí na osvětlení. 8. Fotoaparáty; automatické otevírání a zavírání dveří; automatické počítání (láhve, pečivo). 4. Při ochlazování odpor polovodiče roste 7. Při větším osvětlení se odpor fotorezistoru zmenší? 3. Při ochlazování odpor kovu klesá. 9. Měření teploty; omezení proudu v obvodu.

11 Khanova škola Testy.nanic.cz – Fyzika Fyzika online – ZŠ Sokolovská Liberec Fyzikální, matematické a chemické tabulky Hypertextové odkazy Učitel. Net – tvoje online škola Encyklopedie fyziky Fyzikální webové stránky

12  KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří; ŠTOLL, Ivan a kol. Fyzika pro 9. ročník. Havlíčkův Brod: Prometheus, 2002, ISBN 80-7196-193-0..  ALBERT, Filip. Wikipedie [online]. [cit. 11.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Konstrukcni_usporadani_fotorezistoru.png  Galerie klipart  Vlastní tvorba Použité zdroje:


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_08_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích."

Podobné prezentace


Reklamy Google