Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32."— Transkript prezentace:

1 VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32

2 Var je skupenská přeměna Kapalina se přitom mění na plyn Tato přeměna se děje v celém objemu kapaliny Teplota varu závisí na tlaku vzduchu nad kapalinou

3 Jaký je rozdíl mezi varem a vypařováním? Vypařování – kapalina se vypařuje jen na povrchu Var – je zvláštní případ vypařování k vypařování dochází i uvnitř kapaliny Teplota varu – při ní dochází k varu kapaliny závisí na chemickém složení kapaliny je ovlivněna tlakem vzduchu nad kapalinou

4 Za jakých podmínek přivedeme kapalinu k varu? každá kapalina potřebuje jiné množství tepla,aby se 1 kg kapaliny zahřáté na teplotu varu přeměnil na 1 kg plynu o téže teplotě tuto hodnotu tepla udává Měrné skupenské teplo varu l v jednotka J / kg různé kapaliny – různé hodnoty najdeme je v MFChT skupenské teplo varu L v L v = m ∙ l v jednotka J / kg

5 Otázka Ve kterém hrnci bude dřív vařit voda na polévku? Urči pořadí. A - hrnec bez pokličky B - tlakový hrnec C - hrnec s pokličkou

6 Odpověď 1.B tlakový hrnec má dokonale utěsněnou pokličku, pára nemůže unikat, změní se tlak v nádobě (viz další okno) 1.C hrnec s pokličkou urychlí var, ale poklička netěsní dokonale a část par bude unikat 1.A v hrnci, který nemá pokličku, bude trvat dlouho, než voda zavře, teplo uniká do okolí

7 tohoto jevu si všiml francouzský fyzik Denis Papin – 17. století sestrojil 1. tlakový hrnec: těžký železný

8 Princip tlakového hrnce s vyšším tlakem v hrnci se zvyšuje teplota varu a tím i rychlejší uvaření pokrmu při normálním tlaku je var vody 100 ⁰C při zvýšeném tlaku je var vody 120 – 130 ⁰C

9 ÚKOL Jaké jsou výhody vaření v tlakovém hrnci? Které pokrmy vaříme v tlakovém hrnci?

10 ODPOVĚĎ tlakový hrnec – šetří čas šetří energii zachovává přirozenou chuť potravin zachovává výživnou hodnotu jídla vaření – polévky brambory luštěniny maso

11 ODKAZY RAUNER Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. FYZIKA Plzeň: FRAUS, ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

12 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: VAR Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 8. Vzdělávací obor: FYZIKA Tematický okruh: Mechanické vlastnosti tekutin Téma: VAR Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o varu. Součástí prezentace je vysvětlení výhod vaření v tlakovém hrnci.


Stáhnout ppt "VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32."

Podobné prezentace


Reklamy Google