Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1395 Název projektu: Škola a sport VY_32_INOVACE_335 Autor DUM: Irena Heimová Datum (období), kdy byl materiál vytvořen: březen 2013 Ročník, pro který je materiál vytvořen: 8. ročník Vzdělávací oblast, obor, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, fyzika, teplo Anotace-metodický list: Žáci se seznámí s další možností tepelné výměny a to prouděním, pochopí jak se teplo šíří v látkách různých skupenství. Pochopí, že šíření tepla prouděním má důležitou funkci také v přírodě. Prezentace v programu PowerPoint. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.

2 Tepelná výměna prouděním

3 Seřaď od největšího po nejmenší objem 50 hl 20 cm 3 0,24 l 7 ml 330 l 19 l 330 l 19 l 16 dm 3 3 800 ml 0,24 l 20 cm 3 7 ml 3 800 ml 16 dm 3 SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ: SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ:

4 Co už víme: Dotýkají-li se dvě tělesa o různé teplotě nebo mají-li dvě části téhož tělesa různou teplotu, dochází k předávání tepla Tento jev nazýváme: Tepelná výměna vedením Voda a vzduch jsou tepelné izolanty Jak je možné zahřát vodu v konvici na čaj ohříváním zdola nebo vzduch v místnosti teplým radiátorem ústředního topení?

5 Jak mohu urychlit zahřívání vody v hrnci? Nápověda Promícháváním Může se voda promíchávat při zahřívání sama?

6 Skleněnou trubici naplníme vodou a oběma konci ji ponoříme do misky s obarvenou vodou Pokus Ve spodní části začneme trubici zahřívat Po chvíli pozorujeme, že obarvená voda stoupá vzhůru, až vyplní celou trubici

7 Zahříváním se kapaliny roztahují, a tím se zmenšuje jejich hustota Studená voda z horních částí má větší hustotu, a proto působením gravitační síly klesá dolů Teplejší voda o menší hustotě je vytlačována vzhůru Ohřátá voda stoupá nahoru a po ochlazení klesá dolů Tím se voda promíchává a prohřívá velmi rychle v celém objemu Nastává Vysvětlení Tepelná výměna prouděním

8 Tento jev se uplatňuje např. i u vytápění bytů: ohřátý vzduch stoupá od zdroje tepla vzhůru, proudí u stropu směrem ke vzdálenější stěně bytu, postupně chladne a klesá dolů, další teplý vzduch „ho žene“ dále (ke zdroji tepla) a celý koloběh se opakuje.

9

10 prouděním pohybu V kapalinách a plynech nastává tepelná výměna především Na rozdíl od tepelné výměny vedením dochází při tepelné výměně prouděním k látky (kapaliny, plynu). Při tomto způsobu přenosu tepla teplejší částice kapaliny nebo plynu stoupají vzhůru a chladnější klesají dolů. Přenos tepla prouděním je doprovázen samovolným promícháváním kapaliny nebo plynu.

11 Větroně využívají vzestupných proudů teplého vzduchu ve volné přírodě Podobně umí „plachtit“ i ptáci bez pohybu křídel

12 Nerovnoměrným zahříváním povrchu Země nastává proudění vzduchu, kterému říkáme vítr

13 Vhodíme kousky ledu nahoru na hladinu V blízkosti ledu se voda ochladí dotykem s ledem (tepelná výměna vedením) Studená voda má větší hustotu, a proto klesá dolů Teplejší voda stoupá ode dna nahoru Jak využijeme tepelné výměny prouděním k ochlazování kapalin?

14 Proč je chladící těleso v lednici umístěno nahoře? Proč je radiátor ústředního topení umístěn u podlahy? Otázka k zamyšlení

15 Zdroje: http://old.aeroklub-jihlava.cz/letadla/4404a.gif http://www.kostkamodelcentrum.cz/eshop_obrV.ashx?obr=/stare/0/segler.jpg&prod=ano KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK. Fyzika pro 8. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1999, 223 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN 80- 719-6149-3.


Stáhnout ppt "Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google