Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1  Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.8.A.09_teplo Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA

2  Předá-li teplejší těleso chladnějšímu tělesu tepelnou výměnou energii, říkáme, že teplejší těleso odevzdalo chladnějšímu TEPLO.  Přijme-li chladnější těleso od teplejšího tělesa tepelnou výměnou energii, říkáme, že chladnější těleso přijalo od teplejšího tělesa TEPLO.  TEPLO JE ROVNO ENERGII, KTEROU ODEVZDÁ NEBO PŘIJME TĚLESO PŘI TEPELNÉ VÝMĚNĚ!

3  pro teplo jako fyzikální veličinu užíváme značku : Q  teplo měříme stejně jako energii v joulech  protože joule je malá jednotka, používá se její násobek kilojoule  1 kJ = 1 000 J

4  Teplo přijaté tělesem o určité hmotnosti při tepelné výměně je PŘÍMO ÚMĚRNÉ ZVÝŠENÍ TEPLOTY: (t – t 0 )  Při určitém zvýšení teploty je teplo přijaté tělesem přímo úměrné HMOTNOSTI TĚLESA: m

5 1) Vysvětli, jak probíhá tepelná výměna mezi sklenicí a teplým čajem nalitým do sklenice. Které těleso přijme teplo? Jak se při tom změní jeho vnitřní energie?

6 2) Popiš děje, které jsou vyjádřeny větami: a) Hrníček s čajem ponořený do chladné vody odevzdá teplo 30 kJ. b) Lžíce ponořená do horkého čaje přijala teplo 6 kJ. Jak nazýváme oba děje? Která tělesa zvětšila vnitřní energii?

7 3) Teploměr, který má pokojovou teplotu, vložíme: a) do horké vody b) do studené vody Které těleso přijalo a které odevzdalo teplo v případě a), b)?

8 a) ocelový klíč přijme od vody teplo b) ocelový klíč odevzdá vodě teplo c) voda odevzdá ocelovému klíči teplo

9  galerie office  doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-149-3.  http://www.3zscheb.cz/oldweb/e-learning/fyzika%20web/teplo/teplov1.gif http://www.3zscheb.cz/oldweb/e-learning/fyzika%20web/teplo/teplov1.gif [cit:2011-11-09]

10 1) Prezentace slouží k naučení nového učiva. 2) Žáci pokračují v látce o tepelné výměně vedením, ale místo předávání vnitřní energie začínají používat termínu předávání tepla. 3) Zavedení značky a jednotky tepla jako fyzikální veličiny. 4) Vysvětlení přímé úměrnosti tepla na teplotě a hmotnosti. 5) Žák na závěr odpovídá na otázky.


Stáhnout ppt " Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google