Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají."— Transkript prezentace:

1 ŠÍŘENÍ TEPLA

2 a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají různou teplotu. Částice tělesa o vyšší teplotě předávají část své pohybové energie pomocí nárazů sousedním částicím tělesa o nižší teplotě. Probíhá: ve všech látkách (pevných, kapalných i plynných). Příklad: prádlo na topení, lžička v horkém čaji.

3 b) PROUDĚNÍM = pohyb vrstev tekutin. Teplejší látka stoupá vzhůru (teplem se rozpíná → zmenšuje se hustota), studenější klesá (působí na ni větší gravitační síla Země). Probíhá: jen v tekutinách (kapaliny + plyny). Příklad: přenos tepla od ústředního topení, ohřívání vody, tvorba vzdušných a mořských proudů.

4 c) ZÁŘENÍM (SÁLÁNÍM) = na dálku. Závisí na teplotě zdroje záření, vzdálenosti, barvě a na povrchu tělesa. Více se zahřívá těleso s matným a tmavým povrchem než těleso s lesklým a světlým povrchem. Probíhá: jen v průhledných látkách a ve vakuu. Příklad: teplo ze Slunce, krbu, žárovky.

5 Otázka k zamyšlení: 1) Kam se umísťují topná tělesa v obytných místnostech a proč?

6 Otázka k zamyšlení: 2) Proč obyvatelé pouští nosí černé dlouhé pláště, když černá barva pohlcuje více tepelného záření?


Stáhnout ppt "ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají."

Podobné prezentace


Reklamy Google