Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé."— Transkript prezentace:

1 Atmosférický tlak a jeho měření

2 Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé. Plynná tělesa nemají vlastní tvar ani objem. Okolo Země je vzduchový obal, který nazýváme atmosféra. Co již víme o plynných látkách

3 Horní vrstvy atmosféry Země působí v gravitačním poli Země tlakovou silou na spodní vrstvy atmosféry, vzniká tlak, který nazýváme atmosférický tlak. - Atmosférický tlak značíme p a - měříme ho v pascalech Pa Např: Skleničku naplníme zcela vodou, zakryjeme papírem a otočíme opatrně dnem vzhůru. Voda nevyteče… VIDEO Pokusy dokazující existenci atmosférického tlaku: Atmosféra. Atmosférický tlak.

4 Vzduch je stlačitelný (nižší vrstvy atmosféry mají proto větší hustotu než vrstvy výše), a proto atmosférický tlak nelze (na rozdíl od hydrostatického) vypočítat. Atmosférický tlak ale můžeme změřit pomocí sloupce vody (rtuti) v trubici. Jak určíme velikost atmosférického tlaku?

5 Do vody ve větší nádobě ponoř sklenici či lahev tak, aby se naplnila vodou. Potom pomalu zvedej sklenici dnem vzhůru tak, aby okraj sklenice zůstal ve vodě.  Proč voda ze sklenice nevyteče?  Do jaké výše bychom takto mohli zvedat sloupec vody? Voda ze sklenice nevyteče, protože na volnou hladinu vody v nádobě působí tlaková síla atmosférického vzduchu a ta „drží“ sloupec vody ve sklenici (platí Pascalův zákon.) Tlaková síla atmosférického vzduchu udrží sloupec vody o výšce 10 m. Pokus

6 Poprvé byl atmosférický tlak přesně změřen roku 1643 pokusem, který navrhl italský fyzik E. Torricelli Na úrovni hladiny je hydrostatický tlak rtuti stejný jako atmosférický tlak vzduchu h = 0,75 m Torricelli asi 1 m dlouhou trubici na jednom konci zatavenou naplnil rtutí. Nezatavený konec ponořil do nádoby se rtutí a pozoroval, že rtuť nevytekla a ustálila se ve výšce 0,75 m.

7 Atmosférický tlak a jeho měření Torricelliho pokus - jak je tedy atmosférický tlak velký? Stejně jako hydrostatický tlak na dně rtuťového sloupce: Torricelliho pokus - jak je tedy atmosférický tlak velký? Stejně jako hydrostatický tlak na dně rtuťového sloupce: h = 0,75 m Zápis: Výpočet: Odpověď: Velikost atmosférického tlaku vzduchu je 102 kPa. Odpověď: Velikost atmosférického tlaku vzduchu je 102 kPa.

8 Tlaková síla atmosféry na povrch lidského těla je obrovská Odhadneme-li obsah povrchu člověka na 1 m 2, je celková tlaková síla atmosféry 100 000 N! Stejně velký tlak je však i uvnitř lidského těla! Proto jsou síly působící na pokožku stejně velké, mají opačný směr, výslednice je tedy nulová. Proč si atmosférický tlak neuvědomujeme?

9 Atmosférický tlak a jeho měření Atmosférický tlak není vždy a všude stejný. Jeho hodnota je přibližně 100 kPa; přesná hodnota závisí na počasí a nadmořské výšce. S rostoucí nadmořskou výškou atmosférický tlak klesá. U hladiny moře je větší než na horách. S rostoucí nadmořskou výškou atmosférický tlak klesá. U hladiny moře je větší než na horách. Tlak klesá

10 Atmosférický tlak a jeho měření Atmosférický tlak měříme rtuťovými tlakoměry (barometry) nebo aneroidy. Barometr Aneroid

11 Barometr = rtuťový tlakoměr (sestrojen na základě Torricelliho pokusu: skleněná trubička se rtutí otevřeným koncem přechází do otevřené baňky) vakuum ručička na stupnici Aneroid Pružné zvlněné víčko, jehož prohnutí se mění se změnou atmosférického tlaku. Pohyb se přenáší na ručičku.

12 Použité zdroje: - Prezentace: VY_32_INOVACE_03_21_atmosfericky_tlak - http://www.1zsfm.cz/sites/default/files/7r-19_atmosfericky_tlak.pdf - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barometr.gif


Stáhnout ppt "Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé."

Podobné prezentace


Reklamy Google