Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková"— Transkript prezentace:

1 Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Lukáš Straka Martin Šípek

2 Vedení tepla Vedení tepla je jeden ze způsobů šíření tepla v tělesech, při kterém si část své Ek předávají pomocí nárazů sousední částice těles. Vedení tepla je nejčastější způsob šíření tepla v pevných tělesech, podle rychlosti vedení tepla se pevné látky dělí na tepelné vodiče a tepelné izolanty Porovnat látky podle jejich tepelné vodivosti umožňuje veličina součinitel tepelné vodivosti.

3 Proudění tepla Proudění tepla je jeden ze způsobů šíření tepla v kapalinách a plynech, při kterém se přemísťují přímo částice s větší energií. Ve srovnání s vedením tepla může být proudění tepla rychlejší. Samovolné tepelné proudění stoupá vzhůru, protože teplejší část kapalin a plynů mají menší hustotu.

4 Tepelné záření Tepelné záření je jeden ze způsobů šíření tepla, při kterém každé těleso s teplotou vyšší než okolí vyzařuje teplo a každé těleso s teplotou nižší než okolí pohlcuje teplo. Množství vyzařovaného a přijímaného tepla závisí na rozdílu teplot tělesa a okolí a na barvě povrchu tělesa (tmavá a matná tělesa vyzařují a přijímají více tepla, světlá a lesklá tělesa vyzařují a přijímají méně tepla). Tepelné záření se nejlépe šíří ve vakuu, svou podstatou to je jeden z druhů elektromagnetického záření

5 Pokusy 1.Vedení tepla 2.Proudění tepla 3.Tepelné záření


Stáhnout ppt "Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková"

Podobné prezentace


Reklamy Google