Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SUBLIMACE, DESUBLIMACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SUBLIMACE, DESUBLIMACE"— Transkript prezentace:

1 SUBLIMACE, DESUBLIMACE

2 = změna skupenství pevného na plynné.
SUBLIMACE = změna skupenství pevného na plynné. (Nedochází k tání, bez kapalné fáze.) Sublimuje: (za normálního tlaku) jód, naftalín (výpary zabíjejí larvy molů), suchý led (CO2 – v pevném skupenství), sníh, led (při teplotách pod bodem mrazu) → lze sušit prádlo i v mrazu.

3 Závisí hlavně na teplotě a na tlaku:
RYCHLOST SUBLIMACE Závisí hlavně na teplotě a na tlaku: - vyšší teplota → rychlejší sublimace, za dostatečně nízkého tlaku sublimují téměř všechny látky. Příklad: Na Marsu je velmi nízký atm. tlak (víc jak 100x menší než na Zemi) → na jeho povrchu nenajdeme vodu v tekutém stavu.

4 = změna skupenství plynného na pevné.
DESUBLIMACE = změna skupenství plynného na pevné. (Nedochází ke kondenzaci, bez kapalné fáze.) Příklady: při náhlém a značném ochlazení se z vodní páry ve vzduchu vytváří: jinovatka na trávě (vzniká při bezvětří, tělesa obaluje ze všech stran), námraza na oknech (narůstá proti větru), sněhové vločky.

5 UŽITÍ SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Sublimační tiskárny: tiskne se pomocí tepla. Čištění chemických látek: (obrázek v učebnice vyd. Fraus str. 62) - Na dně kádinky znečištěný jód, nad kádinkou baňka se studenou vodou. Ohříváním kádinky začíná jód sublimovat, fialové páry stoupají vzhůru.

6 ČIŠTĚNÍ CHEMICKÝCH LÁTEK
Na baňce se studenou vodou dochází k desublimaci (plyn se mění v krystalky čistého jódu).

7 Otázky k zamyšlení: 1) Jak se od sebe liší vypařování a sublimace?
2) Jak se od sebe liší tuhnutí a desublimace? Uveď konkrétní příklady všech těchto skupenských přeměn. (Vybírej: led, voda, vodní pára.)

8 Otázky k zamyšlení: 3) Na které straně okna se vytváří námraza? Vysvětli. (Vybírej: vnitřní, vnější.) 4) Proč v zimě ubývá sníh a led, přestože mrzne?


Stáhnout ppt "SUBLIMACE, DESUBLIMACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google