Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHE_STROJE Název materiálu: Jednoduché stroje Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 28. 5. 2012 Jméno autora: Mgr. Vladislav Rusín Klíčová slova: Kladka, páka,nakloněná rovina, Výchovné a vzdělávací cíle: Žák pochopí význam a princip jednoduchých strojů Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení a k řešení problémů Anotace, metodický list: Prostřednictvím interaktivního znázornění žáci získají základní informace o jednoduchých strojích Použité zdroje: Vlastní text http://zskounice.rajce.idnes.cz/0000_Fy-obrazky/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Kladka http://www.machine-history.com/node/22

2 Jednoduché stroje Zpracoval: Mgr.Vladislav Rusín

3 Jednoduché stroje jsou využívány především kvůli tomu, aby lidem usnadnily práci. Základním principem jednoduchého stroje je působení menší sílou po delší dráze. Jednoduché stroje jsou využívány především kvůli tomu, aby lidem usnadnily práci. Základním principem jednoduchého stroje je působení menší sílou po delší dráze. Jednoduchých strojů je dohromady šest. Některé z nich jsou si ale navzájem tak podobné, že je možno si je rozdělit na tři skupiny podle principu (kladka, páka, nakloněná rovina). Jednoduchých strojů je dohromady šest. Některé z nich jsou si ale navzájem tak podobné, že je možno si je rozdělit na tři skupiny podle principu (kladka, páka, nakloněná rovina).

4 Kladka usnadňuje práci tím, že mění směr síly při zdvihání předmětů. Pomocí kladky se předmět zvedá do výšky tahem směrem dolů. usnadňuje práci tím, že mění směr síly při zdvihání předmětů. Pomocí kladky se předmět zvedá do výšky tahem směrem dolů.

5 Páka má tři části: osu rotace, rameno břemene a rameno síly. Páka se otáčí kolem osy otáčení, rameno břemene působí na břemeno, na rameno síly působí člověk nebo stroj.

6 Nakloněná rovina je jednoduchý stroj, jehož jedinou částí je jednoduchý strojjednoduchý stroj rovina nakloněná vzhledem k vodorovnému směru, po níž se zvedá těleso směrem těleso vzhůru.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google