Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYLUCOVACI_SOUSTAVA Název materiálu: Vylučovací soustava Předmět:Člověk a jeho světRočník:5. Časová dotace:45 min.Datum ověření:29. 3. 2012 Jméno autora:Mgr. Vladislav Rusín Klíčová slova:vylučovací soustava, ledviny, močovody, močový měchýř Výchovné a vzdělávací cíle: vysvětlí základní funkce vylučovací soustavy v lidském těle popíše lidské tělo včetně vnitřních orgánů souvisejících s vylučovací soustavou Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení a k řešení problémů Anotace, metodický list: Prostřednictvím interaktivního znázornění žáci získají základní informace o základní funkci vylučovací soustavy v lidském těle Použité zdroje: Člověk a jeho zdraví (4. a 5. ročník), M. Grigárková, M. Jančová, ISBN: 978-80-7230-229-1, Prodos, str.23 http://www.latinsky.estranky.cz/fotoalbum/vylucovaci-soustava/vylucovaci-soustava/vylucovaci- soustava.jpg.html http://chapterfortyfour.webnode.com/the-excretory-system/ http://gymtri.trinec.org/index.php?option=com_content&view=article&id=278&catid=27&Itemid=22

2 Lidský organismus Vylučovací soustava Autor: Mgr.Vladislav Rusín

3 Vylučovací soustava reguluje množství tekutin v těle. Spolu s přebytečnou vodou vylučuje odpadní látky z těla v podobě moči.

4 Nejdůležitějším orgánem vylučovací soustavy jsou ledviny. Fungují jako filtr, který zbavuje krev odpadních látek. Z ledvin prochází moč močovody do močového měchýře a poté z těla odchází ven močovou trubicí.

5 Ledviny jsou párový orgán. Mají tvar fazole. Měří asi 12 cm a váží kolem 150 g.

6 Pro správné fungování ledvin je nutné dodržovat pitný režim a nejíst příliš slaná a kořeněná jídla. Ledviny jsou pro život člověka naprosto nezbytné. Žít se ale dá i s jednou ledvinou. Při vážných onemocněních ledvin lékaři napojují nemocného člověka na na umělou ledvinu, kde se krev zbavuje odpadních látek a vyčištěná se vrací zpět do těla.

7 Shrnutí: Vylučovací soustava reguluje množství ……………. v těle. Spolu s přebytečnou vodou vylučuje ……… látky z těla v podobě ………. Nejdůležitějším orgánem vylučovací soustavy jsou …………….. Z ledvin prochází moč močovody do ……………………….. a poté z těla odchází ven ………………... Ledviny jsou ………… orgán. Mají tvar ………..

8 Shrnutí: Vylučovací soustava reguluje množství tekutin v těle. Spolu s přebytečnou vodou vylučuje odpadní látky z těla v podobě moči. Nejdůležitějším orgánem vylučovací soustavy jsou ledviny. Z ledvin prochází moč močovody do močového měchýře a poté z těla odchází ven močovou trubicí. Ledviny jsou párový orgán. Mají tvar fazole.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google