Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_KRUH_A_KRUZNICE Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_KRUH_A_KRUZNICE Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_KRUH_A_KRUZNICE Název materiálu: Kruh a kružnice Předmět: Matematika Ročník: 4. Časová dotace: 25 min. Datum ověření: Jméno autora: Mgr. Vladislav Rusín Klíčová slova: Kruh, kružnice, střed kružnice, poloměr, průměr Výchovné a vzdělávací cíle: Žák se naučí rozlišit kruh a kružnici, poznat poloměr a průměr kružnice. Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení a k řešení problémů Anotace, metodický list: Žáci se naučí rozlišit kruh a kružnici, seznámí se s pojmy poloměr a průměr kruhu(kružnice). Použité zdroje: Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace

2 Zpracoval:Mgr. Vladislav Rusín
KRUH a KRUŽNICE Zpracoval:Mgr. Vladislav Rusín

3 Co je to kruh? Ke kruhu potřebuješ střed (to je bod, skoro vždycky se značí S) a zadanou nějakou vzdálenost (té se říká poloměr, značívá se r). Kruh jsou všechny body, které nejsou od středu dál než je vzdálenost r.

4 Co je to kružnice? Všechny body, který jsou od S daleko přesně r, tvoří hranici (obvod) kruhu. Té se říká kružnice. Kruh se značí velkými písmeny (K, L, ...), kružnice malými písmeny (k, l, ...). Kruh K a kružnice k se středem S a poměrem r se značí K(S,r) a k(S,r).

5 Odpověz správně: Co je to modré kulaté? Jak obvykle značíme
střed kružnice? poloměr kružnice?

6 Přemýšlej: Které body patří kružnici? C D E
Které body nepatří kružnici? A B S F Které body patří kruhu? A B C D E S Které body nepatří kruhu? F

7 Kde se v praxi můžeme setkat s kruhem?

8 Hrátky s kruhem Bolehlav - Tento název je poměrně výstižný, však zkuste sami. U tohoto obrázku se nám může zdát, že kruh vystupuje do popředí, nebo naopak, tvoří pozadí. Někdy se nám také zdá, že černá barva, která vyplňuje kruh je znatelně sytější.


Stáhnout ppt "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_KRUH_A_KRUZNICE Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google