Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu: Barokní umění Předmět: Výtvarná výchova Ročník: 4. Časová dotace: 90 minut Datum ověření: Jméno autora: Mgr. Martina Macíčková Klíčová slova: Baroko, barokní architektura, malířství, sochařství, šerosvit Výchovné a vzdělávací cíle: Žák se seznamuje s uměleckým barokním slohem Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení Kompetence pracovní Anotace, metodický list: Pomocí interaktivního zobrazení se žák seznamuje s barokem, barokní architekturou, sochařstvím a malířstvím. Ve výtvarné výchově si pak vyzkouší výtvarně ztvárnit světlo a stín. Použité zdroje: Vlastní text Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace

2 Umění Umění je staré jako lidstvo samo. Člověk se vytvářením uměleckého díla realizuje, vkládá do něj své city, pocity, postoj ke světu a podobně.

3 Baroko

4 Barokní sloh 17. století Baroko vychází z renesance, vzniká v Itálii. Cílem umění je omráčit člověka bohatstvím, nádherou a zvláštním osvětlením.

5 České baroko Do Čech přichází baroko po bitvě na Bílé hoře. Vznikají nejen chrámy, kláštery, paláce, ale také kostelíky, kapličky a selské statky. Dochází ke spojení nového uměleckého slohu s lidovou tradicí. Vzniká tzv. selské baroko. Holašovice

6 Další ukázky selského baroka
Květov Holašovice Zbudov

7 ARCHITEKTURA Příznačné pro barokní architekturu je sjednocení a splynutí stavby s malbou a s plastikou (jiným výtvarným dílem).

8 SOCHAŘSTVÍ Barokní sochy jsou většinou součástí stavby, jsou oděné, v pohybu. Bývají umístěny na dobře viditelných místech. Orel, Pražský Hrad Sv. Vojtěch, Karlův most Sv. Ivo, Karlův most

9 MALÍŘSTVÍ Barokní obrazy mají tmavé pozadí, pracují se světlem a stínem. Je často používána výtvarná metoda tzv. šerosvit. Výjevu obrazu jsou osvětleny ze strany.

10

11

12 Námět do výtvarné výchovy
Typickou výtvarnou metodou barokního umění je šerosvit. Je to hra se světlem a stínem. Pomocí světla (umělého osvětlení) sledujte, jak se mění předměty, postavy nebo tváře spolužáků. Zkuste znázornit na výkres pomocí temperových barev a plochého štětce.

13 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google