Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Jaromír Kužela Číslo VY_32_INOVACE_15_01 Název Baroko v Čechách Téma hodiny Předmět Hudební výchova Stupeň/Ročník II. st., 8. ročník Anotace Materiál obsahuje text s obrázky a internetové odkazy Očekávaný výstup Přehled barokního uměni v Čechách Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Baroko, malířství, sochařství, architektura, literatura, hudba Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 BAROKO V ČECHÁCH České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoře, dosáhlo české umění vysoké úrovně, především v malířství a architektuře. Baroko bylo v Čechách obohaceno domácími umělci a řemeslníky o nové prvky – přizpůsobení českému prostředí. Vznikají zde nejen chrámy, kláštery, paláce, zámky, ale mění se také ráz venkova – kostelíky, kapličky, selské statky. Dochází ke spojení nového slohu s lidovou tradicí. Stavby dokonale splývají s okolní krajinou.

3 MALÍŘSTVÍ Nejvýraznějšími malíři českého baroka jsou Karel Škréta a Petr Brandl

4 SOCHAŘSTVÍ Z řady vynikajících českých sochařů ční Jan Brokoff a Matyáš Bernard Braun

5 ARCHITEKTURA Větší rozkvět raně barokní architektury začíná až po skončení třicetileté války. V Čechách vládli hlavně italští architekti.

6 LITERATURA Literatura byla ovlivněna patriotismem a snahou navázat na tradice z doby předhusitské, tedy dobu vlády Karla IV., období rozvoje české kultury. Jedná se zpravidla o poezii. Mezi čelné představitele patřili Bedřich Bridel, Bohuslav Balbín, hudebník a básník Adam Michna z Otradovic a také Jan Ámos Komenský.

7 HUDBA Jan Dismas Zelenka, Bohuslav Matěj Černohorský, Jan Zach, Adam Václav Michna z Otradovic a částečně i František Ignác Tůma.

8 Baroko v Čechách. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
Baroko v Čechách. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google