Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity."— Transkript prezentace:

1 Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity. 2. Jakou vlastnost mají magnety? Magnet přitahuje předměty ze železa, niklu a kobaltu. 3. Které látky jsou nazývány látkami feromagnetickými? Jsou to právě ty látky, které přitahuje magnet – železo, nikl, kobalt. 4. Co je to magnetka? Je to magnet zhotovený z tenkého ocelového plechu, který se otáčí kolem osy. 5. Kolik pólů má magnet a jak se značí ? Má dva póly – severní značí se N a jižní značí se S

2 6. Jaká magnetická síla působí mezi souhlasnými a mezi nesouhlasnými póly? Mezi souhlasnými póly dvou magnetů působí odpudivá síla. Mezi nesouhlasnými póly dvou magnetů působí přitažlivá síla. 7. Jak se můžeš přesvědčit, že kolem magnetu je magnetické pole? Přesvědčíš se magnetkou na kterou působí silové magnetické pole a natáčí ji. Nebo pomocí pilin z magneticky měkké oceli, které se uspořádají v řetězce, které znázorňují indukční čáry magnetického pole. 8. Jak se nazývá přístroj, kterým určujeme světové strany? Je to kompas. 9. Jaký magnetický pól je na severním zeměpisném pólu? Je tam jižní magnetický pól.

3 Otázky související s videem 1. Z čeho se skládá cívka? Cívka se skládá z měděného izolovaného vodiče navinutého na izolační nosnou kostru. 2. Jak se přesvědčíš o silových účincích magnetického pole cívky? Že cívka svým severním nebo jižním pólem bude přitahovat feromagnetické látky. Na magnetické pole cívky bude reagovat magnetka. 3. Závisí silové magnetické pole na závitech cívky? Ano, čím více závitů má cívka, tím větší je její silové magnetické pole. 4. Z čeho se skládá elektromagnet? Skládá se s cívky. Do její dutiny je vloženo železné jádro z magneticky měkké oceli. 5. Za jakých podmínek má elektromagnet silové účinky? Musí být připojen na zdroj napětí a musí být sepnutý spínač, aby byl uzavřený elektrický obvod.

4 Poznámky k zápisu do školních sešitů Elektromagnet Elektromagnet je cívka s jádrem z magneticky měkké oceli. Magnetická síla, která silově působí na feromagnetické látky a přitahuje je, vzniká při průchodu elektrické - ho proudu vinutím cívky. Železné jádro vsunuté do dutiny cívky se tak stává dočasným magnetem. Schéma zapojení elektromagnetu

5 Využití elektromagnetu v praxi: Elektromagnet se používá u domovních zvonků, jističů a relé. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity."

Podobné prezentace


Reklamy Google