Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluPoruchy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluPoruchy."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluPoruchy příjmu potravy (VY_32_INOVACE_04.02.14) AutorMgr. Monika Malá Tematická oblastPatopsychologie Ročníkosmý Datum tvorbyZáří 2012 Anotace Prezentace je určena pro výuku patopsychologie v semináři v psychologie v maturitním ročníku, seznamuje studenty se základními termíny v oboru problematiky poruch příjmu potravy, její syndromy a léčbu. Metodický pokyn Šablona slouží jako digitalizovaná učebnice pro žáky semináře z psychologie, jednotlivé strany prezentace na sebe tematicky navazují, řeší problematiku psychopatologie. Časová dotace materiálu je 20 minut.

2  Dvě základní varianty jsou: 1. Mentální anorexie - 0,5-0,8 % populace, 2. Mentální bulimie - 2 – 4 % populace. Postiženy jsou především dívky a ženy, poměr mezi pohlavími je: - 10:1 u anorexie, - 20:1 u bulimie.

3  Nejčastější začátek onemocnění bývá mezi 14.-15. rokem a mezi 17. a 18. rokem.  V populaci dospívajících dívek se uvádí výskyt poruch příjmu potravy mezi 0,5-1%

4  Tělesná váha je udržována nejméně pod 15% pod předpokládanou váhou nebo BMI (body mass index) je 17,5 nebo méně.  Prepubertální pacienti nesplňují během růstu očekávaný přírůstek.  Snížení váhy si pacient způsobuje sám tím, že se vyhýbá jídlům a užívá jeden nebo i několik prostředků na hubnutí.

5  Snížení váhy si pacient způsobuje sám tím, že se vyhýbá jídlům a užívá jeden nebo několik následujících prostředků: - vyprovokované zvracení, - vyprovokovaná defekace, - užívání anorektik a diuretik, - nadměrné cvičení. Nemocný má strach z tloušťky a zkreslenou představu o vlastním těle, sami usilují o nižší váhu.

6 Úkol  Spočítej si BMI, což je označení pro Queteletův index hmoty těla (bady mass index) tak, že váhu (uvedenou v kg) vydělíme druhou mocninou výšky (uvedenou v m).

7  Nemocný se neustále zabývá jídlem.  Má neodolatelnou touhu po jídle.  Během krátké doby se přejídá konzumací velkých dávek jídla.  Snaha potlačit účinek jídla následujícími způsoby:  vyprovokovaným zvracením, zneužíváním laxativ, střídavými obdobími hladovění, užívání léků, jako jsou anorektika, thyreoidní preparáty nebo diuretika.

8  Pacient má chorobný strach z tloušťky a určí si přesně vymezený váhový práh, který je nižší, než je váha optimální.  Často, ale ne vždy, je v anamnéze dřívější epizoda mentální anorexie.

9  Somatické potíže – změny v trávicím i kardiovaskulárním systému, hormonální poruchy a opožděné nebo zastavené projevy dospívání (chybí menstruace, růst sekulárních pohlavních znaků).  Psychické potíže – omezení zájmů na diety, poruchy koncentrace, černobílé myšlení, nedůvěra v sebe i ostatní, stud, autoakuzace (sebeobviňování), emoční labilita, deprese, úzkost.

10  Sociální oblast – sociální izolace, ztráta schopnosti zvládat každodenní povinnosti (nedokončení studia, ztráta zaměstnání) problémy ve vztazích, ekonomické problémy.

11  země západního světa,  hodnotová orientace zemí na individualismus, úspěch, výkon,  negativní vliv společenského chápání štíhlosti jako žádoucí normy spojené s mládím, zdravím, úspěšností a nezávislostí,  rodina – uzavřená, rigidní, s důrazem na perfekcionalismus a výkonnost.

12  narušení rodinné rovnováhy,  ohrožení sebeocenění,  somatické onemocnění,  sexuální zneužití,  vývojové požadavky a úkoly období dospívání, problematické osamostatňování dospívajícího.

13  Informace o onemocnění a možnostech léčby :  pacientky mají obavy, že budou během léčby „vykrmovány“ a ztratí kontrolu nad svými jídelními návyky,  pojmenování cílů léčby a odstranění tendencí pacientek skrytě s lékaři bojovat o moc.

14  Zajištění tělesného zdraví:  především anorexie se mohou dostat do stavu ohrožujícího jejich život.  Lékař se s pacientkou dohodne na hranici hmotnosti, pod níž bude trvat na nucené výživě. Má to tuto výhodu, není nutné během léčby stále diskutovat o váze a stanovených návycích.

15  Dohoda o léčebném postupu a jeho cíli:  nejde zde jen o hmotnost a normalizaci stravovacího návyku,  jde o prolomení začarovaného kruhu hladovění a přejídání,  při léčbě pacientky dostanou prostor, aby se zabývaly i jinými aspekty života.  Významné je zdůraznění vlastní odpovědnosti.

16  Psychoterapie :  využívá se behaviorální terapie,  psychodynamické techniky,  rodinná terapie.  Existují programy ambulantní i hospitalizační.  Všechny programy obsahují skupinovou a individuální psychoterapii.  Používají se techniky orientované na tělo (pohybová terapie), postupy podporující sebeuvědomování (relaxace, muzikoterapie).

17  Poruchy příjmu potravy asi u 80% přijatých pacientek končí vyléčením,  na následky onemocnění umírá 5% až 15% postižených,  u části nemocných se porucha stává chronickou (Rahn, Mankopf,2000).

18  Zdroj:  Mgr. Kateřina Juklová, Mgr. Radka Skorunková: Základy psychopatologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, 2009, Hradec Králové


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluPoruchy."

Podobné prezentace


Reklamy Google