Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační."— Transkript prezentace:

1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PRACOVNÍ VÝKONNOST A HODNOCENÍ PRÁCE

2 VÝKON PRACOVNÍKA Výsledek určité pracovní činnosti člověka, dosažený v určitém čase a za daných podmínek = VÝKON pracovníka VÝKONNOST pracovníků tvoří soubor jejich vlastností a dispozic, které podmiňují úroveň plnění zadaných úkolů. Lze ji chápat i jako PŘIPRAVENOST pracovníků podávat určité výkony.

3 Výkonnost ovlivňuje řada činitelů : Technické, ekonomické a organizační podmínky Společenské podmínky Osobní determinanty pracovníka Situační podmínky

4 Technické,ekonomické a organizační podmínky: úroveň technického vybavení pracoviště úprava a uspořádání pracoviště postupy práce vnější podmínky práce způsob přidělováním a organizace práce úroveň hygieny a bezpečnosti práce hodnocení práce, odměňování pracovní doba, směnnost…….

5 Společenské podmínky výkonnosti : způsob práce s lidmi uplatňovaný v organizaci úroveň a kvalita vedení lidí vedoucími pracovníky pozice pracovníka v profesi a ve společnosti úroveň sociálních vztahů, míra osobní prestiže podmínky osobního a rodinného života pracovníka kvalita a formy komunikace osobní aspirace pracovníků širší společenské podmínky života

6 Osobní determinanty výkonnosti tělesné a duševní předpoklady pro práci odborná připravenost, úroveň kvalifikace osobní vlastnosti, včetně morálních pracovní a zájmové zaměření, motivace k práci trvalý a aktuální zdravotní stav ( tělesný a psychický)

7 Situační podmínky ( například): celospolečensky aktuální události podnikové vlivy, reorganizace, inovace, rekvalifikace,hrozba ztráty zaměstnání mimořádné situace ( nečekaná nemoc, úraz…) konflikty na pracovišti

8 Výkonová křivka se bude lišit u jednotlivých pracovníků. Osobní a pracovní rytmus – biologické a duševní děje probíhají v určitém rytmu Osobní rytmus – specifický průběh jeho fyziologických a psychických procesů; narušení vnímá jedinec jako nepříjemné. Důsledek = poruchy organismu, snížení výkonu. Osobní a pracovní tempo – základní charakteristiky fyziologie člověka a průběhu práce. Je pro daného jedince typické.

9 Práce převážně smyslová : Klade nároky především na psychické funkce a na základní intelektové dovednosti. Může mít rutinní charakter ( administrativa….) Mnohé nároky jsou z kategorie tvůrčí činnosti ( kreativita a její podmínky pro práci člověka) Výrazný vliv zde má individualita jedince.

10 Práce převážně duševní : Pracovní činnosti převážně s lidmi Výkonnost pracovníků je výrazně individualizovaná Význam zde má hlavně osobní motivace a osobní zájem daného pracovníka.

11 PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ Soubor činitelů působících na činnost člověka v určitém prostoru, anebo soubor podmínek, za jakých se uskutečňuje pracovní proces Např.: světlo, hluk,mikroklima, pracovní prostředky,osobní pomůcky,technické zařízení pracoviště…. MUSÍ být v souladu fyziologickými, hygienickými, psychologickým a estetickými požadavky pracovníků.

12 Podmínky práce – škodlivé vlivy Lze dělit na : obtěžující, rušivé, škodlivé vlivy hluku a vibrací, osvětlení, teploty, prachu a chemických škodlivin

13 KŘIVKA DENNÍHO VÝKONU


Stáhnout ppt "Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační."

Podobné prezentace


Reklamy Google