Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar"— Transkript prezentace:

1 Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Ročník: 2L (Technické lyceum) Školní Rok: 2014/15 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vytvořil: Daniel Bazala

2 Menu Ozónová vrstva Ozonové díry Řešení Konec

3 Co je to ozónová vrstva? Ozonová vrstva je část stratosféry, v níž se nachází značně zvýšený poměr ozonu vůči kyslíku. Má velmi důležitý úkol a to chránit pozemský život před ultrafialovým zářením Oblast, kde je ozónová vrstva výrazně oslabená, se nazývá ozónová díra. V současné době se ozónové díry nachází hlavně na pólech planety. Úbytek ozónové vrstvy může vést k rakovinným nádorům (především kůže) a poškození zraku.

4 Problém ozónových děr Ozonová díra
Ozonové díry vznikají hlavně kvůli hromadění derivátů uhlovodíků (freonů) ve stratosféře. Freony se používají především jako inertní tlaková náplň sprejů a chladicí médium v chladničkách a klimatizačních jednotkách. Tyto látky se následně hromadí ve stratosféře, kde se z nich odštěpuje chlór, který se podílí na katalytickém rozkladu ozonu - větší množství ozonu se rozloží, než přirozeně vznikne. Ozonové díry se vyskytují především v oblastech jižního a severního pólu. Z obydlených oblastí to jsou např. Nový Zéland, Patagonie Ozonová díra

5 Řešení úbytku ozónu Montrealský protokol o látkách poškozujících ozonovou vrstvu Země byl přijat 16. září 1987 v Montrealu. Montrealský protokol Světové společenství se na základě pozorování rozhodlo pro radikální omezení používání chemikálií poškozujícím ozonovou vrstvu. Vznikla dohoda o snížení a ukončení výroby. Signatářské země nebudou obchodovat s freony se zeměmi, které nepodepsaly. Jako náhrady jsou používány propan-butan, amoniak, voda, kyselina citrónová. Podle posledních měření se zastavil nárůst koncentrace freonů ve stratosféře. Měření úbytku ozonu nelze přesně stanovit vzhledem ke zpoždění, které vývoj stavu ozonu vykazuje, teprve následující desetiletí ukáží, zda se redukcí používání freonů podaří zastavit úbytek ozonové vrstvy.

6 Děkuji za pozornost Zdroje:


Stáhnout ppt "Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar"

Podobné prezentace


Reklamy Google