Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny"— Transkript prezentace:

1 Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KOVY - SLITINY Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - prvky. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, Olomouc: PRODOS, ISBN X.

3 Slitina Je směs látek vzniklá tavením, z nichž alespoň jedna je kov.
Obvykle se vyskytuje ve formě pevného roztoku. Dělíme je podle počtu složek na: Binární – dvousložkové Ternární – třísložkové Kvartérní – čtyřsložkové

4 Nejznámější slitiny Bronz Mosaz Ocel Dural Pájka

5 Bronz Jedná se o směs mědi a cínu. Jako bronz ovšem můžeme označit i jiné slitiny mědi s barevnými kovy (kromě zinku – mosaz). Je velmi starou slitinou, z dějepisu můžeme znát dobu bronzovou v pravěku. Existuje mnoho druhů bronzu, mezi nejznámější patří: cínový bronz, manganový bronz, zvonovina.

6 Využití bronzu Bronz je vysoce odolný proti korozi, používá se tedy pro výrobu kovových součástek a také velmi často jako součást lodí (je odolný proti slané vodě). Samozřejmostí pak jsou bronzové medaile.

7 Mosaz Je směs mědi a zinku.
Je velmi odolná proti atmosférickému vzduchu, má vysokou hustotu a také velmi vysokou teplotu tání (okolo 900 °C). Používá se při výrobě vodních čerpadel, hudebních nástrojů a je také přísadou v mnoha špercích.

8 Ocel

9 Ocel Je slitina železa a uhlíku s dalšími tzv. legujícími prvky (mangan, křemík, hliník…). Zpracovává se v ocelárnách. Je to nejčastěji používaný kovový materiál. Využívá se pro nosné konstrukce staveb, mostů, ale i pro ztužování konstrukcí jiných materiálů.

10 Dural, Pájka Dural je slitina hliníku a mědi s přísadami hořčíku, manganu… Používá se pro výrobu plechů, drátů… Pájky dělíme na tvrdé a měkké. Tvrdé jsou slitiny mědi, hliníku a stříbra. Měkké jsou obvykle slitiny cínu a olova. Pájka se používá v elektrotechnice.

11 Úkoly 1: Co je slitina? V jaké formě se slitina nejčastěji vyskytuje?
Podle počtu složek slitiny dělíme na?

12 Odpovědi 1: Slitina je směs látek vzniklá jejich tavením, přičemž alespoň jedna z nich musí být kov. Slitina se nejčastěji vyskytuje ve formě pevného roztoku. Binární, ternární, kvartérní

13 Úkoly 2: Z čeho se skládá: Bronz? Mosaz? Ocel? Dural?
Jak dělíme pájky?

14 Odpovědi 2: Bronz je slitina mědi a cínu.
Mosaz je slitina mědi a zinku. Ocel se skládá z železa, uhlíku a dalších legujících prvků. Dural je slitina hliníku s mědí a dalšími přísadami. Pájky dělíme na měkké a tvrdé.

15 Úkoly 3: Díky jaké své vlastnosti je bronz tak často využívám jako kovová součástka nebo v lodích? Jak se jmenuje nejčastěji využívaný kovový materiál? Kde například využíváme dural?

16 Odpovědi 3: Bronz je vysoce odolný proti korozi a to i ve slané vodě.
Nejčastější kovový materiál je ocel. Dural se používá pro výrobu nejrůznějších plechů, či drátů.

17 Použité zdroje Bronz. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Mosaz. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Ocel. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Dural. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Pájka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny"

Podobné prezentace


Reklamy Google