Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro"— Transkript prezentace:

1 Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. STŘÍBRO Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - Prvky. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, Olomouc: PRODOS, ISBN X.

3 Z historie První pokusy o těžbu stříbra byly zaznamenány už 3000 let před Kristem. Prvních 1000 let našeho letopočtu byl dominantní stát ve zpracovávání stříbra Španělsko. V Čechách skutečný rozvoj těžby stříbra začal během 13. – 14. století. Nejznámějším nalezištěm je Kutná Hora.

4 Výskyt stříbra - Ag - Argentum
V zemské kůře se samostatně (tedy jako ryzí kov) vyskytuje spíše vzácně, nejčastěji jej můžeme nalézt ve sloučeninách například se zlatem. Pro průmyslové využití se stříbro získává z rud olova, mědi, či niklu.

5 Největší producenti stříbra
Mexiko Kanada Peru Austrálie USA

6 Vlastnosti Stříbro řadíme mezi ušlechtilé kovy, které se většinou vyznačují vysokou stálostí. Přesto je však velmi dobře rozpustné v nezředěné kyselině sírové, či kyselině dusičné. V HNO3 reakce probíhá podle následující rovnice: 3 Ag + 4 HNO3 → 3 AgNO3 + NO + 2 H2O

7 Stříbro je nejlepším tepelným i elektrickým vodičem.
Na čistém vzduchu je stříbro stálé, víme ale, že přesto časem černá. To se děje působením sulfanu (H2S) jehož již velmi malé množství ve vzduchu působí vznik vrstvy sulfidu stříbrného (Ag2S). Stříbro má také velmi dobré antioxidační účinky.

8 Využití stříbra

9 Dobré využití nalézá jak čisté kovové stříbro, tak také stříbro ve sloučeninách.
Tenká vrstva kovového stříbra se nanáší na záznamová média – CD/DVD. Díky jeho vysoké odrazivosti světelných paprsků se využívá k výrobě zrcadel. Nesmíme opomenout využití stříbra také pro výrobu šperků (i zlatých, protože se přidává k čistému zlatu, aby bylo tvrdší a tedy stabilnější)

10 V zubním lékařství se stříbro uplatňuje především jako amalgámy – slitiny stříbra, mědi, cínu a rtuti. Amalgámové plomby se používají pro zakrytí zubu po odvrtání zubního kazu. Využití stříbra je tedy velmi široké a rozmanité, podobně jako u zlata.

11 Úkoly: Lze v přírodě nalézt čisté kovové stříbro jednoduše, nebo je jeho výskyt vzácný? Kterými sloučeninami lze stříbro jednoduše rozpustit? Jmenujte 3 možné využití stříbra.

12 Odpovědi: Výskyt ryzího stříbrného kovu je v přírodě dost vzácný.
Stříbro lze rozpustit kyselinou sírovou a kyselinou dusičnou. Stříbro využíváme například jako povrchovou vrstvu na CD/DVD, při výrobě zrcadel, v amalgámových plombách, jako šperky…

13 Použité zdroje 1000oz.silver.bullion.bar.underneath.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Stock.XCHNG: the leading FREE stock photo site! [online] [cit ]. Dostupné z: Stříbro. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Silver crystal.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro"

Podobné prezentace


Reklamy Google