Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo – zásady – obecný náhled.  Je určen pro předmět chemie a ročník osmý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P., Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, 772 00 Olomouc: PRODOS, 1999. ISBN 80-7230-027-X.

3 Zásady Zásady (někdy je označujeme jako baze) jsou protiklady kyselin. Kyseliny jsou látky, které jsou schopny odštěpit vodíkový proton H +. Zásady jsou ty látky, které jej přijímají.

4 Zásady Zásaditá je každá látka, která má pH větší než 7, případně pOH menší než 7. Zásaditost roztoku lze určit acidobazickými indikátory (ty jsou napuštěny do speciálních papírků, které se zabarvují podle pH) nebo pomocí pH-metru.

5 Nejznámější zásady - hydroxidy Mezi nejznámější a nejpoužívanější hydroxidy patří: hydroxid sodný, hydroxid vápenatý a hydroxid hlinitý. Hydroxid sodný NaOH Hydroxid vápenatý Ca(OH) 2 Hydroxid hlinitý Al(OH) 3

6 Použití hydroxidů Hydroxid sodný se používá např. na výrobu mýdel a celulózy. Hydroxid vápenatý je vlastně hašené vápno, které je součástí malty ve stavebnictví. Hydroxid hlinitý se používá pro výrobu dalších chemických látek.

7 Jak se tvoří vzorce hydroxidů Molekula hydroxidu je vždy tvořena atomem kovu a jednou či případně více OH hydroxidovou skupinou. OH skupina má vždy oxidační číslo -I. (kyslík má -II, a vodík +I, dohromady tedy -I). Počet OH skupin se řídí oxidačním číslem kovu (a ten je určen podle chemického názvosloví) Příklad: hydroxid vápenatý má podle názvosloví koncovku-natý (tzn. oxidační číslo +II) a OH skupina má ox. číslo -I, platí tedy vzorec Ca +II (OH) -I 2

8 pH-metr pH-metr je přístroj, pomocí kterého lze přesně změřit pH daného roztoku. Funguje na principu měření rovnovážného elektromotorického napětí galvanického článku tvořeného dvěma elektrodami ponořenými do měřeného roztoku.

9 Lakmusový papír, na kterém je vyznačena pH stupnice, podle které lze odhadnout, zda se jedná o kyselinu, či zásadu.

10 Disociace Disociace je děj, při kterém dochází ke štěpení molekul na menší molekuly, ionty nebo radikály. Některé zásady i kyseliny za určitých podmínek také disociují. Záleží to na síle dané zásady, či kyseliny. Přesněji na velikosti disociační konstanty pK.

11 Disociace Podle síly dané kyseliny/zásady také může roztok disociovat úplně, nebo třeba jen částečně.

12 Dělení zásad Kyseliny a zásady od sebe nelze zcela oddělit. Při reakci jedna s druhou dávají vzniknout sloučeninám, s nimiž tvoří tzv. konjugované páry. Stejně jako kyseliny můžeme tedy také zásady dělit na slabé a silné podle hodnoty pH.

13 Dělení zásad Stejně jako kyseliny můžeme tedy také zásady dělit na slabé a silné podle hodnoty pH.

14 Kontrolní otázky Co jsou zásady (hydroxidy)? Jmenuj nejznámější hydroxidy. Co je pH metr? Lze zásady dělit stejně jako kyseliny na slabé a silné?

15 Odpovědi na kontrolní otázky Zásady jsou opakem kyselin. Zásaditá je každá látka, která má pH větší než 7, případně pH menší než 7. Nejznámější hydroxidy jsou: hydroxid sodný, vápenatý a hlinitý. pH-metr je přístroj, pomocí kterého lze přesně změřit pH daného roztoku. Zásady se stejně jako kyseliny dělí na slabé a silné.

16 Použité zdroje Papier pH.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Arrheniova_teorie_kyselin_a_z%C3%A1sad http://cs.wikipedia.org/wiki/Arrheniova_teorie_kyselin_a_z%C3%A1sad Zásada. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-08-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zasada


Stáhnout ppt "ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google