Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík"— Transkript prezentace:

1 Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KYSLÍK Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo - prvky. Je určen pro předmět chemie a ročník osmý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P. Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, Olomouc: PRODOS, ISBN X.

3 Co dýcháme Plynný obal Země je pro život stejně důležitý jako voda a sahá do výše 800 km. Každý víme, že slouží k dýchání rostlin a živočichů. Člověk a ostatní živočichové potřebují k dýchání kyslík.

4 Nezbytnost kyslíku Člověk nevydrží bez kyslíku více než čtyři minuty, zatímco hladovět může i několik týdnů. Kyslík je také potřebný k výrobě energie při spalování paliv.

5 Kyslík = bezbarvý plyn, bez zápachu
Je tvořen dvouatomovou molekulou O2. Podporuje hoření. Slučuje se s většinou prvků na dvouprvkové sloučeniny -> oxidy. Vyrábí se destilací kapalného vzduchu, pro dýchací přístroje i elektrolýzou vody.

6 Za dobu 4,5 miliardy let existence Země se složení vzduchu ustálilo v dnešní podobě takto: 21% kyslíku 78 % dusíku 0,03 oxid uhličitý vzácné plyny Ve vzduchu se také nachází proměnlivé množství vodní páry, prachu a mikroorganismů.

7 Z průmyslového hlediska je vzduch důležitou chemickou surovinou.
Je zdrojem především kyslíku, ale i dusíku a některých vzácných plynů. Jejich izolace ze vzduchu je energeticky dosti náročná. Vzduch se opakovaným stlačováním a ochlazováním zkapalní. Děje se to při velmi nízkých teplotách, kolem -200 °C.

8 Protože se obě důležité složky, dusík a kyslík, liší teplotou varu, odpařuje se při teplotě -196 °C dusík, při vyšší, -183 °C, kyslík. Celý proces výroby nazýváme destilace kapalného vzduchu.

9 Tyto důležité plyny se stlačené přepravují v ocelových tlakových lahvích (lidově „bombách“), které jsou v horní části označeny barevným pruhem, a to dusík zeleným, kyslík pak modrým.

10 ACETYLEN (bílá) VODÍK (červená) DUSÍK (zelená) KYSLÍK (ultramarínová) OXID UHLIČITÝ (černá) CHLOR (žlutá) STLAČENÝ VZDUCH (hliníková) SVÍTIPLYN a ostatní hořlavé plyny (okrová) AMONIAK (fialová)

11 Opakování Z kterých složek se skládá vzduch?
Jak se nazývá způsob izolace složek (kyslíku a dusíku) ze vzduchu? Jmenujte některé další technicky důležité plyny.

12 Shrnutí Vzduch je plynná směs tvořená asi ze čtyř pětin dusíkem, z jedné pětiny kyslíkem, zbytek tvoří oxid uhličitý a vzácné plyny. Destilací zkapalněného vzduchu se vyrábí kyslík a dusík. Plyny se přepravují v tlakových lahvích označených barevnými pruhy.

13 Použité zdroje Top of Atmosphere. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 08:09 [cit ]. Dostupné z: Simple chem distillation. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 15:35 [cit ]. Dostupné z: Sauerstoffflasche. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 06:44 [cit ]. Dostupné z: Liquid nitrogen tank. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 23:08 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík"

Podobné prezentace


Reklamy Google