Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te.1.03 Historie pekařiny u nás Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PE1

2 Historie pekařiny u nás
Vzdělávací oblast: Odborné předměty Předmět: technologie Ročník: 1. Autor: Yvona Baboráková Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: historie pekařiny, pecnářství, cukrářství, sázeč Anotace: Materiál je určen žákům k seznámení s historií pekařiny u nás.

3 Historie pekařiny u nás
V Čechách se pekaři objevili v 10. století. Ve středověku patřili vedle řezníků mezi nejbohatší řemeslníky. Do poloviny 20. století se rozlišovalo pekařství, cukrářství a ještě zvláštní řemeslo pecnářství - jen pečení chleba.

4 Historie pekařiny u nás
Koncem století se objevily první stroje, parní a později i elektrické a horkovzdušné pece. Dnes se většina pekařských výrobků vyrábí v průmyslových provozech, vedle toho se však udržely i menší živnostenské dílny - čerstvé pečivo „přímo z pece“ – různě zdobené pečivo, ručně pletené housky

5 Život v dílnách pekařských
Život v dílnách pekařských jest rozličný; jiný při bílém pečivu, jiný při černém pečivu. při výrobě chleba jsou pouze tři druhy dělníků. Mládek  Má na starosti vážení, sázení, pečení a přesazování chleba. Sázeč  Má na starosti výrobu těsta a kynutí. Třetí Obstarává všechny ostatní práce.

6 Některé pojmy z pekařiny (i historické)
pec, háčky, hřeblo, opaty: sázečka, přepekačka, č. přesazovačka karb  č. kolíky, prkna, štechery,  č.dloubáky a bidla, kopist, troky čili necky, škrabka, č. šorna, věník č. štrichovka hasnice, č.lejštrok (název pro dřevěnou nádobu na vodu), smeták č. portviš, lopatka, násypka, hvězda č. štempl neb značka, vroub č. karbovačka, vyhazovací ošatka, váleček na vaření, váleček na tlačení, tvořítka č. formy, nůž, plecháč, kotel na ohřívání vod, koště, pometlo, čertík, štelář č.latoví na chleba, košíky, štandlíky na mléko, posejpátko č, cedník krosny, nůše, lísky, štrajch syrový č. stůl (na strojení), štrajch pečený č. tabule, prsk, baba, stojany, kozy, palata, palanda. 

7 Pojmy k vyhledávání Hřeblo kartáčování, očista špíny
Štrichovnice omývačka Karbovačka dřívko, jímž pekaři chléb po vrchu vroubkují, karbují Štelář police Lísky přepravní bedna Štrajch stůl na zdobení (tabule)

8 1. Kdy se u nás objevili první pekaři?
Kontrolní otázky 1. Kdy se u nás objevili první pekaři? 2. Co znamená pojem pecnářství? 3. Vysvětlete výraz karbovačka.

9 Správné odpovědi 1. V Čechách se pekaři objevili v 10. století.
2. Znamená pečení chleba. 3. Dřívko, jímž pekaři chléb po vrchu vroubkují, karbují.

10 Použité zdroje www.chleboradce.cz/historie-pekare-ceskeho/‎Archiv
Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google