Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ObP.1.12 Prodej zboží – příprava k prodeji Vytvořeno:21.11.2013 Ověřeno: 28.11.2013 Třída: PRO2, ŘU2, PV1, PRO1

2 Prodej zboží – příprava k prodeji Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Obchodní provoz Ročník:1., 2. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:příprava zboží k prodeji, předbalovíní, předvažování, vystavování zboží Anotace: Materiál je určen k seznámení s jednotlivými fázemi přípravy zboží k prodeji.

3 4. Příprava zboží k prodeji Potravinářské zboží – zvážit, naporcovat, nakrájet, zabalit, označit cenou. Průmyslové zboží – zkompletovat, vyjmout z obalů. Textilní zboží – vyžehlit, urovnat do regálů, zavěsit na stojany.

4 4. Příprava zboží k prodeji Činnosti spojené s přípravou zboží k prodeji vytvářejí vhodné podmínky: pro rychlý prodej snižují čas potřebný k nákupu zvyšují úroveň obsluhy

5 4. Příprava zboží k prodeji Ošetření zboží před prodejem: soustavná péče, čistota – zvláště je třeba správně ošetřovat potravinářské zboží s kratší trvanlivostí  snížení ztrát na zboží Předbalování a předvažování: zrychlení obsluhy při zvýšení frekvence zákazníků a dovoluje účelně využít prodejní se slbší frekvencí

6 4. Příprava zboží k prodeji Doplňování zboží: nejlépe před začátkem nebo po skončení prodejní doby. V průběhu prodeje na včasné doplnění dříve, než se doprodají. Úprava zboží před prodejem: kompletace, příprava pro používání, předvedení – spotřebitelův zájem o zboží vzbuzuje právě estetická úprava.

7 Vystavení zboží a jeho označování cenou: uspořádat zboží je nutné především podle formy prodeje: –Prodej s obsluhou: zboží je uspořádáno vertikálně podle četnosti prodeje – nejčastěji žádané zboží má mít prodavač na dosah ruky –Samoobslužný prodej: zboží je uspořádáno horizontálně – kupující jde kolem vystaveného zboží, podobné druhy se umísťují blízko sebe

8 Opakování 1)Vysvětlete pojem „ošetření zboží před prodejem“. 2)Popište rozdíly mezi prodejem s obsluhou a samoobslužným prodejem.

9 1) Ošetření zboží před prodejem: soustavná péče, čistota – zvláště je třeba správně ošetřovat potravinářské zboží s kratší trvanlivostí  snížení ztrát na zboží. 2)Prodej s obsluhou: zboží je uspořádáno vertikálně podle četnosti prodeje – nejčastěji žádané zboží má mít prodavač na dosah ruky Samoobslužný prodej: zboží je uspořádáno horizontálně – kupující jde kolem vystaveného zboží, podobné druhy se umísťují blízko sebe.

10 Použité zdroje htp:// sovapo.wbs.cz/1-P-OCL-Obchodni-operace-v- prodejne.html‎ NOVOTNÝ, Mojmír. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště. 1.vyd.Fortuna, 2003, ISBN 80-7168- 845-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google