Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Výroba trubek Vypracoval: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Výroba trubek

3 Výroba trubek Trubky se vyrábějí z hutnických polotovarů několika způsoby: válcováním tažením vytlačováním svařováním Podle toho jsou trubky bezešvé (hladké) a se švem (svařované).

4 Výroba trubek Válcování trubek
  Trubky (bezešvé) se vyrábějí převážně válcováním. Podle použité výrobní technologie rozdělujeme trubky z hlediska válcování na: válcované za tepla válcované za studena. Jejich výrobu můžeme rozdělit zhruba do dvou základních operací: 1. Výrobu dutých výlisků, předvalků nebo děrovaných polotovarů 2. Zpracování těchto polotovarů na trubky

5 Výroba trubek Výroba z předvalků:
1. Děrování kruhových předvalků příčným válcováním na děrovací stolici a) dvěma válci s mimoběžnými osami, b) dvěma kotouči A) B) Princip kosého válcování trubek – Mannesmanův způsob, Stiefelův způsob(vpravo)

6 Výroba trubek 2. K další redukci průměrů a ke zvětšení délky se používá tzv. poutnická stolice. Schema poutnické stolice: Válcuje se dvěma válci,které se otáčejí proti sobě na trnu (tyči),tím se stěna ztenčí a trubka prodlouží.Dochází k redukci vnějšího i vnitřního průměru děrovaného polotovaru.

7 Výroba trubek 3.Poslední operací je kalibrace a chlazení Poutnická
stolice

8 Výroba trubek Tažení přesných trubek
Nejčastěji se provádí tažením za studena a je určeno pro trubky malých a středních rozměrů (od 0,1 až do 250 mm), tenkostěnných i tlustostěnných. K tažení trubek za studena se používá pluhací stolice. Polotovarem jsou trubky vyráběné válcováním za tepla. Zhruba do délky 4,5 m.

9 Výroba trubek Průvlečné tažení (tažnou sílu přenáší trubka, vnitřní průměr ani tloušťka stěny není vymezena žádným nástrojem) Tažení na uchyceném trnu (tažnou sílu přenáší trubka)

10 Výroba trubek Výroba svařovaných trubek
Trubky beze švů jsou poměrně nákladné. Svařované trubky /levnější/se vyrábějí: 1. Svařováním pásů ohřátých v plynových pecích ,které prochází profilovými válečky, které pás zkrouží. Další pár válečků stlačí trubku a její okraje k sobě tak, že se stykově svaří (svařování na tupo). Vyrábíme trubky do světlosti 100 mm s tloušťkou 2 až 10 mm. Výroba trubek stykovým tlakovým svařováním :

11 Výroba trubek Švové svařování trubek.
U krátkých trubek s podélným švem se svařované hrany upraví a svaří. U dlouhých trubek - z pásové nebo ploché oceli, která se zkružuje a při svařování je stlačována kladkami. Kotoučové elektrody jsou přitlačovány velkým tlakem, rychlost svařování 70 m/min. Svařují se trubky o průměru 7 až 700 mm a tloušťky stěny 1 až 20 mm.

12 Přelož:

13 Odpověz na otázky: Jakými způsoby se vyrábějí trubky?
Z čeho vycházíme při výrobě bezešvých trubek? Popiš poutnickou stolici a k čemu ji používáme. Popiš tažení trubek za studena Popiš výrobu svařovaných trubek

14 Použitá literatura kripta_tkp/sekce/04.htm kripta_tkp/sekce/obsah_kovy.htm


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google