Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T3 tuto výukovou prezentaci : D Ř E V Ě N É S C H O D Y e

2 Schodišťová zábradlí Schodišťová zábradlí chrání před pádem na volných stranách schodišťových ramen a podest a s madlem poskytují oporu při chůzi po schodišti. Při návrhu a výrobě zábradlí je nutno dodržet předpisy, které mají význam zejména pro bezpečnost. Madlo musí dobře sedět v ruce, aby měl uživatel pevnou oporu. Část madla, která je obklopena rukou, má být silná 55 až 60 mm.

3 Schodišťová zábradlí Možné tvary průřezu madel
Zatímco dříve se madla dělala téměř výhradně profilovaná, vyrábějí se dnes převážně z obdélníkových průřezů. Provedení schodišťového zábradlí závisí na konstrukci a architektonickém řešení schodiště. Pro schodiště se zasunutými a zapuštěnými stupni lze použít zábradlí stejné konstrukce. Sedlová schodiště vyžadují zábradlí zvláštního provedení.

4 Zábradlí pro schodiště
Příklady : Sloupek zábradlí se začepuje do plného stupně a spojí se se schodnicí sloupkovým vrutem nebo zalomeným závěsem. Madlo je spojeno se sloupkem hmoždíky nebo čepy. Zábradlí pro schodiště se zasunutými nebo zapuštěnými stupni .

5 Zábradlí pro schodiště
Tyče zábradlí jsou zapuštěny do schodnice a do madla. Tento tvar zábradlí byl dříve velmi často používán, přičemž sloupky a tyče byly většinou zdobeny. Madlo tohoto zábradlí má dnes velmi používaný obdélníkový průřez. Tyče zábradlí vyrobené ze dřeva nebo z oceli se zapouštějí do schodnice a do madla. Zábradlí bez sloupků.

6 Zábradlí pro schodiště
Madlo se u nástupu a u výstupu spouští až ke schodnici a tvoří se schodnicí jeden rám. Tento rám lze vyplnit tyčemi zábradlí, deskami rovnoběžnými se schodnicí nebo bezpečnostním sklem. Madlo a schodnice se spojují hmoždíky nebo čepem. Zábradlí s bezpečnostním zasklením.

7 Zábradlí pro sedlová schodiště
Tato zábradlí se vyrábějí obtížněji, protože schodnice jsou pod stupnicemi odsazeny o několik centimetrů. Sloupky a tyče zábradlí se upevňují buď z boku na schodnice nebo přímo na stupnice.

8 Zábradlí pro sedlová schodiště
Příklady : Ocelové sloupky zábradlí jsou dole zalomené a připevněné k boční straně schodnice. Aby neleželo madlo mimo šířku schodiště, připevňuje se též z boční strany ke sloupkům. Přitom dbáme na to, aby vzdálenost mezi madlem a ocelovou stojkou byla nejméně 4 cm a hloubka uchopení nejméně 8 cm. Výplň tvoří tvarovaná prkna.

9 Zábradlí pro sedlová schodiště
Ocelové nebo dřevěné tyče zábradlí se upevňují přímo na stupnice s mezerami max. 12 cm. Ocelové tyče se často přišroubují ze spodní strany stupnic, zatímco dřevěné tyče se zapustí a zaklíží.

10 Druhy dřevin při stavbě schodišť
Volba druhu dřeviny je ovlivněna estetickými hledisky a druhem namáhání. Druhy dřevin : Pro konstrukční dílce se hodí tyto druhy dřevin : Borovice : měkká, pružná, vhodná pro málo namáhané schodiště Modřín : tvrdé jehličnaté dřevo, pozor na vysoký obsah pryskyřice při povrchové úpravě Jedle smolná : tvrdé, na pryskyřici bohaté jehličnaté dřevo s málo suky Jasan : pevný, tvrdý a pružný, dobré dřevo na schodiště Buk : tvrdý, silně pracuje Dub : tvrdý a těžký,používat pouze jádrové dřevo, velmi dobré na schodiště Mahagon : tvrdý a odolný na otěr, málo pracuje Teak : tvrdý a těžký, málo pracuje, pozor na vysoký obsah olejů při povrchové úpravě

11 Druhy dřevin při stavbě schodišť
Všechny části schodiště mohou být vyrobeny z masivního nebo lepeného dřeva, přičemž vlhkost dřeva musí být asi 10%. Kromě toho by se neměly vyskytovat ležící letokruhy, protože jinak by dřevo výrazně měnilo svůj tvar. Pro stupnice se hodí také překližky nebo laťovky, u kterých téměř nedochází ke změnám tvaru.

12 Povrchová úprava schodišť
Všechny části schodiště se musí pečlivě obrousit a udržovat v čistotě. Podle povrchové úpravy je nutné provádět dílčí broušení i mezi jednotlivými kroky povrchové úpravy (moření nebo lakování). Díky moření,bělení nebo lazurování lze měnit nebo zvýraznit barevný tón schodišťového dřeva. Následně je nutno chránit povrch dřeva.

13 Povrchová úprava schodišť
Jsou možné tyto postupy : Uzavírací nátěr dvousložkovým lakem, požadujeme-li vysokou odolnost proti otěru. Lakování při malém namáhání. Voskování při malém namáhání.Vosk však musí být vhodný speciálně pro schodiště a podlahy. Matování při malém namáhání. Voskování a matování ponechávají dřevu přírodní charakter, na rozdíl od lakování a uzavíracích nátěrů. Některé laky, uzavírací nátěry a matovací přípravky obsahují rozpouštědla. Proto dáváme pozor, abychom nevdechovali jejich zdraví škodlivé výpary.

14 Shrnutí Pro jednoznačnou srozumitelnost mezi účastníky stavby a pro usnadnění navrhování schodišť definuje norma DIN základní pojmy pro schodiště. Schodišťové stupně dělíme podle jejich polohy a jejich průřezu. Pomocí rozměrových pojmů lze jednoznačně změřit schodiště a schodišťové části. Při výstavbě schodišť rozlišujeme: jednoramenné přímé schodiště, jednoramenné schodiště se čtvrtinou otáčky v nástupu, jednoramenné schodiště s polovinou otáčky. Točité schodiště a vřetenové schodiště.

15 Shrnutí Stoupací poměr schodiště (poměr výšky a šířky stupňů) lze určit pravidlem kročejové míry, bezpečnostním pravidlem nebo pravidlem pohodlného výstupu. Délka podesty se řídí průměrnou délkou kroku. Pro určení stoupacího poměru musí být známa konstrukční výška podlaží. Rozvinutí schodiště s kosými stupni lze provést pomocí lišt, proporcionálním dělením nebo mřížováním. Jako spojovací prostředky se u schodišť používají vruty a svorníky, protože je lze dotahovat i dodatečně.

16 Shrnutí Stupnice sedlových schodišť se ukládají a upevňují na schodnice. U schodišť se zasunutými stupnicemi se stupnice zasunují do drážek vyfrézovaných ve schodnicích. U schodišť se zapuštěnými stupni se stupnice i podstupnice zapouštějí do drážek vyfrézovaných ve schodnicích. Zábradlí schodiště zajišťuje bezpečnost proti pádu a při chůzi. Jeho provedení závisí na konstrukci schodiště a na architektonických požadavcích.

17 Úkoly 1. Vysvětlete tyto pojmy : hlavní schodiště, schodišťové rameno, výstupní čára, stupnice, podstupnice, schodnice stěnová, střední schodnice, vnější schodnice (u zrcadla). 2. Načrtněte jednoramenné přímé schodiště, dvouramenné schodiště s mezipodestou, jednoramenné schodiště s poloviční otáčkou, točité schodiště. 3. Stoupací poměr schodiště lze určit pomocí pravidla kročejové míry, bezpečnostním pravidlem a pravidlem pohodlného výstupu. Vysvětlete každé z těchto pravidel.

18 Úkoly 4. Kde se měří světlá průchozí výška schodiště ?
5 Popište postup při rýsování přímých schodišť . 6. Vysvětlete rozvinutí schodiště s poloviční otáčkou pomocí proporcionálního dělení a mřížování. 7. Z jakých důvodů by měl být ohybník stejně vysoký po celé délce ? 8. Vyneste ohybník schodiště s poloviční otáčkou. 9. Načrtněte v podélném řezu schodiště sedlové a se zapuštěnými stupni.

19 Úkoly 10. Nakreslete konstrukci stupně zapuštěného do schodnice v měřítku 1:10, když stoupací poměr je 17/29 cm. 11. Na co musíme dbát při návrhu tvaru madel ? 12. Načrtněte zábradlí pro sedlové schodiště a pro schodiště se zapuštěnými stupni. 13. Jak mají probíhat letokruhy u schodišťových dřev ? Odůvodněte svoji odpověď.

20

21


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google