Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MARKETING Co je marketing? 5 P Marketingový přístup stanovení ceny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MARKETING Co je marketing? 5 P Marketingový přístup stanovení ceny"— Transkript prezentace:

1 MARKETING Co je marketing? 5 P Marketingový přístup stanovení ceny
Cenové praktiky – není sleva jako sleva Reklama Reklamace výrobků

2 Co je marketing? Marketing jsou aktivity potřebné k tomu, aby se výrobky nebo služby dostaly od prodávajícího ke kupujícímu. Představte si, že jste založili firmu, najali zaměstnance a vyrobili výrobky. Dokážete vymyslet nějaké aktivity, které by přiměli zákazníky kupovat právě vaše výrobky a služby?

3 Marketingové aktivity
Pokud vás napadla některá z těchto činností, tak máte prodejního ducha: Zásilkový prodej Atraktivní vzhled obchodů Služba zákazníkům Stanovení přiměřené ceny Reklama Rozvoz zboží až do domu apod….

4 5 P marketingu – obsah marketingu
Zkratka vychází z anglických názvů aktivit marketingu – je nejpoužívanějším názorným vysvětlením obsahu marketingu Product (výrobek nebo služba) Price (cena výrobku) Promotion (podpora prodeje – reklama) Place (místo, kde se bude výrobek prodávat) People (lidé)

5 Jak správně stanovit cenu -marketingový přístup
Cenu můžeme stanovit různými způsoby: například spočítáme náklady Stanovíme cenu podle zákazníka – průzkum, kolik jsou lidé ochotni za můj výrobek zaplatit? Stanovíme cenu podle konkurence – jaké jsou ceníky ostatních podniků? Můžeme stanovit cenu kombinací marketingového i nákladového přístupu

6 Cenové praktiky – aneb není sleva jako sleva
Jaké jsou nejčastější cenové praktiky? Cena končí číslicí 9 (Baťovská cena) Uvádí se cena bez DPH Na cenovce je přeškrtnutá vyšší cena a zvýrazněná cena snížená (někdy obchod zvýší cenu a pak ji sníží a vlastně kupujeme za běžnou prodejní cenu) Inzerování slevových akcí a výprodeje – přilákání zákazníků do prodejen – pak už něco jistě koupí

7 REKLAMA Informuje kupujícího o výrobku – službě
Využívá různé strategie (vzpomeňte si na různé reklamy). Někdy v nich vystupují slavné, známé osobnosti, hezcí, šťastní lidé, kteří jsou spokojeni právě s tímto výrobkem. Jindy jde o splynutí s ostatními lidmi, používá se názor odborníků, grafy, čísla. Sami si zkuste vzpomenout na různé reklamy a určete strategii, která v nich byla použita.

8 REKLAMACE Pokud si koupíš v obchodě věc, po jistou dobu od nákupu máš záruční dobu, kdy můžeš věc reklamovat. Můžeš požadovat opravu této věci, nebo výměnu za tutéž věc bez vady, anebo vrácení peněz. Pokud neuspěješ a nejsi spokojen, můžeš se obrátit s žádostí o prošetření případu na Českou obchodní inspekci

9 úkol Představte si, že jste si objednali pro svého mladšího sourozence dřevěné kostky u firmy Dřevěné hračky, s.r.o. se sídlem Bratislavská 65, Brno – Královo Pole. Dostali jste balík, který byl řádně zabalen, označen, ale přesto nebyla zásilka kompletní – v jedné stavebnici chyběly kostky. Napište reklamaci na uvedený podnik, navrhněte řešení situace, které by vám nejlépe vyhovovalo. Buďte důslední, ale slušní. Nezapomeňte uvést kontakt na svou osobu.


Stáhnout ppt "MARKETING Co je marketing? 5 P Marketingový přístup stanovení ceny"

Podobné prezentace


Reklamy Google