Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: července 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.1.10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Téma: Tvorba ceny Anotace: Prezentace seznamuje studenty s pojmy v oblasti cenové politiky, objasňuje pojem a význam ceny, blíže pak představuje metody tvorby ceny, které se v současné době nejčastěji používají.

2 TVORBA CENY Cena je podle zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, definována jako peněžní částka sjednaná při nákupu a prodeji zboží dle § 2-13 nebo zjištěná dle zvláštního předpisu. Cena je částka, která je požadována, nabízena nebo zaplacena za zboží nebo služby. Cena zaplacená za zboží či služby nemusí mít vztah k hodnotě, kterou zboží nebo službám mohou připisovat jiní. V obecné ekonomické teorii je cena definovaná jako prostředek směny vyjádřený v penězích.

3 Význam ceny Podává informaci o výši tržeb z prodeje výrobků či služeb, které podnik na trhu nabízí. Častým jevem je, že množství zboží, které zákazníci kupují, závisí na ceně zboží. Často platí, že vyšší cena zákazníka odradí, naopak nižší cena zákazníka přiláká. Neplatí však vždy!

4 Cíle podniku při stanovení ceny
Dosažení zisku Maximalizace zisku Tržní podíl Růst objemu prodeje Návratnost investic Špičková kvalita výrobku

5 Stanovení ceny podle cen konkurenčních výrobků.
Tvorba ceny Metody stanovení ceny Podle zákazníka Podle konkurence Podle nákladů Podniky odhadují výši ceny podle poptávky. Vychází z toho, že zákazník hodnotí vlastnosti produktu. Stanovení ceny podle cen konkurenčních výrobků. Cena = náklady + zisk

6 Stanovení ceny podle zákazníka
Ke zjištění ceny je vhodný průzkum mezi zákazníky. Klademe například tyto dotazy: Jakou cenu jste ochoten maximálně zaplatit? Jaká cena je pro Vás přijatelná?

7 Stanovení ceny podle konkurence
Cena může být stanovena: Nižší než je průměrná cena Stejná jako průměrná cena Vyšší než je průměrná cena

8 Stanovení ceny podle nákladů
Cena se stanoví tzv. kalkulací, tj. tak, že se sečtou všechny vynaložené náklady a připočítá se zisk výrobce k prodejní ceně se v případě plátce DPH navíc připočítá sazba DPH

9 Ceny stejného produktu se mohou lišit, např. podle:
místa prodeje zákazníků období způsobu placení doby, po kterou je výrobek na trhu výprodejních akcí

10 Použité zdroje: Vlastní tvorba autora


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,"

Podobné prezentace


Reklamy Google