Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBCHOD A HOSPODÁŘSTVÍ Vyzkoušejte si samostatně obchodovat…

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBCHOD A HOSPODÁŘSTVÍ Vyzkoušejte si samostatně obchodovat…"— Transkript prezentace:

1 OBCHOD A HOSPODÁŘSTVÍ Vyzkoušejte si samostatně obchodovat…

2 MERCHANDISING Tento obor se zabývá rozložením zboží v prodejně. Cílem je útočit na zákazníka tak, aby (aniž si to zákazník uvědomuje) si v prodejně nakoupil více zboží, než původně plánoval. Staňte se na chvíli manažery prodejny a vytvořte merchandising prodejny s potravinami. Porovnejte své strategie navzájem, pokuste se vytvořit jednotnou třídní strategii, porovnejte vaši strategii prodeje se skutečnou prodejnou, kterou znáte z vašeho okolí.

3 NÁKUPNÍ ROZHODOVÁNÍ Pokuste se zamyslet nad tím, jak (by) u vás probíhá (-l ) proces rozhodování při koupi mobilního telefonu, počítače, auta. Promyslete si postup u všech 4 následujících situací: A)Kupujete z vlastních uspořených peněz výrobek pro svou vlastní spotřebu (tj. své peníze, výrobek pro sebe). B)Jste podnikatel a ze svých peněz (firemních peněz) kupujete výrobek pro zaměstnance (tj. své peníze, výrobek pro cizí). C)Jako podnikatel získáte dotaci na vybavení své kanceláře (tj. cizí peníze, výrobek pro sebe). D)Zprostředkováváte zařízení a vybavení firmy pro někoho cizího (tj. cizí peníze, výrobek pro cizí). Jak se mění vaše rozhodování? Nakoupili by jste vždy stejně? Jak by se měnily parametry zboží (cena, výkon apod.)?

4 Faktory ovlivňujíc nakupování V tabulce jsou uvedeny pojmy, které ovlivňují nákupy. (Ujistěte se, že všem pojmům rozumíte a popřípadě je doplňte). Seřaďte si pořadí 5 nejdůležitějších a 5 nejméně důležitých pojmů při nákupu (např. auta, potravin, nemovitostí, počítače atd.). Srovnejte žebříček u ostatních. Teď už tušíte co vaši třídu ovlivňuje při nákupech. Pokuste se vytvořit reklamní kampaň na vybraný výrobek.

5 Ceny výrobků v různých typech prodejen Udělejte si vlastní průzkum cenové úrovně ve vašem regionu (obci). Pokuste se porovnat a vyhodnotit jednotlivé výsledky. Kde se vyplatí nakupovat jednotlivé zboží?

6 Měsíční výdaje domácnosti Zkuste si spočítat, kolik peněz stojí fungování vaší domácnosti (rodiny), kolik vychází vaše výdaje na jeden den či měsíc za všechny členy rodiny a kolik na vás samotné… Pokuste své výdaje porovnat s částkou za kterou musí žít lidé v nejchudších částech světa – s příjmy nižšími než 2 a 1 USD (přibližně 20 Kč) na den. Myslíte si, že by jste za stejnou částku mohli žít i vy, ale ne jen den, ale třeba měsíc nebo rok? Čeho všeho by jste se museli vzdát?

7 Projektový úkol: Otevřete si svou prodejnu Rozdělte se do skupin – každá představuje podnikatelský tým, který chce ve vašem okolí zřídit novou prodejnu, služby apod. K tomuto úkolu získá každá skupina od banky úvěr 1 000 000 Kč, který nesmíte překročit. 1)V čem budete podnikat (berte v úvahu skutečnou konkurenci v obci i imaginární konkurenci ve třídě). 2)Rozhodněte o velikosti a vybavenosti prodejny. Jak ji pořídíte (novostavba, pronájem, rekonstrukce atd.), kolik bude mít zaměstnanců apod. 3)Pomocí map a znalostí okolí určete lokalitu. 4)Zajistěte si dodavatele pro zásobování. 5)Pokuste se nalákat do vaší firmy zákazníky pomocí akcí, reklamy atd. 6)Nezapomeňte na logo, slogan a grafický návrh. Navštivte si prodejny ve třídě a navzájem se ohodnoťte body, podle toho jak vás zaujala. Vyberte vítěze, který bude nejúspěšnější v tvrdém konkurenčním boji tržního hospodářství?!


Stáhnout ppt "OBCHOD A HOSPODÁŘSTVÍ Vyzkoušejte si samostatně obchodovat…"

Podobné prezentace


Reklamy Google