Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Globalizace Pojmy: globalizace, liberalizace, korporace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Globalizace Pojmy: globalizace, liberalizace, korporace"— Transkript prezentace:

1 Globalizace Pojmy: globalizace, liberalizace, korporace
Obchodní společnost Holdingová společnost Veřejně obchodovaná společnost Kdo vlastní nadnárodní společnosti Kdo firmu řídí Korporace a státy – ovlivňování států korporacemi

2 Globalizace Existuje mnoho definic globalizace – obecně jde o začleňování lidí a národních ekonomik do jednoho globálního systému Globalizace je proces zvyšující se globální propojenosti a závislosti ve všech oblastech života. Globalizace byla v posledních letech spojena s obrovským nárůstem počtu i velikosti nadnárodních kooperací.

3 Liberalizace Kromě technického pokroku stojí v pozadí globalizace liberalizace obchodu tj. uvolňování bariér bránících volnému pohybu především zboží a kapitálu přes hranice států. Podnikům dříve chráněným a omezeným hranicemi států dala možnost vyrůst v nadnárodní obchodní společnosti neboli nadnárodní korporace.

4 Korporace Státy nadnárodní korporace na svém území vítají, protože investují a přispívají ekonomice. Nadnárodní firmy se mohou volně přesouvat a vybírat si podnikatelsky nejvýhodnější lokality. Globalizace dala korporacím nové nástroje k navyšování zisku. Výrobu se snaží přenášet pokud možno do zemí s nejlevnější pracovní silou a své produkty prodávat v zemích s co nejvyšší kupní silou a zároveň daně ze svého podnikání platit v zemích s největšími daňovými úlevami.

5 Obchod jako motor globalizace
Proces globalizace lze vystopovat už ve starověku, přičemž se výrazně zrychlil v posledních staletích, především pak ve 20.st. Už v mladší době kamenné se obchodovalo na vzdálenosti tisíců kilometrů. Ve starověku byla rušnou obchodní cestou tzv. Hedvábná stezka. Za první nadnárodní společnost a zároveň první akciovou společnost je možno považovat Holandskou východoindickou společnost založenou v roce Se svými 150 obchodními loděmi a 50 tisíci zaměstnanci v r byla nejbohatší společností na světě.

6 Obchodní společnost Je právnickou osobou – tj. může vlastnit majetek, vstupovat do smluvně závazkových vztahů, musí platit daně, a to vše je schopna odděleně od aktivity svých vlastníků nebo členů. Vzniká na základě dvou výhodných podmínek – omezeného ručení a trvalé existence. Omezené ručení znamená, že akcionáři nejsou odpovědní za jakékoliv škody nebo dluhy, které společnost učiní. Jediné co riskují je jejich počáteční investice. Trvalá existence – teoreticky mohou být rozpuštěny jen soudy, což se v praxi téměř neděje. Nejsou závislé na existenci svých konkrétních podílníků, majitelů dluhopisů nebo zaměstnanců.

7 Holdingová společnost
Nevyrábí produkty nebo služby Jejím účelem je vlastnit akcie jiných společností Holdingové společnosti zjednodušují vlastnictví a kontrolu společností nebo jejich částí a snižují tak riziko vlastníků. Podobně fungují investiční fondy

8 Veřejně obchodovaná společnost
Akcie společností se obchodují na akciových burzách. Cena se odvíjí dle nabídky a poptávky – cena akcií utváří cenu celé společnosti VOS je na burzách hodnocena podle svých výsledků a podle výsledků svých konkurentů. Tzn. Pokud se jedné společnosti daří dobře a jejímu konkurentovi velmi dobře, pak má první společnost problém – akcionáři se mohou rychle zbavovat jejich akcií, aby nakoupili akcie konkurenta. V takovém případě dochází k odlivu kapitálu a k poklesu ceny akcií. Aby se původní společnost udržela, často přistoupí k snižování nákladů, které má dopad na zaměstnance, životní prostředí či obyvatele míst, kde působí.

9 Kdo obchodní společnost vlastní?
Vždy to nelze zjistit, i když některé společnosti zveřejňují kým jsou vlastněny. Řada obchodních společností je vlastněna investičními a penzijními fondy, jinými společnostmi nebo holdingy. Společnost může být vlastněna i tisíci drobnými akcionáři. Obchodní společnost může spoluvlastnit každý z nás!!! Koupit akcie přes makléře je jednodušší než se může zdát. Kromě toho si spousta z nás spoří na stáří v soukromých penzijních fondech anebo své úspory ukládá do kapitálového pojištění, akciových fondů apod. Tyto fondy často investují také do akcií velkých společností.

10 Proč někdo vlastní nadnárodní společnost?
Akcie – cenný papír, který vyjadřuje podíl jejího majitele ve společnosti. Jejím výnosem je dividenda. Příklad: Podíl výše roční dividendy na ceně akcie. Např. pokud je cena akcie Kč a roční dividenda je 50 Kč je roční výnos akcie z dividendy 5% (50:1 000 x 100)

11 Vývoj hodnoty akcie Akcionáři nakupují akcie, protože věří, že jejich hodnota se zvýší nebo naopak prodávají protože předpokládají snížení její ceny Příklad: Pokud akcionář nakoupí akcii za Kč a za rok ji prodá za Kč tak na ní vydělá i při nulové dividendě 100 Kč což je 10% . (100: x 100) Podle motivu nákupu akcií rozlišujeme tyto typy vlastníka: Investor a Spekulant

12 Kdo firmu řídí Manažeři – jejich odměny jsou závislé na zisku společnosti a na hodnotě akcií. Hrozbou pro vedení firem je nepřátelské převzetí jinou firmou a to pro vedení společnosti znamená nejen ztrátu prestiže, ale obyčejně i ztrátu vlivu a zaměstnání.

13 Korporace a státy Jednání korporací a států se potkává velmi často.
Stát vytváří podmínky a prostředí pro fungování společností – právní prostředí, buduje infrastrukturu a mnoho dalšího) Společnosti zase zaměstnávají lidi, platí daně, exportují zboží, investují a tedy přispívají k ekonomice země.

14 Opakujeme Jak se nazývá proces začleňování lidí a národních ekonomik do jednoho systému? Co stojí v pozadí globalizace? Co znamená liberalizace trhu? Co dokážeš napsat o obchodní společnosti? Jak se nazývá společnost, která nevyrábí produkty, ale jejím účelem je vlastnit akcie jiných společností? Akcionář koupí akcii za Kč a za rok ji prodá za Kč – dividenda byla nulová. Vydělal na ni nebo prodělal? Co je AKCIE? A jak se nazývá její výnos? Proč státy na svém území vítají přítomnost korporací?


Stáhnout ppt "Globalizace Pojmy: globalizace, liberalizace, korporace"

Podobné prezentace


Reklamy Google