Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Adéla Nakládalová Hanka Průchová Klára Kubíčková sexta

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Adéla Nakládalová Hanka Průchová Klára Kubíčková sexta"— Transkript prezentace:

1 Adéla Nakládalová Hanka Průchová Klára Kubíčková sexta
Montmartre Adéla Nakládalová Hanka Průchová Klára Kubíčková sexta

2 Kde se nachází? Na severním okraji Paříže se nachází čtvrť Montmartre.
Dala by se nazývat Čtvrtí umělců, protože i v dnešní zde najdeme mnoho pouličních malířů a jiných umělců. Cestou po křivolakých uličkách si prohlédnete romantická zákoutí této čtvrti. Dnes toto místo žije spíše nočním životem, najdete zde množství restaurací, barů, ale také nevěstinců.

3 Historie Montmartre byl dlouhou dobu samostatnou vsí za pařížskými hradbami. Jeho latinský název zněl Mons Martyrum, fr. Mont des martyrs (tj. Hora mučedníků). Podle legendy zde byl sťat první pařížský biskup svatý Diviš spolu se svými dvěma učedníky. Legenda vypravuje, že po popravě vzal sv. Diviš svou useknutou hlavu a odešel s ní na sever, kde se dnes nachází bazilika Saint-Denis, ve které je pohřben. Ve skutečnosti Montmartre pochází z označení Mons Martis (Martova hora), neboť zde v galorománské době stál chrám zasvěcený bohu války Martovi. Dnes se na jeho místě nachází kostel Saint-Pierre de Montmartre, který v sobě uchovává čtyři sloupy z doby antiky. Po pádu Římské říše v době křesťanství byl název Mont de Mars interpretován jako mont de martre.

4

5 Bazilika Sacre Coeur Nachází se na vyvýšeném místě, takže cestou k bazilice si můžete prohlédnout celou čtvrť Montmartre. Bazilika ‘Nejsvětějšího srdce Ježíšova‘ byla postavena na konci 19.století v románsko-byzantském stylu. Zaujme vás svou bílou siluetou, kterou můžete zahlédnout z jiných vyvýšených míst Paříže. Nachází se ve čtvrti, která má nejvyšší nadmořskou výšku-130m. Bazilika je bohatě vyzdobena, najdete zde mozaiky, na kterých převládá zlatá barva.

6 Schody Příkré uličky Montmartru jsou bez schodů nepředstavitelné.
Se svým zdobeným zábradlím a litinovými secesními lampami velkou mírou přispívají k jeho romantickému a zasněnému vzhledu. Místní zas tak moc nadšení turistů nesdílejí, a to kvůli chození domů denně po tolika schodech. Asi nejznámější a nejfotografovanější jsou schodiště přímo před Sacré Coeur, ale i ta, která jsou skrytá mezi domy na jižním svahu kopce.

7 Ty nejdelší a nejprudší schody najdeme na opačném svahu Montmartru, v místech, kde se kopec svažuje k metru Lamarck-Caulaincourt. Tato schodiště jsou novější, byla postavena většinou až na přelomu 19. a 20. století, při velké asanaci nouzové čtvrti, nazývané Maquis (Houští).

8 Česko v Montmartru Dnes je i na Montmartru prakticky denně slyšet češtinu i slovenštinu. Vedle nejstarší pařížské vinice na kopci můžete najít už více než třicet let nezdolnou Moravanku Blanku Nečasovou u malířského stojanu. Par kroků odtud, vedle Bateau Lavoir, měl jeden ze svých ateliérů i sochař Vladimír Škoda po svém návratu z Říma.

9 Vinobraní Vinobraní na Montmartru se každoročně pořádá první víkend v říjnu. K dispozici je malá vinice v Rue Saint-Vincent, který navazuje na tradici výroby vína v regionu Ile de France, to dává asi 500 litrů za rok.

10 Cimetière de Montmartre
Hřbitov Montmartre (též zvaný Cimetière du Nord - Severní hřbitov) je významný hřbitov v Paříži, který leží v severní části města ve čtvrti Montmartre v 18. pařížském obvodu na Avenue Rachel. Pokud se chcete podívat na hroby známých osobností Paříže, zajdětě na hřbitov Montmarte, který se nachází za bazilikou. Je zde uložen například malíř Degas, spisovatel Stendhal, hudební skladatel J.Offenbach a další. Se svými 11 ha je třetím největším pohřebištěm uvnitř Paříže, je zde zhruba licencí a ročně je zde pohřbeno přibližně 500 osob.

11 Filmografie Montmartre se stal dějištěm několika filmů, k nejslavnějším patří Amélie z Montmartru, La Mome, Moulin Rouge!, Paříž 36 nebo trilogie Prohnilí, Prohnilí proti prohnilým a Superprohnilí. V povídkovém filmu Paříži, miluji tě je Montmartru věnovaná první povídka.

12 Z knihy „ ….Často jsem za šedých pařížských dnů vyrážel k Place Clichy na Montmartru. Z Clichy do Aubervilles se táhne dlouhá šňůra kaváren, restaurací, divadel, kin, módních obchodů, hotelů a bordelů. Je to Broadway Paříže, odpovídající tomu krátkému úseku mezi 42. a 53. ulicí. Broadway je rychlá, závratná, oslnivá, a není kam si sednout. Montmartre je loudavý, líný, lhostejný, tak trochu omšelý a šupácký, ani ne tak okouzlující jako spíš svůdný, nikoli jiskřící, ale sálající doutnavým ohýnkem. Monmartre je sešlý, vyšisovaný, zpustlý, bezostyšně neřestný, prodejně vulgární. Chcete-li, pak spíš odpudivý, tak jako sama neřest. Je plný hospůdek, navštěvovaných takřka výhradně kurvami, pasáky, hrdlořezy a hazardními hráči. A kdybyste tisíckrát přešli kolem bez povšimnutí, nakonec vás stejně vcucnou a padnete jim za oběť…. “ Anotace z knihy Tiché dny v Clichy od Henriho Millera.

13 Vlastní fotografie Legendární Moulin Rouge, neboli „Rudý mlýn“

14 Vinice na Montmartru

15 Schodiště s výhledem na Paříž

16 Bazilika Sacre Coeur

17 Zdroje http://www.guerilla.cz/index.php?s=cd&ss=listen&id=34


Stáhnout ppt "Adéla Nakládalová Hanka Průchová Klára Kubíčková sexta"

Podobné prezentace


Reklamy Google