Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kamenická Stráň.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kamenická Stráň."— Transkript prezentace:

1 Kamenická Stráň

2 Kamenická Stráň Kamenická Stráň je malá vesnice v okrese Děčín, část obce Růžová. Nachází se 4 km západně od Jetřichovic a 3 km východně od Růžové. Ves se třemi stálými obyvateli slouží převážně k rekreačním účelům.

3 Památky Kamenická Stráň je vesnickou památkovou zónou. Je zde zachován unikátní soubor lidové architektury, jako jsou přízemní roubené chalupy s hrázděným štítem, stavení s půdním polopatrem a hrázděným štítem a patrové budovy s hrázděným patrem.

4 Památky.

5 Osada ležící nad levým břehem Kamenice správně přináleží k obci Růžová, je zasvěcena sv. Jakubu většímu. Původní obyvatelé se živili prací v lese, plavením zpracováváním dřeva (pálení uhlí a výrobou smůly), dnes osada slouží převážně k rekreaci.

6 Zajímavosti V osadě se zachoval jedinečný soubor roubených chalup, většinou s podstávkou a s hrázděnými patry, a proto byla roku 1995 vyhlášena vesnickou památkovou zónou.

7 Roubená chalupa s podstávkou a hrázděným patrem

8 Vesnická památková zóna Kamenická Stráň
Kamenická Stráň (původně Neudorf – Nová Ves, později Neudorf Kamnitzer – Nová Ves Kamenická, později Kamnitzleiten – Kamenická Stráň) se poprvé písemně připomíná až roku 1614, její původ se ale předpokádá nejpozději na přelomu 15. a 16. století.

9 Stojí v blízkosti hrany strmého levého břehu Kamenice, která teče asi o 150 m níže. Na katastru Kamenické Stráně se nachází i zřícenina Dolského mlýna. Současná převažující dřevěná zástavba pochází z 18. a 19. století. Jedná se většinou o přízemní domky se zděnou hospodářskou a roubenou obytnou částí s podstávkou, která nese podkroví s bedněnými štíty. Několik objektů je vybaveno hrázděným patrem. Spíše výjimečně se dochovala hospodářská roubená stavení.

10 Dolský mlýn

11 Na některých částečně dřevěných stavbách nacházíme vlivy pozdního 19
Na některých částečně dřevěných stavbách nacházíme vlivy pozdního 19. století až secese na počátku století dvacátého. Z doby mezi lety 1900–1930 najdeme ve vsi i objekty zděné, kterých se modernizační zásahy dotkly výrazněji. Po roce 1945 byli vyhnáni původní německy mluvící obyvatelé. Ves postihly demolice,zejména statků menší obydlí domkářů přežila díky rozvoji chalupářství. Kromě domů se zachovala i drobná sakrální architektura. Vesnická památková zóna byla vyhlášena roku 1995.

12 Vytvořily:David Gabriel
Nikola Luhová


Stáhnout ppt "Kamenická Stráň."

Podobné prezentace


Reklamy Google