Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Efekty obrázku II. Ročník:2. Datum vytvoření:listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.3.14. ICT Anotace: Oříznutí, odebrání pozadí a komprese obrázku v dokumentu aplikace Word 2010. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Oříznutí obrázku Nežádoucí části obrázků lze odebrat pomocí nástrojů na oříznutí. Oříznutím je myšleno odebrání (skrytí) oblasti obrázku, která nemá být zobrazena tak, že se zmenší svislé nebo vodorovné okraje. Funkce umí obrázek oříznout do určitého tvaru nebo do určitého obrazce nebo jej vyplnit, také slouží k nastavení běžného poměru stran.

3 Postup oříznutí Karta Formát skupina Velikost tlačítko Oříznout. – Oříznutí obrázku z jedné strany, středový úchyt pro oříznutí na požadované straně směrem dovnitř. – Oříznutí obrázku rovnoměrně z obou stran, podržet klávesu CTRL a středový úchyt pro oříznutí na jedné straně směrem dovnitř. – Oříznutí obrázku ze všech čtyř stran stejně, podržet klávesu CTRL a rohový úchyt pro oříznutí směrem dovnitř. Také je možné posunout oblast oříznutí (přetažením okrajů obdélníku oříznutí) nebo obrázek. Potvrdit klávesou Esc.

4 Oříznutí na obrazec Označit obrázek (obrázky). U ikony Oříznout aktivovat dolní šipku a zvolit Oříznout na obrazec. Vybrat jeden z obrazců a potvrdit.

5 Oříznutí na běžný poměr stran Označit obrázek (obrázky). U ikony Oříznout aktivovat dolní šipku a zvolit Poměr stran. Vybrat jedenu z možností a potvrdit. Poměr stran 16 : 9

6 Odstranění oříznutých oblastí obrázku Odebráním oříznuté části obrázku se zmenší velikost souboru a ostatním uživatelům se zabrání v zobrazení částí obrázku, které byly odebrány. Karta Formát skupina Upravit tlačítko Komprese obrázků. V části Možnosti komprese aktivovat možnost Odstranit oříznuté oblasti obrázků. POZOR!!! Tuto operaci nelze vrátit zpět.

7 Odebrání pozadí obrázku Pro zvýraznění části obrázku je možné využít funkci Odebrání pozadí obrázku. Funkci lze požívat v automatickém nebo ručním režimu. Pokud chcete použít funkci Komprese obrázku je vhodné ji použít před odebráním pozadí.

8 Odebrání pozadí obrázku Klikněte na obrázek, ze kterého chcete odebrat pozadí. Karta Formát skupina Upravit tlačítko Odebrat pozadí. Automatický režim Ruční režim Dokončit

9 Procvičení učiva Do dokumentu vložte ze složky Ukázky obrázků vhodnou fotografii. Tuto fotografii ořízněte na poměr stran 16: 9. Proveďte kompresi obrázku. Odeberte pozadí obrázku. Dokument uložte do složky Dokumenty pod názvem Úpravy2.docx

10 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Oříznutí obrázku. [online]. [cit. 2013-11-18]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/word-help/oriznuti-obrazku- HA010355164.aspx Odebrání pozadí obrázku. [online]. [cit. 2013-11-18]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/word-help/odebrani-pozadi- obrazku-HA010355182.aspx?CTT=5&origin=HA010355164 Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google