Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře"— Transkript prezentace:

1 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Inspekce poskytování sociálních služeb

2 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
K 1. lednu 2012 přešel výkon inspekcí kvality sociálních služeb z krajských úřadů pod Úřad práce České republiky, respektive jejich výkonem byly pověřeny jednotlivé krajské pobočky, a to novelou zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

3 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Úloha Ministerstva práce a sociálních věcí zůstala v tomto procesu nezměněna i nadále řídí a kontroluje výkon státní správy v oblasti sociálních služeb a metodicky usměrňuje výkon agendy inspekcí poskytování sociálních služeb a vydává metodické pokyny k dílčím oblastem zajištění a provádění inspekce. K vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí metodický pokyn k provádění inspekce poskytování sociálních služeb, který vychází ze změn příslušných právních předpisů a upravuje předmět inspekce, typy inspekcí, personální zajištění inspekcí, plánování inspekcí, průběh inspekce a vydává v platnost nové formuláře týkající se inspekční činnost.

4 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Generální ředitelství Úřadu práce České republiky koordinuje a podle pokynů Ministerstva práce a sociálních věcí metodicky řídí výkon kontrolní činnosti – inspekce poskytování sociálních služeb jednotlivých krajských poboček Úřadu práce.

5 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
V roce v rámci uvedené koncepční změny, ne všichni akreditovaní inspektoři, tak jak se předpokládalo, kteří se výkonem inspekcí sociálních služeb u krajských úřadů zabývali, přešli, pod Úřad práce, aby ve své inspektorské činnosti pokračovali. Z počátku nebyla jednotlivá kontrolně právní oddělení krajských poboček, kam byl výkon inspekcí kvality sociálních služeb zařazen, plně obsazena, ale přes veškeré vzniklé problémy můžeme v současné době zkonstatovat, že se podařilo skoro na 100 % místa inspektorů naplnit a tím zabezpečit vlastní výkon inspekcí poskytování sociálních služeb. Konkrétně lze zkonstatovat, že ze 48 pracovních míst určených pro výkon inspekcí na krajských pobočkách, je v současné době obsazeno 46 pracovních míst inspektorů. Ne všichni inspektoři mají praktické zkušenosti s výkonem této specifické kontrolní činnosti a bohužel ani trh práce nevykazuje dostatečnou nabídku v podobě erudované pracovní síly, která by uspokojila poptávku ze strany Úřadu práce v plné míře.

6 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Na počátku roku 2012 přešlo z krajských úřadů pouze 10 zkušených inspektorů. Dále bylo během I. pololetí roku 2012 přijato 13 nových inspektorů, kteří před svým nástupem získali určité praktické zkušenosti přímo v sociálních službách. Ovšem, ne všichni nastoupivší inspektoři vydrželi. V loňském roce jich 9 a k 15. září letošního roku dalších 9 ukončilo pracovní poměr z vlastní vůle a odešli pracovat mimo tuto specifickou oblast.

7 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Vzhledem k podmínkám pro výkon inspekcí v roce 2012, hlavně v prvním pololetí, byly inspekce prioritně prováděny u těch poskytovatelů, na které byly podány podněty a stížností, týkající se nedodržování povinností poskytovateli sociálních služeb upravených ustanovením § 88 a ustanovením § 89 zákona o sociálních službách a dále i kvality poskytovaných sociálních služeb. V některých případech Úřad práce nebyl věcně příslušný k vyřízení předmětných podání, proto tato byla postoupena příslušnému správnímu orgánu, nejčastěji místně příslušnému oblastnímu inspektorátu práce, Ministerstvu zdravotnictví nebo dalším správním orgánům. V loňském roce bylo doručeno Úřadu práce 52 podnětů a stížností, v letošním roce k 15. září jich bylo 32, kterým byla věnována přednostně pozornost a na jejichž základě byly inspekce provedeny.

8 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Vyjádřeno v číslech lze zkonstatovat, že přes počáteční problémy spojené s personálním obsazením pracovních míst inspektorů, bylo během roku 2012 vykonáno 139 inspekcí poskytování sociálních služeb. V prvním pololetí roku 2013 inspektoři kvality sociálních služeb vykonali 154 inspekcí a na druhé pololetí letošního roku je naplánováno 204 inspekcí. Úřadem práce v zájmu odborného posouzení věci byli osloveni nejenom specializovaní odborníci, ale i metodici krajských úřadů. Specializovaní odborníci se zúčastnili v roce 2012 výkonu inspekcí ve 36 případech, v prvním pololetí letošního roku se jich zúčastnilo 98 a na druhé pololetí roku 2013 je naplánováno účast 234 specializovaných odborníků. Společné inspekce s krajskými úřady v roce 2012 byly vykonány ve 38 případech, v prvním pololetí letošního roku 42 a na druhé pololetí je naplánována účast také ve 42 případech inspekce.

9 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Z celkového počtu inspekcí v roce 2012 bylo vykonáno 90 základních inspekcí, 17 hloubkových a 32 inspekcí následných. V prvním pololetí letošního roku bylo vykonáno 113 základních inspekcí, 5 hloubkových a 36 následných. Na druhé pololetí roku 2013 je naplánováno vykonat 167 základních inspekcí, 5 hloubkových a 34 následných.

10 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Inspekční činností bylo zjištěno v některých případech, že se kontrolované osoby dopouštěly správních deliktů, a to tím, že např. nevedly individuální záznamy o průběhu poskytování sociální služby podle ustanovení § 88 písm. f) zákona o sociálních službách, nebo neuzavřely s osobou smlouvu o poskytnutí sociální služby dle ustanovení § 88 písm. i) zákona o sociálních službách. V prvé řadě ovšem došlo k porušování ustanovení § 107 odst. 2 písm. m) uvedeného zákona, a to tím, že kontrolovaní poskytovatelé nesplnili ve stanovené lhůtě opatření k odstranění nedostatků zjištěných při inspekci nebo nepodaly písemnou zprávu o jejich plnění podle ustanovení § 98 odst. 8) citovaného zákona.

11 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
V letošním roce probíhá projekt „Inovace systému kvality sociálních služeb“, který je určen nejenom inspektorům, ale i vedoucím specializovaných kontrol, kteří mají zájem se účastnit inspekcí poskytování sociálních služeb. Projekt je zaštítěn Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky a finančně je podpořen v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

12 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Tento vzdělávací program vychází z požadavků zákona č. 108/2006 S., o sociálních službách a prováděcích předpisů a současně reflektuje na probíhající proces změn, např. výstupy dalších cílů projektu Inovace systému kvality sociálních služeb, standardy kvality a inspekce sociálně právní ochrany dětí. Navazuje na ověřené poznatky a zkušenosti dříve realizovaného vzdělávání inspektorů kvality sociálních služeb s tím, že vzdělávací techniky jsou přizpůsobeny cílové skupině účastníků vzdělávání, kteří mají rozdílné zkušenosti s inspekční činností a někteří nemají zkušenosti s prací v sociálních službách. V zájmu zajištění co nejvyšší efektivity a úspory pracovního času a efektivity vzdělávání bylo dohodnuto se zadavatelem a generálním ředitelstvím ÚPČR vzdělávání inspektorů v jednom termínu.

13 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Především v dvoudenních blocích a rozvržení realizace vzdělávacího programu do 11 měsíců, aby měli učící se inspektoři dostatečný časový prostor pro průběžné uplatňování získaných poznatků a zkušeností ve své praxi. Cílem vzdělávacího programu pro inspektory je připravit účastníky vzdělávání tak, aby byli schopni bezchybně provádět inspekce u poskytovatelů sociálních služeb dle ustanovení § 97 až 108 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Vzdělávání bude zakončeno obhajobou portfolia. Portfolio bude obsahovat důkazy o profesionálních kompetencích učícího se inspektora, které bude shromažďovat v průběhu vzdělávání. Další podmínkou úspěšného absolvování je účast v teoretické výuce vyšší než 80% a v praktické výuce 100%. Každý inspektor, který úspěšně absolvoval vzdělávací program, obdrží certifikát.

14 Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře
Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře"

Podobné prezentace


Reklamy Google