Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Teritoriální setkání Ukrajina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Teritoriální setkání Ukrajina"— Transkript prezentace:

1 Teritoriální setkání Ukrajina 23. 11
Teritoriální setkání Ukrajina Česko-ukrajinské bilaterální vztahy Radek MATULA velvyslanec ČR na Ukrajině

2 Dvoustranné vztahy ČR-Ukrajina
Podpora Ukrajiny je dlouhodobou zahraničně-politickou prioritou MZV. ČR podporuje postupnou evropskou a euroatlantickou integraci Ukrajiny. ZÚ Kyjev prioritně podporuje rozvoj: (1) politického dialogu na centrální i regionální úrovni, (2) vzájemných obchodních vztahů, (3) veřejné diplomacie a kultury, (4) vztahů s krajany. Prioritou ZÚ je zachovat a dále rozvíjet i v roce pestrou škálu vzájemných vztahů, zejména udržet tempo rozběhnutého politického dialogu (návštěvy pěti českých ministrů od prosince 2016) a slibně se rozvíjející bilaterální pomoc, která získala po necelých čtyřech letech pevné obrysy, stala se viditelnou a upevnila pozici ČR ve vnímání ukrajinské odborné i široké veřejnosti.

3 Česká pomoc Ukrajině Ukrajina má podporu mezinárodně-politickou a je rovněž příjemcem české rozvojové a transformační pomoci. Strategickým cílem je pomoct Ukrajincům ve střednědobé perspektivě vybudovat společnost a stát stojící na evropských hodnotách a vládě práva a fungující v maximální míře dle evropských (rozuměj unijních) norem. Česká pomoc směřuje zejména do oblasti vzdělávání, rozvoje občanské společnosti (boj proti korupci, mediální gramotnost), pomoci lidem a institucím postiženým konfliktem na Donbase, zdravotnictví, policejní spolupráce a podpory lidských práv na okupovaném Krymu a Donbase. Její výše od roku 2014 dosáhla cca 7,5 milionů EUR.

4 Vývoj hospodářství na Ukrajině
2016 – 2 % Q/2017 – 2,4 % Q/2017 – 2,3 % 2017 (předpoklad) – 1,5 - 2 % (odhad) – 3,5 % Růst ekonomiky ovlivňuje implementace hospodářských reforem (pozitivní dopad zejména na úroveň konkurenceschopnosti soukromého sektoru a růst exportu). Zahraniční obchod (1-8/2017): export + 21% Mírná aktivizace přímých zahraničních investic v r Makroekonomická stabilizace – růst HDP:

5 Finanční pomoc Ukrajině
Jednání o uvolnění 3. tranše finanční pomoci EU ve výši mil. euro. EU akcentuje zájem na pokroku v oblasti protikorupčních opatření, vytvoření centrálního registru dlužníků, usnadnění přeshraničního obchodu a další. Jednání o další tranši finanční pomoci MMF (MMF akcentuje provedení řady reforem, zejména penzijní reformy). Ukrajinská strana splatí MMF celkem 1 mld. USD v roce 2017. Ukrajina vydala ve 3Q/2017 euro dluhopisy za 3 mld. USD se splatností 15 let a s ročním výnosem 7,37 % = návrat Ukrajiny na mezinárodní úvěrový trh.

6 Dohoda o volném obchodu EU – Ukrajina
Postupné otevírání vnitřního trhu EU pro Ukrajinu – v návaznosti na DCFTA. DCFTA předpokládá odstranění cel na obou stranách v průběhu 7 let (asymetricky ve prospěch Ukrajiny). Nová autonomní opatření v platnosti od 1. října 2017 – zvýšení dovozních kvót potravinářských a zemědělských výrobků a některých průmyslových výrobků. EU = hlavní zahraničně obchodní partner Ukrajiny (38% podíl)

7 Bilaterální hospodářská spolupráce ČR – Ukrajina
Obchodní obrat 2016: 41,6 mld. Kč (+ 16 % oproti roku 2015) Obchodní obrat 1-9/2017: nárůst na 35,5 mld. Kč (+ 18 % oproti stejnému období 2016) Export: 18,9 mld. Kč (+ 25 %) Import: 16,6 mld. Kč (+ 10 %) Na Ukrajině působí více než zastoupení a kanceláří českých společností.

8 Jednání Mezivládní komise ČR - Ukrajina
Obnovena činnost česko-ukrajinské Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci. Spolupředsedové: ministr průmyslu a obchodu J. Havlíček, místopředsedkyně vlády I. Klympuš-Cincadze 3 pracovní skupiny: pro obchodně-ekonomickou a finanční spolupráci, pro oblast energetiky, pro spolupráci v oblasti průmyslu. Funkční mechanismus smíšené Mezivládní komise k nedořešeným případům českých společností na ukrajinském trhu.

9 Regionální spolupráce
Oboustranný zájem o spolupráci na úrovni regionů. Zvýšení možností ukrajinských oblastí v návaznosti na decentralizaci doprovázenou růstem rozpočtů oblastí. Kraj Vysočina – Zakarpatská oblast Ústecký kraj – Zakarpatská oblast Liberecký kraj – Vinnycká oblast Královohradecký kraj – Zakarpatská oblast Pardubický kraj – Zakarpatská oblast Jihomoravský kraj – Lvovská oblast Praha – Kyjev

10 Podmínky podnikání na Ukrajině
Ukrajina v současné době makroekonomicky stabilizována. Postupné zlepšování podmínek pro podnikání. Business Ombudsman - řešení sporů firem se státními společnostmi. Vznik mechanismu na úrovni oblastí k řešení případů rejderského převzetí majetku.

11 Podmínky podnikání na Ukrajině
Dle modelu OECD zařazena do kategorie 7 (země s nejvyšší úrovní teritoriálního rizika). EGAP uvolňuje politiku ve vztahu k Ukrajině – zaměřuje se na krátkodobé a střednědobé projekty a na projekty strategického významu s příjmy v devizách. ČEB připravena financovat na Ukrajině projekty menšího charakteru.

12 Obchodní a investiční příležitosti
Projekty na podporu ekonomické diplomacie PROPED – nové kontakty a definování nových projektů. Pro rok 2018 navrženy 3 projekty PROPED - pro rozvoj spolupráce v maloobchodu (únor 2017), v oblasti zdravotnictví (říjen 2018) a v oblasti obranného průmyslu (říjen 2018). Účast na veletrzích a fórech.

13 Obchodní a investiční příležitosti
Investiční fóra na regionální úrovni. Možnost organizace podnikatelských fór na regionální úrovni (v rámci spolupráce krajů ČR). Vyhledávání partnerů – kancelář CzechTrade v Kyjevě. Privatizace – v roce 2018 se předpokládá pokračování privatizačního procesu.

14 Děkuji za pozornost. radek_matula@mzv
Děkuji za pozornost! Obchodní rada ZÚ Kyjev: František Trojáček


Stáhnout ppt "Teritoriální setkání Ukrajina"

Podobné prezentace


Reklamy Google