Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové nastavení regulace v plynárenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové nastavení regulace v plynárenství"— Transkript prezentace:

1 Nové nastavení regulace v plynárenství
Martina Krčová místopředsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 15. května 2013

2 Průběh rozhodování ERÚ o zkrácení III. RO
V průběhu III. regulačního období zahájil ERÚ analýzy v oblasti investic a odpisů a zjistil, že některé společnosti ve významné míře neinvestují zpět do licencované činnosti povolené (přeceněné) odpisy. ERÚ se 2x pokusil novelizovat regulační vyhlášku tak, aby zabezpečil, že přiznané prostředky budou vloženy zpět do regulované činnosti. Další zjištěné nedostatky III. regulačního období: Diskriminující dopad použití provedeného přecenění v regulovaných cenách na jednotlivé společnosti. Neexistující povinnost regulovaného subjektu investovat zpět v rámci regulované činnosti. Nekompatibilita uznání přecenění v regulovaných cenách s § 19a energetického zákona.

3 Nepřiměřené výnosy společností plynoucí z použití přeceněných hodnot v regulaci pro III. regulační období Kde úřad identifikoval problémy v regulaci, které přineslo přecenění: Navýšení vstupní hodnoty základny pro výpočet zisku – uměle navýšená základna aktiv. Změna výpočtu meziroční změny základny pro výpočet zisku – uměle navýšený zisk. Uznání přeceněných odpisů a dopad chybějícího mechanismu korekce neproinvestovaných odpisů – nepřiměřená výše odpisů. Celkový nepřiměřený výnos u plynárenských společností činí za roky ,01 mld. Kč Kdyby úřad vyloučil nepřiměřené výnosy byla by cena pro rok (domácnosti a maloodběry s roční spotřebou do 630 MWh) nižší v průměru o 5 %.

4 Co dělá ERÚ pro nápravu ? Změna přístupu k nastavení systému regulace, který neodráží zmocnění, práva a povinnosti v energetickém zákoně, a nastavení vstupních parametrů IV. regulačního období pro regulované subjekty v souladu s energetickým zákonem (vyloučení vlivu přecenění při stanovování parametrů regulace). Ukončení III. regulačního období v plynárenství k a vydání nové regulační vyhlášky s pravidly pro IV. regulační období ( až ) pro odvětví plynárenství. Nastavení regulačního mechanismu, který zajistí použití dosud neproinvestovaných prostředků, které byly již uhrazeny konečným zákazníkem.

5 Veřejné konzultační procesy (VKP)
První konzultační proces má zmapovat situaci a názor veřejnosti, zda zkrátit III. regulační období. Výsledkem není jednoznačné odmítnutí veřejnosti – sektor plynárenství v žádném případě není v názoru jednotný. Úřad stále přijímá související podněty a konstruktivní návrhy možnosti řešení. Druhý konzultační proces probíhá k nastavení parametrů IV. regulačního období a bude trvat do půlky července. Bude vedena široká diskuze s regulovanými subjekty nad nastavením parametrů, přičemž nastavení parametrů musí být v souladu se zněním energetického zákona. 5


Stáhnout ppt "Nové nastavení regulace v plynárenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google