Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Agendy IISSDE z pohledu veřejnosti Možnosti využití internetu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Agendy IISSDE z pohledu veřejnosti Možnosti využití internetu"— Transkript prezentace:

1 Agendy IISSDE z pohledu veřejnosti Možnosti využití internetu
Vybrané výsledky výzkumu „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Prosinec 2004 / Client Service Director: Pavel Šimoník / STEM/MARK, a.s.

2 Několik postřehů na úvod…
Změny kompetencí městských úřadů v souvislosti s územně správní reformou se setkávají s převažující pozitivní odezvou občanů i zástupců samosprávy Informovanost o sídle úřadu Dostupnost úřadu Přístup úředníků Dostatek a srozumitelnost informací na internetu Občané preferují osobní podání i vyzvednutí osobních dokladů na příslušném úřadě Lidé mladší 30 let, osoby s VŠ vzděláním, podnikatelé, obyvatelé velkých měst vidí jako perspektivní variantu internetového podání a následného osobního vyzvednutí dokladů Lidé nejsou informováni o možnosti bezplatného získání osobních dat vedených o nich státem Případný zájem o bezplatné zasílání těchto dat je spíše vlažný Více než polovina občanů deklaruje ochotu pravidelně aktualizovat osobní údaje Občané odmítají poskytování osobních údajů pro komerční účely za úplatu (např. bance, poště apod.)

3 Změnila se dostupnost informací v souvislosti s územně – správní reformou?
                                        

4 názory představitelů samosprávy
Vědí občané, kde hledat pověřený úřad, je pro ně tento úřad dobře dostupný? názory občanů názory představitelů samosprávy

5 V jakých lokalitách není úřad dobře dostupný?

6 Mají občané zájem podávat žádosti o vydání dokladů prostřednictvím internetu?

7 Mají občané zájem o osobní data vedená státem
Mají občané zájem o osobní data vedená státem? Jsou ochotni sami tato data aktualizovat?

8 Co občan ještě snese a co naopak už je příliš při „manipulaci“ s osobními údaji?

9 Několik doporučení na závěr …
Začít budovat systém elektronického podání žádostí o vydaní dokladů. Komunikaci v tomto směru cílit na osoby mladší 45 let, studenty, podnikatele, lidi s vyšším vzděláním. Komunikovat bezpečnost a efektivnost této cesty. Plošně informovat občany o možnosti získat bezplatně osobní údaje, které o nich vede stát. Využít jejich ochoty aktualizovat tyto údaje a učinit z této „formální povinnosti“ osobní zájem občana. Komunikovat směrem k úředníkům spokojenost občanů s dostupností i fungováním pověřených úřadů. Utlumit alespoň částečně negativní publicitu územně správní reformy a zvýšit přesvědčení úředníků i občanů o užitečnosti a praktičnosti této změny.

10 STEM/MARK NA DOSAH RUKY
STEM/MARK, a.s. Na Hrázi 17/176 Praha 8 Czech Republic tel: fax: Pavel Šimoník Client Service Manager


Stáhnout ppt "Agendy IISSDE z pohledu veřejnosti Možnosti využití internetu"

Podobné prezentace


Reklamy Google