EFEKTIVITA DOTACÍ STÁTU DO OBNOVY PAMÁTEK PŘÍKLAD – MĚSTEČKO SPÁLENÉ POŘÍČÍ - 2700 OBYVATEL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Proč byla studie vytvořena ?
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SUBURBANIZACE.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Teorie optimální velikosti města
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Seminář „DOTACE PRO KULTURNÍ INSTITUCE“ Dotační programy Královéhradeckého kraje v oblasti kultury v oblasti kultury.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Regenerace městské památkové zóny. Městská památková zóna MPZ vyhlášena rozloha 52 ha na území MPZ je 85 nemovitých KP zapsaných v seznamu.
Bečov nad Teplou 23. září Charakteristika města 1399 městská práva V současnosti cca 1000 obyvatel Poloha na spojnici lázeňských měst Karlovy Vary.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
KROMĚŘÍŽ zkušenosti z programového období
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Předběžná studie proveditelnost - shrnutí Závěrečná konference přeshraničního projektu Slavice,
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Oddělení kultury a památkové péče. 2 Příspěvkové organizace v oblasti kultury  vykonává zřizovatelské funkce k šesti příspěvkovým organizacím: - Východočeské.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Tisková konference ČMKOS
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Podnikání na venkově.
Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Tisková konference ČMKOS
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Daně.
Transkript prezentace:

EFEKTIVITA DOTACÍ STÁTU DO OBNOVY PAMÁTEK PŘÍKLAD – MĚSTEČKO SPÁLENÉ POŘÍČÍ OBYVATEL

Památky – upomenutí na (ne)dávný život

Dispozice založení

Ideál: stát - hospodář Svobodní občané – podpora podnikání a regionálního rozvoje = bohatí občané = koupěschopná poptávka Dlouhodobě důvěryhodné vedení státu = příliv investic

JSOU DOTACE STÁTU NEEFEKTIVNÍM NÁSTROJEM? ANO, pokud jsou poskytovány pro oddálení krachu ANO, pokud poskytnou výhodu jen některým subjektům trhu ANO, pokud jsou vynaloženy na projekt, který není bez dotací udržitelný NE, pokud generují rozvoj území a tím vyšší příjmy státního rozpočtu

CÍL DOTACÍ DO NEMOVITÝCH KULTURNÍCH PAMÁTEK Oprava nemovité kulturní památky – trvalé hodnoty pro celou společnost Přesvědčit vlastníka investovat do NKP a ne do výhodnějších investic na trhu Zčásti nahradit vlastníkovi NKP újmu danou omezením jeho práva nakládat s vlastní nemovitostí

Příklad kalkulace dotace 50% na opravu památek Dotace 500 tis.Kč, celková oprava 1 mil.Kč Vratka do státního rozpočtu: - DPH 21% - 173,6tis.Kč - Soc. a zdrav. poj. zaměstnavatele 34% z 496tis.Kč nákladů na mzdy - 126tis.Kč - Soc. a zdrav.poj. zaměstnance 11% z 370tis.Kč - 36 tis.Kč - Daň ze mzdy 10% z 334tis.Kč - 30tis.Kč Celkem vratka do státního rozpočtu 365tis.Kč Na opravu památky v hodnotě 1 mil.Kč stát skutečně vynaloží 135tis.Kč, tj. 13,5%

Přínosy obnovy nemovitých kulturních památek pro stát a region Obnova památek má při realizaci vysoký podíl mzdových nákladů – min % a z toho plyne při obvyklé míře dotace 50% vysoká návratnost odvodů pojištění a DPH do státního rozpočtu. Národní památkové programy ročně podpoří opravu stovek objektů a to má velký vliv na podporu zaměstnanosti ve stavebnictví. Po obnově každá památka generuje pracovní místa – např. pracovníci infocenter, muzeí, galerií, zaměstnanci restaurací, hotelů, učitelé a školitelé, úředníci apod. Každá opravená památka podpoří min. 1-2 prac. místa s následnými odvody do státního rozpočtu. Další odvody generuje vznik nájmů nebytových prostor – odvod DPH z nájmu, vznik bytových prostor – opět odvody do SR. Opravené památky lákají investory do daného města či obce. Investorům se dnes všude nabízí základní infrastruktura, investor ale při rozhodování kde stavět hledá něco specifického, osobitého, přidanou hodnotu, kterou pak využije v marketingu, při rozvoji image své firmy.

MĚSTSKÁ PAMÁTKOVÁ ZÓNA SPÁLENÉ POŘÍČÍ PROGRAM REGENERACE MPR A MPZ MINISTERSTVA KULTURY – DOTUJE POUZE NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY MPZ SPÁLENÉ POŘÍČÍ OBDRŽELA V LETECH Z TOHOTO PROGRAMU 23 mil.Kč

PŘÍNOSY DOTACE Z PROGRAMU REGENERACE VE SP.POŘÍČÍ PRO STÁT V POSLEDNÍCH 5 LETECH Dotace 2,621 mil.Kč Celková investice do pam. 5,079 mil.Kč PŘÍNOS PRO STÁT DPH 20% 1,016 mil.Kč Mzdy tvoří 60% stavebních nákladů - stát dostává odvod sociálního a zdravotního pojištění Zaměstnavatel 34% 0,829 mil.Kč Zaměstnanec 11% 0,170 mil.Kč Daň ze mzdy 15% 0,207 mil.Kč PŘÍJEM STÁTU CELKEM 2,222 mil.Kč

VÝHODA: Finanční prostředky z DPH a plateb sociálního a zdravotního pojištění se vracejí v témže roce.

PŘÍJMY Z NOVÉHO VYUŽITÍ PAMÁTEK PŘÍKLAD: zámek ve Spáleném Poříčí Před obnovou – opuštěný objekt Po obnově střední škola – průměrně 130 studentů, z toho 45 ubytovaných na internátu, 24 zaměstnanců – učitelé, vychovatelé aj personál

ZÁMEK SPÁLENÉ POŘÍČÍ

PŘÍNOSY - ZÁMEK ZAMĚSTNANCI – 2,33 MIL.Kč ročně STUDENTI – DPH z plateb útraty - 0,57 mil.Kč ročně Zámek celkem - 2,9 mil.Kč ročně

ZÁMEK SPÁLENÉ POŘÍČÍ

PŘÍJMY Z NOVÉHO VYUŽITÍ PAMÁTEK PŘÍKLAD: bývalý pivovar Před obnovou zchátralý objekt Po obnově – bydlení pro 10 osob - výrobní závod s 30 zaměstnanci

BÝVALÝ PIVOVAR PŘÍNOS Bydlení – DPH 0,216 mil.Kč ročně Výroba – 5,25 mil.Kč ročně Celkem přínos 5,5 mil.Kč ročně

BÝVALÝ PIVOVAR

BÝVALÝ ŽIDOVSKÝ KUPECKÝ DŮM Před obnovou zchátralý dům Po obnově penzion 10 lůžek, vinárna se 3 zaměstnanci PŘÍNOS: zaměstnanci – 0,421 mil.Kč ročně hosté DPH – 0,280 mil.Kč ročně Celkem přínos - 0,701 mil.Kč ročně

Bývalý židovský kupecký dům

Penzion a vinárna

INFOCENTRUM Před obnovou zchátralý původně roubený lidový dům Po obnově stylové informační centrum PŘÍNOSY 1,5 pracovního úvazku – 0,263 mil.Kč Návštěvníci památkové zóny – v infocentru – DPH 0,65 mil.Kč ročně Celkem přínos – 0,915 Kč ročně

Infocentrum

HOTEL A RESTAURACE Před obnovou opuštěný zemědělský objekt Po obnově hotel – 52 lůžek, restaurace, 5 zaměstnanců PŘÍNOS Při obložnosti 30% DPH z tržeb a dalších útrat – 1,65 mil.Kč Zaměstnanci – 0,712 mil.Kč ročně Celkem přínos 2,362 mil.Kč ročně

Zchátralé zemědělské objekty

Hotel a restaurace

Další obnovené objekty Ekocentrum 2 zam. Dům dětí 2 zam

Roční přínos pro stát z památek obnovených v MPZ Spálené Poříčí může být mil.Kč

Další investice v MPZ do památkových objektů – prostředky EU Regenerace náměstí – dotace 20mil.Kč, celkové náklady 29 mil.Kč Obnova špejcharu – dotace 15,6 mil.Kč, celkové náklady přes 17mil.Kč Fasáda a okna základní školy – dotace 13,2mil.Kč, celkové náklady 25 mil.Kč PŘÍNOS PRO STÁT – 27 mil.Kč (DPH, odvody)

Regenerace náměstí

Obnova špejcharu

Fasáda a okna areálu základní školy

Příklad - městečko Spálené Poříčí obyvatel. Z programu regenerace investováno za 20 let 23 mil.Kč, další prostředky z programů EU Velká část prostředků se státu přímo vrátila v DPH a sociálním a zdravotním pojištění Využití dříve prázdných objektů na střední školu, výrobní závod, muzeum, galerii, hotel, penzion, 2 restaurace, byty a infocentrum dnes přináší státu na odvodech a DPH cca mil.Kč ročně

INVESTICE DO PAMÁTEK JE PRO STÁT VYSOCE EFEKTIVNÍ VYVOLÁ DALŠÍ INVESTICE OBCÍ, SOUKROMÝCH INVESTORŮ JE UDRŽITELNÁ PODPORUJE ZAMĚSTNANOST PŘINÁŠÍ FIRMÁM NOVÉ KNOW HOW OŽIVENÉ PAMÁTKY DÁVAJÍ PŘÍJEM STÁTNÍMU ROZPOČTU

NÁMĚTY DOTAČNÍ PROGRAMY JSOU OPRAVDU EFEKTIVNÍ JEN KDYŽ POKRYJÍ DOSTATEČNĚ VELKÝ POČET SUBJEKTŮ JE VHODNÉ PROHLAŠOVAT VÍCE OBJEKTŮ ZA PAMÁTKY – NAPŘ. BÝVALÉ PRŮMYSLOVÉ AREÁLY DOTACE PRO TAKOVÉTO „BROWNFIELDS“ BUDOU MÍT VYSOKOU EFEKTIVITU A RYCHLOU NÁVRATNOST PRO STÁT

MPZ Spálené Poříčí

BONUSY Aktivita lidí Přínosy návštěvníků Kulturní přínosy

FOTOBONUSY

ODKAZY YDq9f7Qhttps:// YDq9f7Q