Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Stavební zákon po novele s účinností od
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 170. Žofínské fórum.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Novela stavebního zákona
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Mgr. Magdaléna Peterková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. arch. Lucie Poláková, Odbor územního plánování 16. září 2014 Přístup MMR k problematice postavení a působnosti městského.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Ing. Zdeňka Fialová ředitelka odboru Stavební úřad NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA A SPOLEČNÉ ŘÍZENÍ.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Novela stavebního zákona a zákonů souvisejících
náměstek Ministerstva životního prostředí
Ing. Pavel Ševčík, Ph.D. technický ředitel
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Stavby v nezastavěném území
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Umisťování staveb.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
E.I.A. porada ÚÚP
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Porada ochrany přírody – Brno,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum

A.jedno rozhodnutí zahrnující všechna povolení potřebná k realizaci záměru B.spojení procesů posuzování vlivů na životní prostředí s povolováním stavby C.upřesnění působnosti dotčených orgánů Základní teze novely SZ na úseku ÚR + SŘ

Změna principu:  jedno povolovací rozhodnutí  pouze na žádost stavebníka územní rozhodnutí a následné stavební povolení (zachování dnešního principu) A. jedno povolující rozhodnutí

PŘEHLED KOMPETENCÍ STAVEBNÍCH ÚŘADŮ

Posílení postavení úřadů územního plánování: vždy dotčený orgán + vydání závazného stanoviska z hlediska:  souladu záměru s územně plánovací dokumentací  souladu záměru s cíli a úkoly územního plánování bez ohledu na to, který stavební úřad bude rozhodovat A. jedno povolující rozhodnutí

Varianty možného řešení: 1/ obecná stavba  příslušný k vedení řízení obecný SÚ  řad územního plánování DO + vydává závazné stanovisko A. jedno povolující rozhodnutí

2/ Speciální stavba :  stavba pozemní komunikace  stavba dráhy  stavba vodního díla příslušný k vedení řízení speciální stavební úřad  úřad územního plánování v postavení DO  vydává závazné stanovisko A. jedno povolující rozhodnutí

3/ Jiná stavba stavba :  stavba energetické infrastruktury v působnosti MPO příslušný k vedení řízení MPO  úřad územního plánování v postavení DO  vydává závazné stanovisko A. jedno povolující rozhodnutí

4/ soubor staveb příslušný k vedení řízení ten SÚ, který by byl příslušný k povolení stavby hlavní  ostatní SÚ a úřad územního plánování v postavení DO  vydávají závazná stanoviska A. jedno povolující rozhodnutí

 integrací EIA do řízení se docílí zrychlení – nebude předcházet samostatný postup EIA  zůstane zachována příslušnost orgánů EIA se všemi kompetencemi  závazné stanovisko EIA - bude vydáváno v rámci územního nebo koordinovaného řízení - stanoví podmínky z hlediska vlivů na ŽP - SÚ musí podmínky DO ve výroku rozhodnutí respektovat B. EIA a povolení stavby

 bude zajištěno respektování požadavků Směrnice EIA  celý proces koordinovaného řízení bude veden v součinnosti SÚ s orgánem EIA  k žádosti o vydání jednotného povolení stavebník doloží jednu dokumentace – její součástí bude samostatná část o vlivech na ŽP B. EIA a povolení stavby

Stav:  Roztříštěnost právní úpravy (více než 40 zákonů)  Různé způsoby vyjadřování (závazná stanoviska, vyjádření, rozhodnutí)  Nejednoznačnost věcné působnosti C. DOTČENÉ ORGÁNY Navrhovaná změna:  Upřesnění působnosti DO (rozsah, forma, vazby a postupy podle SZ)  Sjednocení forem vyjadřování (pouze závazná stanoviska)  Zpřesnit součinnost DO a stavebního úřadu  Obsah závazného stanoviska důsledně zaměřit na ochranu veřejných zájmů

č. 20/1987 Sb., o státní památkové péče č. 49/1997 Sb., o civilním letectví č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku č. 266/1994 Sb., o drahách č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny č. 133/1985 Sb., o požární ochraně č. 44/1998 Sb., horní zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky č. 334/1992 Sb. o ochraně ZPF č. 166/1999 Sb., o veterinární péči č. 254/2001 Sb., o vodách č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích SOUČASNĚ NOVELIZOVANÉ ZÁKONY č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na ŽP č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší č. 185/2001 Sb., o odpadech č. 289/1995 Sb., lesní zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci č. 164/2001 Sb., lázeňský zákon č. 62/1988 Sb., o geologických pracích č. 458/2000 Sb., energetický zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření s energií č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách č. 111/2006 Sb., o hmotné nouzi č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury č. 503/2012 Sb., o státním pozemkovém úřadu č. 256/2013 Sb., katastrální zákon

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Marcela Pavlová, ředitelka odboru stavebního řádu tel.: GSM: