Inovační procesy ® 2004 – přednáška č. 6 Klastry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Moravskoslezský automobilový klastr – integrátor aktivit podklad pro CI „Společně v automotive!“ Ladislav GLOGAR Výkonný ředitel klastru.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
Ing. Jan Světlík Prezident MSSK. Vybrané ukazatele – makroekonomického prostředí ČR Současný stav klastru Nová vize rozvoje Nové Vítkovice.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Klastr je geograficky blízké seskupení vzájemně provázaných firem, specializovaných dodavatelů, poskytovatelů služeb a souvisejících institucí v konkrétním.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
2.Marketingové prostředí
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Podpora poradenských služeb a exportu v letech Ing. Dita Kabelková Projektový manažer RAVEN Consulting, a.s. Praha,
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Klastry.
Úvod, základní principy a cíle
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Polytechnické vzdělávání v praxi
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Inovační procesy ® 2004 – přednáška č. 6 Klastry

Klastr „ …je geograficky blízké seskupení vzájemně provázaných firem, specializovaných dodavatelů, poskytovatelů služeb a souvisejících institucí v konkrétním oboru i firem v příbuzných oborech, které spolu soutěží, ale také spolupracují, mají společné znaky a také se doplňují."

Teorie Michael E. Porter v knize Konkurenční výhoda národů (1990) pojem průmyslový klastr (anglicky cluster = seskupení, shluk) Jeho teorie dává klastrům prominentní roli v ekonomickém rozvoji spojeném s konkrétním geografickým místem.

Strategie firem, struktura a konkurenti Podmínky faktorů Podmínky poptávky Spřízněná a podporující odvětví

Typy vazeb v klastru Vertikální vazba – odběratelsko- dodavatelské vztahy Horizontální vazba

Příklad Masný klastr zahrnující všechny subjekty na daném teritoriu od chovu skotu, přes jatka, zpracující průmysl, stroje, obalové technologie včetně konzervárenství, výzkumu, hygieny, veterinářství až po obchod a třeba i krmivo pro domácí mazlíčky.

Důvody proč klastry Zvyšují produktivitu Zvyšují inovační kapacitu Stimulují rychlejší tvorbu nových firem

Proč být v klastru Informace Komunikace Spolupráce Vzdělávání Poradenství a lobbing PR a marketing Produktivita Inovace Internacionalizace konkurenceschopnost

Typologie klastrů Vertikální výrobní řetězec Seskupení propojených odvětví Regionální klastr Sítě Inovační prostředí

Další dělení …. Odvozená z životního cyklu – embryonální- zralost (zaměřeno na dynamiku zaměstnanosti) Odvětví – automobilový, strojírenský, textilní…. Potenciál klastrů – vertikální a horizontální dimenze hloubka vztahů (hluboký, mělký) x šířka Hustota firem – hustý x řidký

Způsoby identifikace Makro – národní úroveň ( vazby skupin odvětví jako celku) Mezzo – úroveň odvětví Mikro – firemní úroveň

Koeficient lokalizace LQi = koeficient lokalizace pro i-té odvětví e i = zaměstnanost v i-tém odvvětví regionu E i = zaměstnanost v itém odvětví ve státě E = celková zaměstnanost

Strategie vytváření klastrů Organické strategie klastrů Transplantační strategie klastrů Hybridní strategie

Role vlády Zlepšuje kvalitu základních vstupů pro firmy ( lidské zdroje, fyzická a technická infrastruktura..) Vytváří pravidla Podporuje začleňování lokálních, regionálních a národních klastrů do strategií a programů Podporuje ustavení tzv. klastrovýách iniciativ a podílí se na poč. financování Zvyšuje povědomí místních firem a občanů regionu o problematice rozvoje regionů

Členská základna Členská základna MSSK je ke dni tvořena 34 subjekty. Členská základna v sobě zahrnuje velké, střední i malé podniky zabývající se materiální výrobou, organizacemi zabývajícími se poskytování služeb pro průmysl, fyzické osoby, sdružení a vysokou školu. Název organizaceMěsto Alfa Plastik, a.s.Bruntál AŘ Systém a.s.Ostrava BEST QUALITY, s.r.o.Ostrava - Vítkovice ČKD VAGONKA, a.s.Ostrava - Vítkovice Dodávky automatizace, spol. s r.o.Ostrava - Vítkovice ecmg consulting, s.r.o.Český Těšín FERRCOMP, a.s.Frýdlant n. Ostr FYZIKÁLNĚ TECHNICKÝ ZKUŠEBNÍ ÚSTAV, státní podnikOstrava - Radvanice HM PARTNERS s.r.o.Ostrava HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA akciová společnostOstrava Hydac spol. s r.o.Planá n.Luž.

INGELECTRIC A.S.Ostrava - Poruba Jan Počta - CSMOstrava KOMAS spol. s r.o.Opava - komárov Květoslav BašistaKrnov LICHNA TRADE CZ, s.r.o.Frýdek - Místek Lichtgitter CZ spol. s r.o.Horní Suchá MEDIUM SOFT a.s.Ostrava NOVÁ HUŤ - Válcovna za studena, spol. s r.o.Ostrava - Vítkovice Odvětvový svaz hutnictví železaPraha Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského krajeOstrava - Mar. Hory Severomoravská plynárenská, a.s.Ostrava Silva ART, spol. s r.o.Český Těšín STROJFERR, s.r.o.Frýdlant n. Ostr. TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s.Třinec TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY - strojírenská výroba, a.s.Třinec VÍTKOVICE Lahvárna, a.s.Ostrava - Vítkovice VÍTKOVICE STROJÍRENSTVÍ, a.s.Ostrava - Vítkovice VÍTKOVICE - Údržba, spol. s r.o.Ostrava - Vítkovice Vysoká škola báňská - Technická univerzita OstravaOstrava - Poruba

Forma podporynevratná dotace Výše podporyprojekt vyhledávání vhodných firem pro klastry maximálně 75 % uznatelných nákladů 0,2 mil Kč – 1 mil Kč projekt založení a rozvoje klastru maximálně 75 % (1. rok), 50 % (2. rok), 25 % (3. rok) uznatelných nákladů celkem maximálně 50 % uznatelných nákladů 3 mil Kč – 45 mil Kč Příjemce podporykraj nebo jím určená organizace, instituce terciárního vzdělávání, výzkumný ústav (vyhledávání vhodných firem pro klastry) právnická osoba podle § 18 zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, zřízená za účelem podpory inovací a zvýšení konkurenceschopnosti v oboru (zakládání a rozvoj klastrů) Uznatelné nákladyvyhledávání vhodných firem pro klastry onáklady na vyhledávání vhodných firem pro klastry zakládání a rozvoj klastrů opronájem a vybavení kanceláří opořízení hmotného a nehmotného majetku oporadenské služby oprůzkum trhů a konkurence opropagace klastru a jeho aktivit omzdové a cestovní náklady obenchmarking Specifika a omezení vyjádření zájmu o zpracování studie minimálně 10 firem, univerzity nebo krajského úřadu (vyhledávání vhodných firem pro klastry) klastr musí obsahovat minimálně 15 samostatných organizací minimálně 60 % členů tvoří MSP a instituce terciárního vzdělávání nebo výzkumné organizace (zakládání a rozvoj klastrů) předpoklad udržitelnosti klastru Podporované činnosti průmyslová výroba a služby dle OKEČ vymezených v příloze programu zaměření na inovace a zvýšení exportu Program Klastry - dotace