Prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

Město jako místo pro člověka projekt mezinárodního kulturního dialogu
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
M Ě S T O J A K O M Í S T O P R O Č L O V Ě K A TRIALOG – brněnský institut rozvoje občanské společnosti Unie výtvarných umělců Olomoucka Kulturní sdružení.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat média?
I Institut tvůrčí fotografie je součástí Filozoficko- přírodovědecké fakulty a později Slezské univerzity v Opavě od roku 1990.
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Centrum nových strategií muzejní prezentace =
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Elektronické zdroje pro filozofii, teologii a historii.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Ústav pedagogických věd
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
People for Europe Národní muzeum (Praha, Česká republika) Slovenské národné múzeum (Bratislava, Slovensko) Nadace Romualda del Bianca (Florencie, Itálie)
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Město Brno.
Metodologie bakalářské a diplomové práce
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Mgr
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
České umění po roce 1945 A VĚDA.
Kateřina Dytrtová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav hudební vědy US_34a / Proseminář PhDr. Dagmar Koudelková (s použitím podkladů od PhDr. Kristýny.
Literatura k aktuálním otázkám
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
GUSTAV PAULI BcA. Veronika Štěrbová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Vyučující: Mgr. Alice Stuchlíková 2011.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Galerijní pedagogika v teorii a praxi. Literatura, vzdělávání, aktuální podoby současné animace uměleckého díla. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky.
IV. sjezd českých historiků umění: Umění a politika, Brno, září 2012.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P H D R. R OMAN V IDO, P H.D. Den otevřených dveří 22. – 23. ledna 2016 Fakulta.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Galerijní animace na výstavách klasického a současného umění, příklady ze zahraničních i českých institucí. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky, jaro.
Bakalářský studijní obor: Historie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
Filozofie osvícenství v Německu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
T-expedice a kurzy NVD Mgr. Pavel Rušar.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
ve středověku a raném novověku
Předmět: Selekční jazyky
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Igor Zhoř , Brno , Brno.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Pravidla citování v absolventské práci
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
Transkript prezentace:

Prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc. Bc. Jarmila Hubrová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Vyučující: Mgr. Alice Stuchlíková podzim 2011

brněnský historik umění literárně činný teoretik, badatel a vědec Prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc. brněnský historik umění literárně činný teoretik, badatel a vědec od roku 1999 působí jako univerzitní profesor na FF MU v Brně Obr. 1

Biografie nar. 9. 10. 1951 v Brně 1971-1975 studium na Filozofické fakultě brněnské University (UJEP) v oborech dějiny umění, historie a sociologie od roku 1976 zaměstnán v Muzeu Kroměřížska, poté v Moravské galerii v Brně od roku 1988 přednáší na Semináři dějin umění FF MU v Brně, kde je posléze jmenován jeho vedoucím v roce 2001, dva roky po jmenování do funkce univerzitního profesora na FF MU, se stává proděkanem FF MU pro vědu a vývoj. Tuto funkci zastává do roku 2006.

Biografie mimo Filozofickou fakultu MU, kde přednášel a přednáší problematiku kulturního dědictví, historické antropologie a dějin umění, se uplatnil také na: Divadelní fakultě JAMU v Brně Fakultě výtvarných umění VUT v Brně Fakultě sociálních studií MU v Brně Pedagogické fakultě MU v Brně

Ocenění 1994, Město Slavkov: pamětní bronzová medaile W. A. Kaunitz-Rietberga (za podíl na organizaci výstavy a mezinárodní vědecké konference ve Slavkově) 1996, Lisabon-Ministerio da cultura: diplom (za spolupráci na mezinárodním sympoziu "Struggle for Synthesis", Braga)

Mimouniverzitní a jiné významné počiny odborné stáže v zemích Evropy a v USA člen několika uměleckohistorických a vědeckých společností v rámci České republiky účast na kongresech a sympoziích u nás a v zahraničí (Berlín, Vídeň, Paříž ad.) veřejné přednášky u nás a v zahraničí (Vídeň, Mnichov, Bratislava ad.)1

Dílo Výběr z publikační činnosti: přes 250 vědeckých a odborných publikací více jak 50 hesel ve významných vědeckých katalozích Výběr z publikační činnosti: 1974 Architektonické dílo Františka Antonína Grimma: 1710-1784 (diplomová práce) 1975 Rokoko – klasicismus jako výraz senzibility aristokracie ve 2. pol. 18. stol. (disertační práce) 1982 Antonín Procházka - kresby a grafika 1982 Současná československá ilustrace a knižní grafika 1986 Grafika 17. a 18. století (nové přírůstky)

Dílo 1986 Alchymie štěstí. Pozdní osvícenství a moravská společnost 1990 "Lieu de plaisance" a barokní Morava. Pronikání a vliv francouzské kultury v architektuře 18. století na Moravě a ve střední Evropě, 3 díly 1993 Místo líbezné. Symposium o české hymně 2003 Ars naturam adiuvans. Sborník k poctě prof. PhDr. Miloše Stehlíka 2003 V zrcadle stínů. Morava v době barokní 1670 -1790 2006 Umělci, objednavatelé a styl. Studie z dějin umění

Dílo 2007 Školy dějin umění. Metodologie dějin umění 1 2009 Orbis artium. K jubileu Lubomíra Slavíčka 2009 Barokní architektura 2009 Středověká architektura 2009 Architektura renesance a manýrismu 2010 Metody dějin umění. Metodologie dějin umění 22

Dílo zpracování přebalu některých publikací Obr. 2 Obr. 3

Dílo zpracování přebalu některých publikací Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6

Charakteristika díla dějiny architektury raného novověku (16.-19. století) dějiny kresby a grafických technik 17.-18. století dějiny mentalit a hist. antropologie 17.-18. století metodologie a filosofie dějin umění umělecká kritika a teorie současné architektury východisko vždy hledá v oblasti sociálně-kulturní historie, podrobuje zkoumané dílo systematické analýze, (tzn. pokouší se všestranně porozumět intencím uměleckého díla, vyložit jeho vznik a okolnosti tohoto vzniku a posléze je interpretovat kritická ikonologie a receptivně-funkční přístup3

Přínos především vědecká a badatelská činnost v oblasti historie umění zprostředkování a popularizace problematiky historie českého umění v zahraničí rozbor a teorie galerijní pedagogiky v publikaci Metodologie dějin umění 2 mnohé z jeho publikací představují hodnotné informační zdroje založené na rozsáhlých analýzách a podrobných studiích rozšířený zájem o metodologické postupy v dějinách umění, které nejsou u nás dostatečně rozvinuté. Respektuje staré a zažité a vytváří nové, přístupnější současnému studenstvu.

Podnětné myšlenky „Nutno také uvážiti, že na Moravě uměleckohistoricky skoro vůbec nezpracované, náleží stolici dějin umění také mimořádný význam kulturní, neboť musí se státi střediskem, které povede vychování uměleckohistorického dorostu moravského a vytvoří organizaci, schopnou všestranného zpracování bohatého materiálu uměleckohistorického.“4 „Uměleckohistorické pojmy a vyrovnání se se staršími metodologickými postupy jsou problémem nejen pro začínající studenty, ale i pro ostatní. U nás podobný zájem o metodologii oboru byl tradičně poměrně malý.“5 „Co však můžeme na školách naučit, je tvořivá schopnost spojená s bezpodmínečným etickým pocitem zodpovědnosti: schopnost dovést naše pozorování a zkoumání k nejvyššímu dosažitelnému stupni historicky objektivní důvěryhodnosti.“6

Citace 1 Masarykova univerzita [online]. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1996, 7.1.2011 [cit. 2011-11-21]. Prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc. Dostupné z WWW: <http://www.muni.cz/people/1868/cv>. 2 tamtéž 3 KROUPA, Jiří – SLAVÍČEK, Lubomír. Almanach 1927-1997. Sedmdesát let Semináře dějin umění MU v Brně. 1. vyd. Brno: NAUMA, 1997. s. 23. ISBN 80-210-1703-1. 4 KROUPA, Jiří – SLAVÍČEK, Lubomír. Almanach 1927-1997. Sedmdesát let Semináře dějin umění MU v Brně. 1. vyd. Brno: NAUMA, 1997. s. 6. ISBN 80-210-1703-1. 5 KROUPA, Jiří. Školy dějin umění. Metodologie dějin umění I. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 5. ISBN 80-210-1452-0. 6 tamtéž s. 6

Obrazová příloha Obr. 1 KROUPA, Jiří – SLAVÍČEK, Lubomír. Almanach 1927-1997. Sedmdesát let Semináře dějin umění MU v Brně. 1. vyd. Brno: NAUMA, 1997. s. 67. ISBN 80-210-1703-1. Obr. 2 http://www.srovname.cz/jiri-kroupa:-alchymie-stesti/srovnani-cen/k.1355691 Obr. 3 http://www.knihkup.cz/kniha/Umelci-objednavatele-styl-9788073640361.html Obr. 4 http://katalog.upce.cz/zaznam.php?detail_num=A472818&vers=1&lang=cze Obr. 5 http://www.librarything.com/work/9714847/reviews/ Obr. 6 http://wwwopac.upm.cz/zaznam.php?detail_num=A47294&vers=1&lang=cze

Literatura a prameny KROUPA, Jiří; SLAVÍČEK, Lubomír. Almanach 1927-1997 : Sedmdesát let Semináře dějin umění MU v Brně. 1. vyd. Brno: Nauma, 1997. 92 s. ISBN 80-210-1703-1. KROUPA, Jiří. Školy dějin umění. Metodologie dějin umění I. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 216 s. ISBN 80-210-1452-0. Masarykova univerzita [online]. Brno : 1996, 7.1.2011 [cit. 2011-11-21]. Masarykova univerzita v Brně. Prof. PhDr. Jiří Kroupa, CSc. Dostupné z WWW: <http://www.muni.cz/people/1868/cv>.