IATROPATOGENIE aneb jak lze poškozovat člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Etická hlediska péče o staré občany
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Vymezení a pojetí sociální práce
Sociální politika a Welfare State
10. Právní odpovědnost a její druhy
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
- definice, charakteristika, průběh
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.1 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Obecné zásady první pomoci Typ: DUM - výkladový Předmět:
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Odpovědnost za škodu způsobenou povahou věci při plnění závazku § 421a (1) Každý odpovídá i za škodu způsobenou okolnostmi, které mají původ v povaze přístroje.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
CHRONICKÁ BOLEST A VYUŽÍVÁNÍ LÉKAŘSKÉ PÉČE Málek, J., Príkazský, V., Skála, B., Kurzová, A., Dáňová, J.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
MUSÍ BÝT KOMUNITNÍ TLUMOČNÍK STEJNÉHO POHLAVÍ JAKO KLIENT?
Kvalita v českém zdravotnictví
Model transkulturní péče
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
Pedagogická psychologie
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Snížení administrativní zátěže
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Hodnoty v péči o seniory
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Jana Chrásková, Ivana Lamková
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

IATROPATOGENIE aneb jak lze poškozovat člověka

IATROGENIE iatros znamená lékař, gennan značí tvořit. Přídavné jméno iatrogenes tedy znamená: od lékaře vzniklý, lékařem vyvolaný. Podstatné jméno iatrogenia potom znamená působení lékaře, lékařské působení. Oba uvedené termíny jsou obsahově neutrální.

IATROPATOGENIE výraz iatropathogenia značí lékařem vyvolané poškození - jde tedy o výraz signalizující negativní děj. dnes užíváme výraz iatrogenie ve smyslu lékařem vyvolané poškození pacienta.

SORORIGENIE základem tohoto slova není řecký, nýbrž latinský výraz pro sestru (soror). Druhá část termínu -genie je ovšem řecká, výraz sororigenie byl utvořen jako analogie k termínu iatrogenie a znamená od sestry vzniklé nebo sestrou vyvolané.

AEGROTOGENIE negativní působení spolupacientů. základ slova aegrotogenie tvoří latinský výraz pro nemocného, churavého člověka (aegrotus); výraz aegrotogenie byl rovněž utvořen analogicky k termínu iatrogenie.

MALPRACTICE Anglický termín malpractice se v odborné literatuře užívá přibližně ve dvou významech: 1. striktně právnickém jako zanedbání povinné péče při výkonu povolání, 2. volněji jako málo peče až lajdácké vykonávání určité činnosti, které vede k poškození člověka.

IATRALIPTAGENIE poškození vycházející od léčitele Iatralipta = mastičkář (řeč.)

NEDBALOST Míní se jí porušení náležité opatrnosti při výkonu určité činnosti, riskování, nedodržení postupu lege artis, volba jiných postupů, než je obvyklé bez potřebné přípravy, či volba postupů, které nespadají do jeho kompetence. nedbalost vědomá, nedbalost nevědomá.

TYPY POŠKOZENÍ PACIENTA podle svého charakteru; podle míry zavinění; podle rozsahu zasažené populace; podle aktérů; podle příčin; podle typů činností a situací.

TYPY POŠKOZENÍ PACIENTA podle charakteru poškození v zásadě má trojí podobu: somatické poškození, psychické poškození, kombinované poškození pacienta.

TYPY POŠKOZENÍ PACIENTA podle míry zavinění s nepřímou odpovědností zdravotníka; s přímou odpovědností zdravotníka.

TYPY POŠKOZENÍ PACIENTA podle rozsahu zasažené populace poškození jednotlivce; poškození skupin menšího rozsahu; poškození velkých skupin pacientů.

TYPY POŠKOZENÍ PACIENTA podle aktérů v nepřímém kontaktu s pacientem; v přímém kontaktu s pacientem.

TYPY POŠKOZENÍ PACIENTA podle příčin chyby v „koncepci“ českého zdravotnictví; v přímém kontaktu s pacientem: nekompetentnost; nedbalost; nevhodná orientace; opotřebování; záměrnost.

TYPY POŠKOZENÍ PACIENTA podle typů činností a situací poškozování při: zabezpečování provozu; stanovování diagnózy; sdělování výsledků vyšetření; léčebné, ošetřovatelské a rehabilitační péči; sdělování závěrů a prognóz.

CÍLOVÉ SKUPINY POŠKOZOVÁNÍ: Pacienti poškozování se týká všech pacientů, bez ohledu na diagnózu, fázi vývoje nemoci, pohlaví, věk, etnickou příslušnost, náboženské vyznání, socioekonomický status atp. Zdravotníci k poškozování dochází ve vztazích lékař - lékař, lékař - sestra, sestra - lékař, lékař - pomocný personál, pomocný personál - lékař, sestra - pomocný personál apod.

CÍLOVÉ SKUPINY A DOPADY POŠKOZOVÁNÍ: Pokud jde o psychické poškozování, nejvíce zasahuje osoby, jež jsou nejsnáze zranitelné. Tedy děti, dospívající, staré osoby, ženy těhotné, v šestinedělí, v přechodu, osoby handicapované, osoby prožívající akutní či chronickou bolest, osoby těžce nemocné, osoby nevyléčitelně nemocné.

CÍLOVÉ SKUPINY A DOPADY POŠKOZOVÁNÍ: Z psychologického hlediska poškozování nejvíce zasáhne jedince psychicky labilní, úzkostné, jedince se sníženým sebepojetím, s nereálným očekáváním okamžitého a trvalého zlepšení jejich zdravotního stavu, jedince prožívající dlouho nejistotu, jedince s negativními životními zkušenostmi, jedince bez sociálního zázemí, sociální opory, jedince, jimž se zhroutil smysl života.

SHRNUTÍ TEORET. ÚVODU: POŠKOZOVÁNÍM PACINETŮ se rozumí důsledky komplikací všech aspektů péče o zdraví, tedy aspektů lidských (ty jsou tradiční oblastí zájmu), dále aspektů technických a organizačních. v souhrnu bychom mohli hovořit o jakési negativní zdravotní péči, negativním mezilidském jednání ve zdravotnictví.

SHRNUTÍ TEORET. ÚVODU: POŠKOZOVÁNÍ PACINETŮ důsledkem je somatické, psychosociální i ekonomické snížení statusu: pacienta samotného; zdravotnického týmu; zdravotnické instituce; celé společnosti. přitom jde o poškození, které je ve většině případů odvratitelné.

PŘÍKLADY POŠKOZOVÁNÍ PACIENTŮ Převážně somatické poškozování pacientů. Převážně psychické poškozování pacientů. Kombinované poškozování pacientů. PŘ. POŠKOZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍKŮ

PŘÍKLADY POŠKOZOVÁNÍ PACIENTŮ Převážně somatické poškozování pacientů. Převážně psychické poškozování pacientů. Kombinované poškozování pacientů.

ZÁVĚR: Zdravotníci jsou ovšem jenom lidé a také mezi nimi (podobně jako v každé jiné profesní skupině) se najdou jedinci, kteří působí na nemocného škodlivě, či dokonce jednají tak, že výsledkem jejich snažení je poškození pacienta, event. jeho smrt. Škála negativního působení na pacienty je tedy relativně široká. Údaje o prevalenci všech těchto případů nejsou u nás dostupné (zahraniční zdroje uvádějí 10 – 15%). Pozornost odborné a hlavně laické veřejnosti poutají především případy hrubého zanedbání povinnosti, které naštěstí nejsou tak časté.

ZÁVĚR: „Slovo je lék. Ne však každé slovo, ale příhodné slovo v příhodný čas. Jsou i nepříhodná slova, která mají toxický účinek. A též slova, která měla být řečena, ale řečena nebyla…“ L. Scharfenbert

LITERATURA: MAREŠ J. et al. Iantropatogenie a sororigenie. vyd. 2. Praha: Vysoká škola J. A. Komenského s.r.o., 59s. ISBN 80-86723-00-3 HONZÁK R. Komunikace s pacientem v lékařské ordinaci. vyd. 1. Praha: Apotex, 75s. ISBN 80-902806-5-X Internetové stránky: International Society for the Prevention of Iatrogenic Complications American Iatrogenic Association