Je možné cestovat v čase?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cestování Prostor a čas. Proč a jak v historii utopie Lodí po moři – Bacon – Campanella – More – Swift – Zeman)
Advertisements

GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Udelhop ohénij z mesač ínávotsec Michal Rada. Kdy a jak? Dle hypotéz vědeckého vývoje překoná lidstvo: bariéry oddělených informací do roku 2040 bariéry.
Radioizotopy Martin Zeman, 4.C.
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Černé díry Referát na fyziku.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Rozptyl světla Rayleighův rozptyl Miroslav Blabla 9.A.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé.
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Vesmír.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GRAVITAČNÍ POLE.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
4.Dynamika.
Technologie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Gravitační síla. Gravitační pole
Částicová stavba látek
Rychlost a měření rychlosti
Měření fyzikálních veličin
Fyzika Elektrický náboj.
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
Gravitační síla, gravitační pole
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
VESMÍR.
Fyzika v seriálu Červený trpaslík Košař, Benyovszky.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Petra Kocábová, Petr Máj
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Sci-fi a fyzika. Nadsvětelné rychlosti Černé díry Cestování v čase (a prostoru) Červí díry.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Astrofyzika – dálkové studium
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
STR Mgr. Kamil Kučera.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Cestování Prostor a čas.
Gravitační a tíhová síla
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Přípravný kurz Jan Zeman
Co o velkém třesku víme.
Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
VESMÍR.
Hmota Částice Interakce
Fyzika – vesmír.
Jádro jádro Studujeme srážky jader olova , které mají 82 protonů a 125 neutronů. Jádra o sebe mohou jen škrtnout nebo se opravdu dramaticky srazit s velkou.
2. Centrální gravitační pole
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

Je možné cestovat v čase? doc. RNDr. Pavel Krtouš, Ph.D.

Skrze černou díru? Úvahy o takzvaných červích dírách, které umožňují překonat v krátkém čase velké vzdálenosti a dostat se třeba i do minulosti, se datují už od roku 1915. Z Einsteinovy obecné teorie relativity tehdy jejich existenci odvodil německý badatel Ludwig Flamm.

Skrze černou díru? Původně fyzikové existenci takovýchto prostoročasových tunelů odvozovali od černých děr. Podle základních fyzikálních zákonů je zřejmé, že pokud existují černé díry, do nichž mohou věci padat, ale nemohou se dostat ven, musí existovat i jiné objekty, ze kterých mohou věci vycházet, ale nemohou se dostat dovnitř. Můžeme jim říkat bílé díry.

Skrze černou díru? Bylo by tedy možné, aby někdo skočil na jednom místě do černé díry, a aby se jiném místě dostal bílou dírou ven. Ideální metoda pro dálkové kosmické lety.

Přežijí jen částice Stephen Hawking "Je mi líto, že zklamu zájemce o podobný způsob vesmírné turistiky, ale takový scénář by nefungoval. Skočíte-li do černé díry, roztrhá vás to na kusy. Je pravda, že v určitém smyslu budou částice tvořící vaše tělo přeneseny do jiného vesmíru. Asi vás však neuspokojí, že částice vašeho těla přežijí, pokud z vás černá díra udělá špagetu." Stephen Hawking

Již v gravitačním poli Slunce jsou slapové síly zodpovědné například za rozpad komet. V těsné blízkosti černé díry s hmotností Slunce, již bude rozdíl mezi gravitační silou působící na hlavu a nohy tak velký, že by kosmonaut nepřežil.

Červí díra - propojení různých vesmírů Červí díry, v nichž je čas a prostor zakřiven tak, že teoreticky umožňuje nebývalé způsoby cestování – jak v prostoru, tak v čase – však podle výpočtů zřejmě mohou existovat. Jsou to jakési spojky propojující různé vesmíry či různá místa téhož vesmíru.

Červí díra - propojení různých vesmírů Dva vesmíry si lze představit jako dva listy papíru. V každém vystřihnete malou dírku a vzniklé dva otvůrky přiložíte těsně k sobě. Každý papír vám pak představuje jeden svět a přiložené otvory propojení mezi nimi – červí díru.

U takového spojení je však důležité nejen kde vyústí, ale také kdy. Pokud červí díra spojuje místa v různých časech, dostaneme stroj času.

Nejen autoři vědeckofantastické literatury se proto zabývají otázkou, co by se stalo, kdyby se člověk dostal do minulosti? Vždyť teoreticky by takový cestovatel mohl ovlivnit i třeba okolnosti svého narození tak, aby se vůbec nenarodil!

Červí díra - propojení různých vesmírů Je nutno čelit zmíněné možnosti, že důsledek pozmění svojí příčinu. Například kulka, která je skrze červí díru přemístěna do minulosti a zničí pistoli, ze které má teprve vylétnout.

Červí díra - propojení různých vesmírů Zákony přírody jsou tak chytře uspořádané, že vždy zabrání paradoxům. Ve zmíněném případě bude dráha střely odchýlena proti našemu očekávání a kulka tak zasáhne pistoli pouze částečně. Právě to způsobí námi neočekávanou odchylku dráhy.

Podobným způsobem řešené realističtější situace obsahující cestováním lidí do své vlastní minulosti byly zajímavě vykresleny např. v úspěšném filmu Terryho Gilliama „12 opic“.