Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 12/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.8.A.14_tepelne_zareni Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Tepelné záření Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva.

2 Tepelné záření rozžhavené těleso (např. rozžhavené vlákno žárovky, Slunce) vysílá do okolí světlo, které vnímáme zrakem rozžhavené těleso vysílá do okolí tepelné záření, které vnímáme tepelnými čidly v pokožce našeho těla některými tělesy tepelné záření prostupuje a některými je pohlcováno

3 Tepelné záření pohlcuje-li těleso tepelné záření, zahřívá se
takovým tělesem je např. naše ruka v blízkosti svítící žárovky těleso, které vysílá tepelné záření (např. svítící žárovka, Slunce) je zdrojem energie záření energie záření se přenáší z jednoho tělesa na druhé, přitom nejsou v přímém dotyku rychlost tepelného záření ve vakuu je stejná jako rychlost světla (asi m/s = km/s)

4 Na čem závisí zahřátí tělesa při pohlcení tepelného záření?
1. pokus: K svítící žárovce (s příkonem např. 60 W) přiblížíme dlaň. Pociťujeme, že se dlaň zahřívá tím více, čím je blíže k žárovce. Opakujeme pokus se žárovkou o větším příkonu (např. 100 W), vlákno má nyní vyšší teplotu. Při stejných vzdálenostech jako v předešlém uspořádání pociťujeme, že se dlaň zahřívá více.

5 Na čem závisí zahřátí tělesa při pohlcení tepelného záření?
2. pokus: Tři stejné laboratorní teploměry přikryjeme tenkými listy z různých materiálů. První lesklou hliníkovou fólií, druhý listem z bílého papíru a třetí listem černého matného papíru. Na všechny tři listy necháme dopadat současně stejným způsobem tepelné záření z elektrické lampy Po krátké době zjistíme, že nejvyšší teplotu má teploměr přikrytý černým papírem, nejnižší teplotu má teploměr přikrytý hliníkovou fólií. černý matný papír bílý papír alobal

6 Závěr pokusů: Zvýšení teploty při pohlcení tepelného záření závisí na:
vzdálenosti zdroje záření od tělesa, na teplotě zdroje záření na barvě tělesa na úpravě povrchu tělesa

7 Tepelná izolace Změnu teploty tělesa omezujeme tím, že těleso tepelně izolujeme. Např. v termosce se udrží vysoká teplota čaje nebo nízká teplota zmrzliny proto, vnitřní nádoba termosky má dvojité stěny z tenkého zrcadlového lesklého skla, v prostoru mezi stěnami je vakuum.

8 Otázky: 1. Jak se přesvědčíš o tom, že svítící žárovka je zdrojem tepelného záření? 2. Co označujeme slovem vakuum? Uveď příklady prostorů s vakuem. 3. Jaká je rychlost tepelného záření ve vakuu?

9 Vyber správné odpovědi: 4
Vyber správné odpovědi: 4. Na čem závisí změna teploty tělesa při pohlcení tepelného záření? Na gravitačním poli Země. Na vzdálenosti zdroje záření od tělesa. Na teplotě zdroje záření. Na barvě a úpravě povrchu. Na hmotnosti tepelného zdroje. Na přímém dotyku tělesa s tepelným zdrojem.

10 5. Umísti ruku jednou ve vzdálenosti 10 cm, podruhé ve vzdálenosti 50 cm od téže svítící žárovky. V čem se liší tepelný pocit v prvním a ve druhém případě? Vyslov závěr.

11 6. Umísti ruku ve stejné vzdálenosti od dvou svítících žárovek, z nichž jedna má příkon 40 W a druhá 100 W. V čem se liší tepelný pocit v prvním a ve druhém případě? Vyslov závěr.

12 7. Nákladní automobily nebo železniční vagony s vnitřním chlazením určené k dopravě čerstvých potravin a léků mají bílý nátěr na vnějších stěnách. Proč je výhodná tato úprava?

13 Použité zdroje: galerie office www.office.microsoft.com
doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN

14 Metodika prezentace: Zopakování vlastností světla. Ze sedmého ročníku žáci vyjmenují vlastnosti světla, rychlost šíření světla ve vakuu, vyjmenují světelné zdroje. Popis tepelného záření, které vnímáme nejenom zrakem, ale i tepelnými čidly v pokožce našeho těla. Žáci si zapíšou rychlost šíření tepelného záření ve vakuu. Žáci vyzkouší dva pokusy zaměřené na vlastnosti tepelného záření a zapíšou si všechny závěry. Žák dokáže zodpovědět na otázku na čem závisí zahřátí tělesa při pohlcení tepelného záření. Vysvětlení výhod tepelné izolace. Žáci odpovídají na připravené otázky.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena"

Podobné prezentace


Reklamy Google