Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé."— Transkript prezentace:

1 Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé

2 Co víš o vesmíru?  Co všechno víš o vesmíru?  Dokážeš vlastními slovy vysvětlit, co je vesmír?  Víš něco o létání do vesmíru?

3 Vesmír neboli kosmos  Kosmos - z řeckého „ozdoba, šperk“, později také „vše uspořádané, řádné“.  Označení pro veškerý časo-prostor a hmotu a energii v něm.  V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi.  Ve vesmíru jsou: galaxie, planety, mlhoviny, černé díry, hvězdy, měsíce…

4 Jak létat do vesmíru Pro úspěšný kosmický let je třeba připravit 3 části:  nosný prostředek (raketa s chemickými raketovými motory)  startovací a řídicí komplex (kosmodrom)  vlastní kosmický objekt (družice) Start rakety Sojuz s kosmickou lodí

5 USA a výzkum vesmíru NASA  Vládní agentura zodpovědná za kosmický program a všeobecný výzkum v oblasti letectví.  Vznikla jako americká reakce na úspěchy sovětského kosmického programu.  Založena v r. 1958.

6 NASA Pilotované lety Program Mercury, Apollo, Gemini, Skylab, Mezinárodní výzkumná stanice (ISS)… Nepilotované lety Výzkum planet, Slunce, Měsíce, vesmírné observatoře… Sonda na výzkum Venuše

7 Rusko a výzkum vesmíru Roskosmos  Federální kosmická agentura založená v r. 1992, dříve Ruská letecká a vesmírná agentura (RKA).  Slavná minulost plná úspěchů a prvenství (první družice, kosmonaut, průzkum planet…).  Partner NASA v programu ISS (Mezinárodní vesmírná stanice).

8 Češi a výzkum vesmíru Družice Magion 1  První česko- slovenská družice.  Do vesmíru vypuštěna v říjnu 1978 v rámci programu SSSR.  Výzkum magne- tického pole, ionosféry a plazmatu v okolí Země.

9 Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) Je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice. Vznikla v roce 1998. Od r. 2000 je přítomna stálá posádka, která se obměňuje každých 6 měsíců. Jedná se o projekt pěti kosmických agentur: NASA, Ruská, Japonská, Kanadská a Evropská kosmická agentura. Pohled na ISS

10 Fyzikální jevy důležité při životě v kosmické stanici Stav beztíže  Stav, během kterého nepůsobí gravitace.  Způsobuje krátkodobé i dlouhodobé fyziologické změny.  Krátkodobě se jedná o mořskou nemoc, pocity tupého tlaku v hlavě, nevolnost.  Způsobuje hromadění krve v horní části těla, ochabování svalstva, hormonální změny a vyplavování vápníku.

11 Jak se žije na vesmírné stanici ISS  Denní režim - budíček v 6.00, výzkumná činnost, denní program, večerka 21.30.  Složitá očista – pouze jednorázové ručníky (mokrý a suchý), jedlá zubní pasta a žvýkačky podporující tvorbu slin, nutné mít krátké vlasy (kvůli ventilátorům).  Speciální záchod s proudem vzduchu na odsávání.  Dieta – individuální menu, které se opakuje, ve stravě nesmí být mnoho železa a omezena je i sůl.

12 Jak se žije na vesmírné stanici ISS  Ukotvení v práci – všude umístěna madla, kam je možné dát nohy  Orientaci v prostoru usnadňuje osvětlení a zbarvení stěn (podlaha tmavší barvou).  Nezbytné každodenní cvičení – důležité pro udržení kondice, denně cca 2,5 hodiny (běžecká dráha).

13 Použité obrázky http://commons.wikimedia.org http://cs.wikipedia.org http://commons.wikimedia.org http://cs.wikipedia.org


Stáhnout ppt "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé."

Podobné prezentace


Reklamy Google