Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými."— Transkript prezentace:

1  Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými čidly v pokožce těla. Žáci vyjmenují světelné zdroje, se kterými se seznámili v předešlém ročníku. Uvedení rychlosti tepelného záření ve vakuu. Žáci vyzkouší dva pokusy a zapíšou závěry vlastností tepelného záření, které vyplývají z pokusů. Tepelné záření Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 12/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_ FY.8.A.14_Fyzika pro 8. ročník Název: Tepelné záření Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA

2  rozžhavené těleso (např. rozžhavené vlákno žárovky, Slunce) vysílá do okolí světlo, které vnímáme zrakem  rozžhavené těleso vysílá do okolí tepelné záření, které vnímáme tepelnými čidly v pokožce našeho těla  některými tělesy tepelné záření prostupuje a některými je pohlcováno

3  pohlcuje-li těleso tepelné záření, zahřívá se  takovým tělesem je např. naše ruka v blízkosti svítící žárovky  těleso, které vysílá tepelné záření (např. svítící žárovka, Slunce) je zdrojem energie záření  energie záření se přenáší z jednoho tělesa na druhé, přitom nejsou v přímém dotyku  rychlost tepelného záření ve vakuu je stejná jako rychlost světla (asi 300 000 000 m/s = 300 000 km/s)

4 1. pokus: K svítící žárovce (s příkonem např. 60 W) přiblížíme dlaň. Pociťujeme, že se dlaň zahřívá tím více, čím je blíže k žárovce. Opakujeme pokus se žárovkou o větším příkonu (např. 100 W), vlákno má nyní vyšší teplotu. Při stejných vzdálenostech jako v předešlém uspořádání pociťujeme, že se dlaň zahřívá více.

5 2. pokus: Tři stejné laboratorní teploměry přikryjeme tenkými listy z různých materiálů. První lesklou hliníkovou fólií, druhý listem z bílého papíru a třetí listem černého matného papíru. Na všechny tři listy necháme dopadat současně stejným způsobem tepelné záření z elektrické lampy Po krátké době zjistíme, že nejvyšší teplotu má teploměr přikrytý černým papírem, nejnižší teplotu má teploměr přikrytý hliníkovou fólií. alobal bílý papír černý matný papír

6 Zvýšení teploty při pohlcení tepelného záření závisí na:  vzdálenosti zdroje záření od tělesa,  na teplotě zdroje záření  na barvě tělesa  na úpravě povrchu tělesa

7 Změnu teploty tělesa omezujeme tím, že těleso tepelně izolujeme. Např. v termosce se udrží vysoká teplota čaje nebo nízká teplota zmrzliny proto, vnitřní nádoba termosky má dvojité stěny z tenkého zrcadlového lesklého skla, v prostoru mezi stěnami je vakuum.

8

9 a) Na gravitačním poli Země. b) Na vzdálenosti zdroje záření od tělesa. c) Na teplotě zdroje záření. d) Na barvě a úpravě povrchu. e) Na hmotnosti tepelného zdroje. f) Na přímém dotyku tělesa s tepelným zdrojem.

10

11

12

13 galerie office doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 8. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-149-3.

14 1. Zopakování vlastností světla. Ze sedmého ročníku žáci vyjmenují vlastnosti světla, rychlost šíření světla ve vakuu, vyjmenují světelné zdroje. 2. Popis tepelného záření, které vnímáme nejenom zrakem, ale i tepelnými čidly v pokožce našeho těla. 3. Žáci si zapíšou rychlost šíření tepelného záření ve vakuu. 4. Žáci vyzkouší dva pokusy zaměřené na vlastnosti tepelného záření a zapíšou si všechny závěry. 5. Žák dokáže zodpovědět na otázku na čem závisí zahřátí tělesa při pohlcení tepelného záření. 6. Vysvětlení výhod tepelné izolace. 7. Žáci odpovídají na připravené otázky.


Stáhnout ppt " Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými."

Podobné prezentace


Reklamy Google